Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Odijevanje hrvatskih političarki

Što nam poručuju svojim izgledom Jadranka Kosor, Vesna Pusić, Milanka Opačić, Bianca Matković i Đurđa Adlešić?

– Kralj izgleda poput kralja. Na nama je 90 posto tekstil, 10 posto su ruke i lice. Odjeća ipak čini ljude, kaže Ljiljana Buhač, konzultantica i trenerica komunikacijskih vještina i fiziognomije koju smo zamolili da se osvrne na izgled ljepšeg spola na političkoj sceni.

Žele li političarke postati uspješne, zapažene i cijenjene trebale bi paziti na svoj osobni izgled. Prvi dojam donosi uspjeh. U neverbalnoj komunikaciji odjeća je na drugom mjestu po važnosti. Komuniciramo odjećom i taj jezik je mnogo snažniji od verbalnog. Pravilan odabir odjeće i izbor boja može ih izdvojiti od ostalih u radnom okruženju i dati im prednost pred ostalim suradnicima. Odjeća otkriva njihovo pravo lice, tvrdi naša sugovornica

– Često smo mišljenja da odjeća ne čini čovjeka, ali varamo se – odjeća čini čovjeka. Pogledajte to iz drugog kuta: Odjeća mnogo govori o osobi koja je nosi. Dođe na isto. Zar ne?

Ljiljana Buhač upozorava da u poslovnom i političkom svijetu nema eksperimentiranja i odijevanje ne bi trebao biti imperativ. Za prvi dojam imate samo deset sekundi. Ukoliko je taj dojam negativan nećete imati prilike za njegovo popravljanje. Poslovno odijevanje nije skupocjena odjeća već dobra usklađenost onoga što nosimo.

Veoma mali broj političara, javnih osoba, pridaje važnost tome kakvu poruku odašiljemo bilo oblačenjem, govorom ili neverbalnom komunikacijom. Govor tijela često im je u suprotnosti s riječima koje izlaze iz usta, tvrdi stručnjakinja. Pojašnjava da odjeća utječe na četiri dimenzije:

  • kredibilitet/ stručnost
  • simpatiju
  • privlačnost
  • nadmoć

Evo kako je Ljiljana Buhač ocijenila odijevanje Jadranke Kosor, Vesne Pusić, Milanke Opačić, Biance Matković i Đurđe Adlešić.

JADRANKA KOSOR


Premijerka je napravila veoma veliki korak u odmaku crno/bijelih kombinacija u odijevanju. Ne znam tko joj je savjetovao da počne nositi jednobojnu odjeću – sva u bijelom kao mlada ili sva u crvenom. Tko god joj daje savjet taj je ne voli, iako je izjavila da nema stilista jer je skup. Za dobar odabir odjeće i savjet zaista joj ni ne treba – dovoljna je jedna iskrena prijateljica.

Gđa. Kosor ne bi trebala nositi crveno pogotovo ne bez detalja koji je ublažavaju. Crvena boja je simbolizira moć i odlučivši se za crveni kostim na sastanku s Pahorom je zasigurno željela poslati poruku da je odlučna, energična, samouvjerena i da ima dovoljno samopouzdanja. Ali oprez s crvenom bojom – ta boja krvari i šalje poruku agresivnosti, borbenosti i impulzivnosti.

Jadranka Kosor nosi neprikladne kostime i odijela. Dobro bi bilo da izbjegava suknje na nabore koji je proširuju pa djeluje kao da ima na sebi donji dio slavonske nošnje. Kratki sakoi je režu u struku. Duljina suknje ne bi trebala više od od 5 do 7 centimetara ispod koljena. Ima jake noge i sve što je dulje od 7 cm ne daje elegantnu nogu. Ima dobru liniju za svoju dob i ne treba joj odjeća da joj pokriva nedostatke kada nedostataka nema. Uprave te široke suknje daju dojam da ima nedostataka.

Odijevati se sva u bijelo bez dodataka šalje sladunjavu poruku i djeluje blijedo. Jednostavno se stopi s kosom. S nakitom bi također trebala biti opreznija, odreći se ponekog komada nakita koji previše odvlači pažnju.

Marame i šalove treba uskladiti s odjevnom osnovom, a šešire izbaciti.

Savjet
Treba nekoliko dobrih odijela u kombinaciji s bluzama koje će nositi tijekom dana. Tamno plavi sako je dobar, pouzdan dodatak bilo kojoj političkoj garderobi. Siva odjeća može djelovati dosadno, ali može pružiti zgodan neutralan okvir njenom licu. Siva boja šalje poruku profinjenosti, profesionalnosti.

