Ocat – savršen pomagač u kućanstvu

Osim što bez njega ne možete zamisliti najdražu salatu, ocat može biti od velike koristi i pri čišćenju doma. Ovo netoksično sredstvo učinit će vaše kućanstvo čistim u tren oka, a u uklanjanju masnih mrlja nema mu ravna. Iako ćete tijekom njegove uporabe osjetiti kiselkast miris, on će ubrzo nestati, a vi će nesmetano moći uživati u blistavim površinama.

Nemojte ga koristiti na kamenim ili mramornim površinama, kao ni na korozivnom metalu te vodite računa o tome da za čišćenje koristite samo bijeli alkoholni ocat, ne vinski ili voćni.

Uklonite masne mrlje

Ocat i vodu pomiješajte u jednakim omjerima te natopljenom krpicom očistite štednjak. Istu otopinu možete koristiti i za brisanje stakla te čišćenje pećnice.

Za čiste i oštre škare
Voda može uzrokovati hrđanje oštrice, a ako želite izbjeći tupe i neugledne škare koristite ocat.

Produžuje život cvijeću
Kako bi cvijeće u vašoj vazi duže živjelo, u vodu dodajte dvije do četiri žlice bijelog octa.

tulipaniProtiv mrlja od znoja

Koristite li antiperspirant sigurno ste se susreli s neuglednim mrljama na odjeći u predjelu pazuha. Naime reakcijom aluminija iz dezodoransa i soli iz znoja nastaju mrlje na odjeći, a riješiti ih se možete prskanjem ocat po njima prije pranja.

Također, ovaj kućni pomagač sprječava izbjeljivanje odjeće pa ga je preporučljivo staviti u bubanj pri svakom pranju.

Dezinfekcija hladnjaka i perilice posuđa

Ovo je jedno od mjesta na kojima zasigurno ne želite loše bakterije. Krpicom namočenom u ocat obrišite njegovu unutrašnjost i priuštite svojim namirnicama čisto odlagalište.

Ako vodite vječnu bitku s tvrdom vodom svakako poslušajte naš savjet. Šalicu octa izlijte na dno prazne perilice i odaberite neki od programa pranja.

Odčepite slivnik

Uspite ¾ šalice soda bikarbone u slivnik, a zatim pola šalice alkoholnog octa. Ostavite da djeluje pola sata te isperite s loncem kipuće vode.

kuhinjaUklanjanja hrđu i kamenca

Octena kiselina uklanja hrđu s malih metalnih predmeta kao što su šarke, matice vijka i zakovice. Sve što trebate napraviti je pustiti ocat neka zavrije te zatim željene predmete namočiti u njega. Nakon tretmana ih ne zaboravite dobro isprati kako ocat ne bi oštetio metal.

Uz to, ocat možete koristi i pri uklanjanju tvrdokornog kamenca u kupaonici, na glavi tuša, fugama ili pak krajevima pipa tj. raspršivačima.

Glavu tuša ili raspršivač namočite na nekoliko minuta u vrući, ali ne kipući bijeli ocat, dok fuge možete čistiti četkicom namočenom u otopinu.

Mrlje na madracu

Ako vaš mališan još ne može kontrolirati urin ocat će biti vaš najbolji prijatelj. Naime, mrlju isperite mješavinom octa i vode, a kasnije na madrac pospite sode bikarbone pa iščetkajte i usisavačem uklonite prljavštinu.