Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Knjige i glazba

Objavljen program ZFF-a

Sveukupno će se u zagrebačkim kinima prikazati 90 filmova.

Direkcija Zagreb Film Festivala na danas održanoj konferenciji za medije predstavila je ovogodišnji filmski program.

"Samo mjesec dana nakon svjetske premijere na venecijanskoj Mostri, na ovogodišnjem ZFF-u prikazat ćemo filmove Sramota i Razmjena. Sramota je drugi film britanskoga umjetnika i redatelja Stevea McQueena, poznatog po hvaljenom prvijencu Glad, dok je Razmjena novi film Izraelca Erana Kolirina, našoj publici poznatog po nagrađivanom filmu Orkestar u gostima. Jako nam je drago da je upravo naš festival domaćoj publici kroz posljednjih osam godina predstavljao debije danas značajnih autora od kojih se u budućnosti još puno očekuje.

Tako predstavljamo drugi film Joshue Marstona, autora filma Marija milosti puna koji smo prikazali 2004. Njegov film Krvna osveta donosi priču o osveti u tradicionalnoj albanskoj obitelji, a nagrađen je dvjema nagradama na ovogodišnjem Berlinaleu. Rumunjski autor Adrian Sitaru još je jedan u nizu autora koji se sa svojim filmovima vraćaju na ZFF – nakon kratkog filma 2007. te sudjelovanja u glavnom žiriju prošle godine, ove ćemo godine prikazati njegove Najbolje namjere ovjenčane na ovogodišnjem Locarnu nagradama za najbolju režiju i glavnu mušku ulogu. Oslo, 31. kolovoza uradak je norveškoga redatelja Joachima Triera, dok je film U zaklon scenarista i redatelja Jeffa Nicholsa osvojio nekoliko nagrada na festivalu u Cannesu. Najmlađi među ovogodišnjim autorima je slovenski pisac Nejc Gazvoda koji u svojem prvom filmu Izlet tematizira odnos između troje prijatelja", najavio je direktor festivala Boris T. Matić."Dokumentarni program uključuje 16 filmova, od kojih 13 u natjecateljskom programu: svjetsku će premijeru na festivalu imati film Oblak o Luki Ritzu u režiji Miroslava Sikavice, a hrvatsku premijeru već najavljeni dokumentarac Marijine Željke Sukove. Američki film Odustat ću sutra Michaela Collinsa dokumentira slučaj krivo osuđenog mladića s Filipina, a probleme 'drugačijih' tematiziraju dokumentarci Kandidati i Ova stolica nisam ja. Prvi film, diplomski rad redateljice Ayle Gottschlich, donosi priču o razredu djece s posebnim potrebama, dok potonji za protagonista ima osobu koja boluje od cerebralne paralize. Zemlja znanja Saše Bana dokumentira 35 dana blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu dok se film Još sam tu bavi lakšim sadržajem – ovaj mockumentary u režiji glumca i redatelja Caseya Afflecka koji prati turbulentno razdoblje u životu Joaquina Phoenixa, prošle je godine izazvao pozornost svjetske javnosti. Izvan konkurencije bit će prikazani Orkestar Pjera Žalice, Posljednji dan ljeta Poljaka Piotra Stasika te Street Kids United Britanca Tima Pritcharda", dodao je Matić.

Mali jubilej Bibijade

Program Kockice donosi osam novih filmova mladih domaćih autora, a Bibijada isto toliko naslova za najmlađe, od toga četiri duga i četiri kratka filma.

"Bibijada ove godine slavi mali jubilej s obzirom da je ovo peta godina zaredom da u kinu Europa prikazujemo filmove za djecu. Program koji je opet besplatan repriziramo u Muzeju suvremene umjetnosti, pa tako filmove približavamo i svim zainteresiranim klincima u novozagrebačkim naseljima", najavio je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.U kinu Tuškanac se ponovno prikazuje program Velikih 5. U suradnji s europskim kulturnim institutima i ambasadama prikazuju aktualne filmove iz pet najvećih europskih kinematografija, s time da u sklopu predstavljanja EUNIC mreže toj brojci ove godine pridodaju i šesti film iz Austrije. Talijanski film 20 cigareta višestruko je nagrađivani film Aureliana Amadea, a britanski Četiri lava BAFTA-om nagrađeni prvijenac Chrisa Morrisa. Španjolski film Tuđa nevolja Oskara Santosa realiziran je pod producentskom palicom slavnog Alejandra Amenabara, a austrijski Bez oca prvijenac je mlade austrijske scenaristice i redateljice Marie Kreutzer nagrađen u Berlinu.

