Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Odgovorno s hranom, energijom i novcem

Gorenje savjetuje kako u kućanstvu uštedjeti do 9.000 kn godišnje.

Jeste li znali da prosječno domaćinstvo godišnje baci hrane za nekih 3.000 kn? Prosječna obitelj s dvoje djece baci hrane i za više od 5.000 kn što je više od 140 kg, a najčešće se baca povrće, voće, mliječni i delikatesni proizvodi. Koji su razlozi?

Previše kupljene hrane odnosno namirnica, te neodgovarajuće i nepregledno pohranjivanje namirnica u hladnjaku!

Rashladno-zamrzivački aparati jedni su od najvećih potrošača energije u domaćinstvu, priključeni na električnu struju 24 sata dnevno, 365 dana godišnje. Potroše više od 1/4 ukupne električne energije u domaćinstvu. Pored toga, pogrešno postavljen aparat i previsoka temperatura okoline još više povećava potrošnju, a ako je hladnjak star 15 ili više godina, troši i do tri puta više u usporedbi s novim.Stručnjaci iz Gorenja sukobili su se sa tim izazovima i za svoje vjerne potrošače pronašli rješenja koja im godišnje mogu uštedjeti i do 9.000 kn. Kako? Najprije zbog manje potrošnje električne energije i time manjih računa za struju, te zbog dodanih funkcija u svrhu očuvanja svježine hrane koja je stoga dulje uporabiva i vrlo pregledne unutrašnjosti. I ne zaboravite, sa svakim ušteđenim kilovatsatom struje učinili ste puno toga dobroga i za okoliš.

Neka štedljivost bude i vaša briga
  • Optimalna temperatura u hladnjaku je približno 5 °C. Kod održavanja niže temperature od ove, znatno se poveća potrošnja električne energije.
  • Preporučljiva temperatura u zamrzivaču je -18 °C. 5 °C niža temperatura znači odmah 25 % veću potrošnju električne energije.
  • Odaberite NoFrost tehnologiju s automatskim odleđivanjem u zamrzivačkom dijelu. Ledene obloge naime bitno povećavaju potrošnju električne energije i smanjuju učinkovitost hlađenja. To znači da zamrzivač energetskog razreda A, ako nije odgovarajuće održavan, djeluje kao onaj iz razreda B ili C.
  • Veličina aparata mora odgovarati vašim potrebama. Prazni hladnjaci su naime najveći potrošači električne energije.
  • Redovito provjeravajte jesu li vrata hladnjaka dobro zatvorena i brtvi li brtva dobro.
Trebate novi hladnjak? Ali kako odabrati pravog, koji će odgovarati potrebama vaše obitelji? I o čemu sve morate razmišljati prilikom kupovine novog hladnjaka, osim o financijskim konstrukcijama? Pročitajte savjete stručnjaka iz Gorenja, vodećeg proizvođača bijele tehnike.Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Ako vas ne zadovoljava napredak dijete, vrijeme je da napravite neke promjene koje proces mogu ubrzati.

Gastronomija

Zdrava prehrana je ona prehrana koja kontrolira unos energije, pruža optimalne količine hranjivih tvari te, između ostaloga, ima ogroman utjecaj na naš izgled, samopouzdanje...

Gastronomija

Osim što će vas na dulje staze napuniti energijom, ti napitci će vaš organizam opskrbiti i zdravim nutrijentima.

Savjeti i preporuke

3 savjeta za istinsku ljepotu lica.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.