Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Obiteljski obrok na dan i problemi nestaju

4 zlatna pravila za stvaranje prisnosti i povezanosti.

Nije lako podizati djecu u ovim stresnim vremenima. Zbog dugih sati koje provodimo na poslu, visokoga stupnja stresa i vrlo kratkoga vremena za opuštanje udaljavamo se od njih i zaboravljamo kada smo uopće posljednji puta proveli kvalitetno vrijeme s njima i vodili pravi obiteljski razgovor.

Ipak, postoji nekoliko prilično jednostavnih svakodnevnih odluka koje mogu imati velik utjecaj na funkcioniranje naše obitelji, ali i otkloniti neke od opasnosti koje se mogu pojaviti dok s radošću pratimo kako naša djeca rastu i postaju odrasli ljudi. Jedna od tih odluka, koju moderna znanost podržava jer donosi velike koristi, uživanje je u redovitim obiteljskim obrocima.Predstavljamo 4 zlatna pravila koja se odnose na zajednički obiteljski obrok.

1. Zaboravite na gurmanske obroke

Čak i najležerniji obrok može postati savršena prigoda da se okupimo oko stola i podijelimo dnevne novosti, nade, težnje i brige. Studije potvrđuju da je razgovor tijekom obroka prigoda za stvaranje povezanosti i prisnosti, ali i uzajamno učenje jer djeca uče kako iznositi svoje mišljenje i raspravljati.

On može olakšati roditeljsku ulogu i pridonijeti stvaranju uzora te istodobno poboljšati obiteljske odnose, samopoštovanje kod tinejdžera, njihov osjećaj vrijednosti i njihove društvene vještine te pomoći pri rješavanju manjih obiteljskih stresova.2. (Ne) jedite zatvorenih usta

Istraživanja su pokazala da djeca koja sudjeluju u razgovoru tijekom čestih obiteljskih obroka postižu bolje rezultate u školi i imaju razvijenije društvene vještine. Štoviše, čini se da obiteljski obroci pomažu u prevenciji destruktivnoga ponašanja kod tinejdžera (zloupotreba opojnih sredstava, nasilje, itd.).3. Glasujte za raznovrsnost

Važna prednost redovitih obiteljskih obroka u tome je što svakoga poučavaju boljim prehrambenim navikama. Djeca, ne samo tinejdžeri, uče jesti raznovrsnije i uravnoteženije kombinacije osnovnih skupina namirnica, uključujući voće, povrće, žitarice itd. Studije pokazuju da su takve bolje prehrambene navike dragocjeni saveznici u borbi protiv pretilosti i poremećaja u prehrani.4. Zatražite pomoć

Pozovite svoju djecu da kuhaju s vama, dopustite im da osmisle tjedni jelovnik, potaknite ih da pozovu prijatelje, dopustite im da odaberu temu razgovora. Tako će u teškim trenucima imati trajne uspomene koje će im biti utočište i pomoći im da postanu snažni.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Bilo da ste napravili slatko od kestena ili ih jednostavno kandirali, možda ubacili u gulaš ili napravili juhu od kestena, na bilo koji način,...

Obitelj

Pratite svoje dijete i obratite pažnju na to u kakvim pričama uživa.

Dizajn

Pravi znalci znaju da Bubaba by FreeON bajkoviti proizvodi nastaju u srcu Hrvatskog Zagorja i vesele se svakom novitetu koje izbace ovi kreativci.

Darivanje

A-DERMA, referentni brend kada je u pitanju emolijentna njega, predstavlja novi EXOMEGA proizvod za njegu kože sklone atopijskom ekcemu – EXOMEGA ALLERGO emolijentni balzam.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.