Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
simptomi trudnoće
simptomi trudnoće

Seks

Nježnosti i seks su potrebni i u trudnoći

Spolni odnos s partnerom moguć je i u trudnoći.

Ako i postoje neke nedoumice oko seksa u trudnoći, najvažnije je da se partneri razumiju. Zapravo nema straha, u seksu možete uživati barem do početka trećeg tromjesečja trudnoće. Nema razloga za promjenu u vašem seksualnom životu, osim ako vam je liječnik savjetovao drugačije, kaže doktorica Maja Gudelj iz Poliklinike Ginecej. Liječnik vam može savjetovati suzdržavanje od spolnih odnosa u prvom tromjesečju, ako ste imali rani pobačaj u prethodnoj trudnoći. Također, možete dobiti preporuku za ograničenje, ako se radi o prijetećem prijevremenom porodu ili krvarenju. Koitus ili orgazam ne štete djetetu, osim ako imate neke zdravstvene probleme. Penis partnera ne dotiče fetus, koji je zaštićen plodnom vodom. Samo pripazite s dubokom penetracijom te idite do granica ženske ugode. U seksu je, kaže se, sve dozvoljeno, ako je to ugodno i jednom i drugom partneru. Zna se da položaji pri snošaju i razne spolne aktivnosti nemaju utjecaja na ishod trudnoće, ali ipak valja, posebno u kasnijoj trudnoći, izbjegavati položaj ‘žena dolje – muškarac gore’ jer je upravo u tom najčešćem položaju težina rastuće maternice pritišće velike krvne žile (dva puta više trudnica kod kojih je došlo do prijevremenoga prskanja plodovih ovoja).

Neki položaji nisu više izvedivi – otkrijte nove

Neizostavni moraju biti humor i kreativnost tijekom seksa. Ipak položaji vjerojatno nisu onakvi na kakve ste navikli. Kako trudnoća odmiče, neki položaji nisu više izvedivi, pa probajte bočno ili sa strane, onako kako vama kao trudnici najviše odgovara. Najomiljeniji položaj u trudnoći je “žlica položaj” gdje žena leži na boku, a muškarac joj prilazi sa stražnje strane. Ako pak svog dragog tijekom odnosa želite gledati u oči tijekom, sjednite na njega i trbuh vam neće smetati. Svaka žena je posebna i drugačija o ovom doslovnom „drugom stanju“. Promjene hormona će kod nekih žena izazvati povećani seksualni nagon tijekom trudnoće, a druge neće biti zainteresirane za sex kao prije trudnoće. Ženama ponekad varira želja za seksom u prvom tromjesečju zbog hormonalnih promjena i smanjivanja energetske razine. No, spolna želja može biti i jača nego ikad, a bradavice na grudima nikad osjetljivije na dodir. Prema istraživanjima seks s napretkom trudnoće značajno opada. Kod većine žena radi se o umanjenoj spolnoj želji, ali i strahu od mogućih komplikacija – strahu da spolnim odnosom ne naštete trudnoći. Kod nekih je žena, najviše početkom trudnoće, spolna želja izraženija no inače. Takvim trudnicama, ako su zdrave, ne treba ograničavati spolnu aktivnost uključujući i doživljaj orgazma.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Drovelis je novi kombinirani oralni kontraceptiv koji sadrži prirodni estrogen (Estetrol, E4 ) koji se sintetizira u fetalnoj jetri tijekom trudnoće i koji se...

Savjeti stručnjaka

Menopauzom prestaje generativna funkcija, te jajnik postaje žlijezda koja proizvodi samo androgene.

Istaknuto

HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godina do...

Savjeti stručnjaka

Rijetke su one žene, ali i muškarci, koje će ovu problematiku naglasiti razgovarajući s liječnikom. Rjeđi će to povjeriti prijateljima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.