Obitelj Grabo: Crtić koji bi i vi i vaša djeca trebali pogledati

U vremenima kad „drugačije ne ide“, obitelj Grabo, primorana je ići linijom manjeg otpora pa postaje karika u lancu korupcije u koju je okovano naše društvo. Članovi ove obitelji, koja može biti obitelj bilo koga od nas, primorana je u raznim situacijama tu kariku činiti čvršćom ne razmišljajući o posljedicama koje korupcija nosi. U svojim djelima obitelj ne vidi ništa loše, iako su svjesni kako postoji mogućnost da sve krene krivo!

„Korupcija je loša stvar“ naziv je projekta u okviru kojeg je nastala ova simpatična serija od deset animiranih filmova o obitelji Grabo. Svaki od crtića govori o koruptivnim situacijama koje često susrećemo u našem društvu.
Projekt je nastao u produkciji bosanskohercegovačkog portala Bljesak.info uz podršku organizacije ‘European Endowment for Democracy’. Scenarist obitelji Grabo je Berislav Jurič koji uz Tvrtka Karačića potpisuje i režiju. Animator projekta je Tvrtko Karačić dok je montažer Nikola Galić, a glazbu potpisuje Ante Galić.

„Prije svega, teško je bilo u vremenski okvir kojeg smo si projektom zadali, ugurati jednu priču. Minuta je, koliko god animaciji bila duga, slovima ipak prekratka. Bio veliki izazov jednu priču, a korupcija je stvar o kojoj bi trebalo pričati nadugo i naširoko, uklopiti u tako kratke epizode“, pojasnio nam je scenarist i režiser ovog zanimljivog crtića Berislav Jurič.

Dani hrvatskog filma tradicionalno se smatraju smotrom najboljih novih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova koja od 1992. godine nudi uvid u kvalitetu i raznolikost hrvatske kinematografije na svim razinama – onoj prvih profesionalnih, pa i studentskih radova, kao i na onoj etabliranih zvijezda.

Animirani film o obitelji Grabo ušao je u službenu selekciju 29. izdanja Dana hrvatskog filma. Naime, tri epizode Obitelj Grabo – Skupa lekcija, Zidovi nemaju oči i Začarani krug natjecat će se u kategoriji za najbolji namjenski film ove prestižne nagrade.

29. izdanje Dana hrvatskog filma održavaju se od 16 do 19. rujna 2020 godine u kinu Tuškanac u Zagrebu.