Program Velikih 5 bit će repriziran u MSU, dugometražni glavni program u kinima Europa i Tuškanac, a dokumentarci u Tuškancu i Dokukinu Croatia, s time da će se u potonjem repriziranje održati uz razgovore s autorima.

Besplatni popratni programi

"Plesni centar će biti domaćin triju popratnih programa koji su svi redom besplatni. Moj prvi film ove godine donosi duge prvijence danskih autora i autorica, kao i njihove kratke filmove. Red Westerns i Seksualna edukacija na filmu dva su nova ovogodišnja programa; prvi uključuje pet naslova iz bivših kumunističkih zemalja koji su koketirali sa žanrom westerna iza željezne zavjese, dok potonji donosi šest naslova koji propituju seksualnost u edukativne svrhe – od edukativnih filmova Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar iz 1933. preko 'Ljubavnog slučaja ili tragedije službenice P.T.T' Dušana Makavejeva iz 1967. do australske 'Abecede ljubavi i seksa' iz 1978.", dodao je Laurenta.

Na ZFF stiže i niz uvaženih filmskih gostiju: redatelji Eran Kolirin, Pjer Žalica, Tim Pritchard, Michael Glawogger, Jan Cvitkovič, Gyorgy Palfi te mnogi drugi."Izuzetno nam je drago što će nam se u funkciji člana žirija na festivalu pridružiti već najavljeni Peter Suschitzky, čuveni direktor fotografije koji posljednjih dvadeset godina surađuje na svim filmovima Davida Cronenberga. U njegovu ćemo čast i zatvoriti ovogodišnji festival upravo posljednjim Cronenbergovim filmom Opasna metoda koji progovara o odnosu Freuda i Junga", dodao je Matić.

Uz scenarističku radionicu Palunko, već prije najavljeni sastanak Odbora Europske filmske akademije, radionicu Moving Danes o danskoj kinematografiji te predstavljanje nekoliko uvaženih svjetskih festivala, popratna događanja uključuju i predstavljanje priznanja koje će hrvatskoj kinematografiji biti dodijeljeno na 28. izdanju filmskog festivala Festroia 2012.

"I ove godine ZFF putuje po Hrvatskoj – dio ovogodišnjeg programa bit će prikazan u Art-kinu Croatia u Rijeci te kinu Valli u Puli. Spomenimo i zabavni program festivala – u suradnji sa Stellom Artois bit će organizirane svakodnevne zabave u klubovima Groove, Lemon Bar, Jabuka, Maraschino te naravno u kinu Europa", rekao je Laurenta.

"Pretprodaja ulaznica kreće od sljedećeg tjedna, točnije 11. listopada, na blagajnama kina Europa, a cijena ulaznica ostaje ista, od 20 do 30 kuna, ovisno o filmskom programu", zaključio je Laurenta.

Detaljan program ZFF-a pogledajte ovdje.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Bez obzira jeste li solo ili u paru, Pickbox TV kanal nudi naslove za svakoga, od voljenih klasika do uzbudljivih novih priča i romantičnih...

Putovanja

Hrvatska nudi fantastična odredišta za one koji traže zimski odmor, a iz popisa najpopularnijih destinacija među domaćim i inozemnim putnicima možemo vidjeti da njezina...

Zanimljivosti

Film „Aquaman i izgubljeno kraljevstvo“ je nastavak filma „Aquaman“ iz 2018. godine.

Zanimljivosti

Film UBOGA STVORENJA (Poor Things) na nedavnoj je dodjeli osvojio čak dvije nagrade Zlatni globus®, onu najvažniju - za najbolji film u kategoriji komedija...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.