Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Obrana od računala

Naočale protiv bolova u vratu, ramenima, leđima, šakama, prstima, glavobolja, žarenja očiju…

Bolovi u vratu, ramenima, leđima, šakama, prstima, glavobolje, žarenje očiju, zamagljen vid – sve to mogu biti posljedice dugotrajnog sjedenja za računalom. Pogotovo bez odgovarajućih naočala ili leća. Mnogi koji pate od zamagljenja vida prilikom rada na računalu stariji su od 40 godina, a problem leži u staračkoj dalekovidnosti zbog toga što se monitor nalazi na srednjoj udaljenosti, za koju nisu pogodne ni naočale za blizinu ni za daljinu.

Osobe srednje i starije životne dobi imaju problema i s akomodacijom (fokusiranje na blizinu) pa učestalo mijenjanje pogleda na blizinu i srednju udaljenost uzrokuje naprezanje očiju i zamagljenje vida, a pokušaj čitanja s neodgovarajućom korekcijom može rezultirati glavoboljom. Zato nošenje naočala prilagođenih za rad na računalu znatno pridonosi ugodi očiju jer uklanja spomenute tegobe.

Problem i loše držanje

Bolovi u vratu, ramenima i leđima mogu biti uzrokovani pokušajem da se sadržaj na zaslonu pročita kroz donji dio bifokalnih naočala, ali i lošim ergonomskim držanjem. Da bi se to spriječilo, monitor mora biti postavljen točno ispred očiju na udaljenosti od 50 do 70 cm, ni previsoko, ni prenisko. Najbolje je ako se središte zaslona nalazi od 10 do 20 cm ispod očiju pri pogledu ravno naprijed. Za vrijeme tipkanja ruke bi trebale biti paralelne s podom a stopala položena ravno na pod. Na posljetku, bitan je i pravilan položaj pri sjedenju – leđa ravna, a ramena postavljena što više natrag.

Za rad na računalu najpopularnije su progresivne naočalne leće, multifokalne leće bez horizontalne linije na sredini koje omogućuju jasan vid na blizu, srednjoj udaljenosti i daleko. Postoje razne varijante s obzirom na širinu zone gledanja (daleko, srednje i blizu), primjerice leća samo za ured koje omogućuju jasan vid za male i srednje udaljenosti (od radnog stola do zida prostorije) ili samo za čitanje i rad na računalu (tzv. intervju-naočale).

Naočale za rad na računalu svakako bi trebale imati i antirefleksni sloj koji znatno smanjuje postotak štetnoga, reflektiranog svjetla i neugodno zablješćivanje. Osim što omogućuje jasan vid, nošenje takvih naočala uklanja i neugodnu glavobolju te bolove u vratu, ramenima i leđima.

Pomoć iz Indije

Postoje i takozvane rupičaste naočale, koje potječu iz drevne indijske medicine – Ayurvede. Bile su poznate američkim Indijancima i upotrebljavaju se u Njemačkoj već više od stotinu godina. U posljednje vrijeme rupičaste naočale postaju sve popularnije u Australiji i Južnoj Africi, a odnedavno i u sjevernoj Europi.

Rupičaste naočale omogućuju ljudima da vide objekte pomicanjem oka. Rupice osiguravaju neograničenu dubinu fokusa pa će se čak i kada oko ne fokusira ispravno objekti pojaviti kao da su u fokusu. Važno je da eliminiraju raspršivanje svjetlosti na rožnici i stoga poboljšavaju vid.Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Duh i tijelo

Otprilike jedna od sedam žena razvije postporođajnu depresiju, ali taj broj je vjerojatno veći jer neke žene nikad ne kontaktiraju svog liječnika i pate...

Zdravstveni karton

Mandarine su voće najmanje tretirano pesticidima, prskaju se samo jednom, ne mogu dugo stajati i zato je velika sreća prodati sav urod.

Duh i tijelo

Aplikacija je prije svega – jednostavna i zanimljiva za korištenje. Korisnik sam bira na kojem području želi raditi te se prepusti Naomi tehnikama.

Savjeti stručnjaka

Ne znamo kada i zašto je intimno zdravlje žene postalo predmetom srama i kada i zašto se prestalo pričati o njemu i njoj.

Advertisement