Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Horoskop

Novogodišnja noć

Još jedan razlog za slavlje u velikom slavlju koji se zove – život.

Pred nama je još jedno slavlje. Novogodišnje. Uz blještavilo vatrometa i novogodišnjih krijesnica, na gradskog trgu, uz poznata ili manje poznata lica, u krugu obitelji ili najbližih prijatelja, sami ili s partnerom. Slavit ćemo po svom, kako želimo, znamo i umijemo. Bez obzira kako doživljavali svijet oko sebe, jesmo li ekstrovertiti koji se odmah i uvijek združe sa svima ili blaže introvertirani i decentni u izražavanju radosti i vlastite nutrine slavlje je u našoj prirodi. Pjesma, ples, glazba, smijeh, druženje, razgovor, meditacija, igra, kontemplacija, šetnja, opuštanje, izazov – načina je bezbroj, kao i razloga za slavlje.

Svakoj našoj promjeni u životu pridruženo je slavlje. Život slavi akcije. Slavlje radi rođenja, zaposlenja, uspjeha, diploma, vjenčanja, godišnjica brakova, rođendana (pa čak i umiranja), radi kupnje stana, preseljenja, doseljenja, vjerskih blagdana, praznika, nove godine… Koliko samo razloga za slavlje i koliko u stvari je to slavlje konstantno oko nas! Cijeli život je organiziran oko stvari zbog kojih možemo slaviti i koje nas podsjećaju da je život jedno veliko slavlje.No, najljepše je slavlje kad nam ne treba nikakav povod za to nego kad slavimo i radujemo se sebi samima. Živa sam, zdrava, ispunjen, zadovoljna, slobodna, smijem se, sviram, plešem. Bezbroj je epiteta koje krase svakoga od nas. Najveća je od svih činjenica da smo uopće živi i da možemo iskusiti kao ljudskog biće cijelu lepezu mogućih stanja, emocija, znanja, spoznaja. Kad smo svjesni toga i slavimo, kad smo zadovoljni taj osjećaj još više pršti u nama. Nije niti važno što mu je povod. Bitan je samo taj unutarnji osjećaj punine i zadovoljstva koji se prelijeva i onda ga prirodno imamo potrebu dijeli s drugima. To je onda pravi razlog za susret. To je izraz radosti življenja. Izraz zahvalnosti samom sebi što smo kadri izdići se iznad svega što nas možda i tišti i boli i osjetit trenutak istine u sebi. Vidjeti sebe u pravom svjetlu, bez primjesa i dodataka i biti sretan zbog toga. Zbog sebe – zbog onoga što jesmo. Osjetiti radost zbog spoznaje što smo vidjeli to lijepo, velebno u nama.

Zato iskoristimo svaki trenutak za osvještavanje tog prekrasnog osjećaja i učinimo ga dragocjenim.Radovati se i veseliti puno je lakše i prirodnije nego se brinuti i bojati. U tome smo puno talentiraniji nego u strahu i stresu. Izdvojimo malo svjesnosti – usmjerimo je na to i podsjetimo se kako nam je to stanje slobodno i dopušteno i kako smo zbog toga podržani i dobrodošli.

Kad slavlje i dobro raspoloženje prodire u naš um, on se opušta i slavlje se događa samo po sebi. Punina života, veličina i ispunjenje prelijevaju svaku našu stanicu i tada osjećamo to "srce", tu ljubav. Potpuno smo u sevdahu sa samim sobom. Bhakti! Tada nam ne treba nikakva samorealizacija, prosvijetljenje, tada već jesmo realizirani, prosvjetljeni. To je ono što jesmo. Dirnuti i poneseni sami sobom. Tada prirodno transcendiramo i vrijeme, prostor i um – sve što bi nam se moglo ispriječiti naći na putu tog potpunog sjedinjenja. Toga slavlja. Ispuniti svaki trenutak tim slavljem znači biti autentičan u svom postojanju. Živjeti svoje postojanje. Biti u harmoniji i balansu sa svime. Biti ljubav.

Za to nam ne trebaju ni raskošne toalete ni slavni restorani, daleka putovanja ni skupi predmeti. Oni su samo nekima dobrodošle scenografija za najrazigranije slavlje – vlastiti život. Životne odluke, razni koncepti i nacrti planova za budućnost, želje, gledanja u prošlost, nadanja i vjerovanja, stavovi i uvjerenja sve je to potopljeno tim osjećajem lakoće i zadovoljstva u tom bestežinskom stanju radosti. Tada smo božanstveni. To je istinsko slavlje.Kamo god krenete, slavite u tom stanju ljubavi svaki zanosni trenutak svog života i dijelite ga neopterećeni i opijeni ljubavlju na sve strane. (Tada vam, sigurna sam, i neće trebati drugi opijati!)

Sretna Vam i slavno proslavljena Nova i svaki trenutak u njoj! 🙂

Konstruktivni život

PITAJ SANJU

Sanja Tatalović Matovina, kolumnistica portala She.hr te osnivačica i voditeljica Centra Konstruktivni život, certificirani je Theta Healing terapeut i instruktorica antistresnih programa i tehnika disanja, koja u svojim terapijama primjenjuje holistički i integralni pristup.

Osim što nas svojim kolumnama približava nama samima pišući o temama koje sve od reda imaju zajednički nazivnik – naš unutarnji mir, Sanja je zaželjela pokrenuti komunikaciju i sa svojim čitateljima na našem portalu, te vas stoga pozivamo da nam na naš mail – [email protected] šaljete pitanja za Sanju (u naslov maila upišite ZA SANJU).

Pitanje neka bude vezano uz tematiku ovotjedne kolumne, a Sanja će svaki tjedan odabrati jedno od pristiglih pitanja (koja su anonimna) i odgovoriti na njega.

Sigurni smo da će vam Sanjin nevjerojatni senzibilitet pomoći u situacijama u kojima vam se čini kao da nema izgleda, zato – pišite nam!

Vaš She.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Putovanja

Kako se Nova godina približava, Beograd oblači svoje blagdansko ruho, pozivajući hrvatske turiste da se pridruže šarenom slavlju kakvo se ne viđa svaki dan.

Savjeti i preporuke

Budući da se slavi Nova godina, nemojte previše razmišljati hoće li nešto biti previše jer za Novu nikada nije previše.

Trendovi

Nova godina je savršena prilika da odjenete sve one šljokičaste haljine, glamurozne kombinacije ili svečana odijela i uparite ih s visokim potpeticama, večernjom šminkom...

Horoskop

Astrolozi kažu da bi se 2023. godine život pet znakova Zodijaka mogao radikalno promijeniti. I to na bolje!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.