Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Putovanja

„Nigdjezemac“ u “Nigdjezemskoj”

Ostavite dobar dojam prilikom upoznavanja i za stolom restoranu. Evo kako se to postići u Rusiji, Kini, SAD-u i Meksiku.

Nije dovoljno biti kulturan samo u Europi, ako želite ostaviti dobar dojam i u dalekim zemljama prilagodite se njihovim za nas možda neobičnim običajima i budite prepoznati kao kulturni Hrvati.

Rusija
Ako vas pozovu na večeru u Rusiji, ne pravite planove za kasnije. Pristojno je ostati duže i družiti se s ljudima dugo u noć.
Iako vam se ruski jezik čini težak, najbolji je to način za zbližavanje s ljudima. Ako vam i ne ide najbolje, pokažite trud, to će vam već biti veliki plus.
Nakon što ste prihvaćeni, Rusi će vam izljeve naklonosti pokazati grljenjem i lupkanjem po leđima. Samo se nemojte rukovati iznad praga, jer u Rusiji smatraju kako to vodi do svađe.

Kina

Kod Kineza slobodno srčite juhu ili podrigujte, ali nikad nemojte naručiti slabo pečeni odrezak, to se smatra vrhunskom uvredom. Pristojno je na tanjunru ostaviti nešto hrane, kao znak zahvalnosti naspram domaćinove darežljivosti.
Uvijek budite spremni održati zdravicu, a ako vam domaćin plješće, uzvratite kratkim pljeskom. Nikad nemojte pucketati i pokazivati prstima, na taj ćete način uvrijediti svoje iznimno pristojne i blage domaćine.

Sjedinjene Američke Države

Preko „velike bare„ također imaju neke svoje posebnosti i običaje. Voli se smješkati, pa ako vam se Amerikanci smješe i vi se nasmijte natrag bez obzira koliko puta to morali učiniti.
Također pokušajte izbjeći trenutke šutnje, jer je domaćinima to je iznimno neugodno. Kod hrane je dobro nakon što pojedete uzeti još, Amerikanci vole ljude koji dobro jedu.

Meksiko

Polako s čašicom kad ste u ovoj zemlji, pretjerano opijanje je neprihvatljivo, pogotovo za žene. Nakon što pojedete, ne napuštajte odmah stol. Ruke držite na stolu i naviknite se na fizičku blizinu drugih ljudi.
Na društvena zbivanja je preporučeno kasniti, jer je vrlo moguća situacija u kojoj domaćine čekate satima.

U „Nigdjezemskoj“ budi „Nigdjezemac“
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

1298. godine, u svojim je memoarima naziv porculan prvi naveo Marko Polo; vjeruje se da je ime dobio zato što su sjajne i bijele...

Zanimljivosti

Kineska civilizacija jedna od najstarijih na svijetu, ali jedina koja traje toliko dugo. Kontinuitet postojanja rezultirao je raznim otkrićima kako u staroj tako i...

Putovanja

Nakon tri nominacije za Oscara za najbolji strani film, tri pobjede na festivalu u Veneciji i dvije na festivalu u Berlinu te jedne pobjede...

Zanimljivosti

Simbolika je prisutna i u običaju da se za vrijeme trajanja proslave ne posuđuje novac niti se uzima lijek kako bi se izbjeglo loše...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.