Važan dio nakita su naušnice koje imaju istu ulogu koju kod muškaraca ima kravata. Preporuka je nakon napornog dana, u večernjim satima nositi naušnice od sjajnih ili plemenitih metala i dragog kamenja. Privlače svjetlost i tako će licu dati sjaj, svježinu i blistavost, a prikriti podočnjake i umor.

Poslovni kostimi
– ima jake bokove pa je dobar odabir suknja koja nije uska nego pada preko donjeg dijela tijela
– sako čiji rukavi nisu uski i bez manžeta
– Dior kostimi premijerki bi lijepo pristajali

Važna "sitnica" – odabrati poslovnu torbu/ aktovku. Izbjegavati nositi papire i rokovnike u rukama i radije odabrati poslovnu torbu/aktovku

VESNA PUSIĆ

Često se zaigra u odijevanju. Haljine bez rukava nisu poslovna odjeća. U poslovnom svijetu – osnovno pravilo – ne haljine bez rukava i topići bez sakoa. Također voli haljine i odjeću s naborima i to baš na mjestima gdje ne bi trebala. Nižeg je rasta i širokih bokova. Nabori, valovi na odjeći je šire i prave nezgrapnom. Sjećam je se u kombinaciji košulje i napuhane, haljine – djelovala je kao trudnica u osmom mjesecu. Mora izbjegavati odjeću kariranog uzorka, ne nositi uske hlače i hlače sa džepovima sa strane. Pokušava nositi elegantni stil koji je često promašaj. Luta stilom od profesorice do političarke.

Odabir boja joj je dobar. Vesna Pusić kada se odjene lijepo zna nositi odjeću.

Morala bi voditi malo više brige o frizuri. Često joj je u javnosti frizura neuredna i s izrastom. Treba koristiti stil frizure koji može sama njegovati da uvijek ne ovisi o frizeru.

MILANKA OPAČIĆ

Jedna je od rijetkih žena na političkoj sceni koja se zna dobro odjenuti. Velika transformacija od njenog prvog pojavljivanja u javnosti pa do danas. Sjećamo je se uz oštri jezik i neukusno odijevanje. Danas zna kako se dobro odijeva. Nosi tople boje što njenom licu daje profinjenost. Nedostaje joj malo decentne šminke da joj lice bude malo izraženije. Također zna zapustiti svoju kosu. Ima dobar odabir dužine suknje. Zna koji puta odabrati cipele s malo višom petom, a u poslovnom svijetu je dopušteno  pet centimetara. Kada je na visokim petama hoda stupajući i tijelo joj se neprirodno pregiba te je pravi nespretnom. Zna s nakitom, pazi da svega ima dovoljno. Ako ima stilista, onda je dobro savjetuje ili za razliku od premijerke ima dobru prijateljicu.

Dobro joj stoje odijela.

Dodatno joj šarm i ženstvenost povećava osmjeh koji zna jako dobro koristiti. Bravo Milanka!

BIANCA MATKOVIĆ

Trebala bi izbaciti oštro odijevanje i crne boje jer ju čine grubom. Kao terijer. Bilo bi dobro ublažiti odijevanje s kombinacijom svjetlijih – toplijih boja. Crna odijela može kombinirati s košuljama toplih boja. Crna boja odjeće i crna kosa daju joj oštrinu. Od kada se pojavljuje u javnosti nije promijenila frizuru. Stereotipna je. Karakteristika osoba koje nose tako zalizanu kosu u rep su da žele imati sve pod kontrolom. Ima previsoke pete na cipelama – hoda oštro. Sandale nisu poželjne u poslovnom i političkom svijetu. Za sandale mora se imati besprijekorna manikura. Iako djeluje odlučno to je samo varka. Položaj tijela i držanje govori o osobi koja je podosta ranjiva. Ublažila bi crte lica kada bi nabacila osmjeh.

Lijepa je žena, ima dobru figuru i mogla bi se upustiti u poslovnu kombinaciju odijevanja.

ĐURĐA ADLEŠIĆ

Političarka koja još uvijek traži svoj stil. Prošla je sve faze odijevanja: djevojčice, časne sestre zakopčane do grla do rokerice.

Također nosi neadekvatnu odjeću. Ostavlja dojam kao da je odjeću dugo čuvala u ormaru. Haljine su joj čudnog kroja i desena. Dobri kostimi bi joj najbolje pasali. Hrva se često i s kombinacijama boja.

Gđa Adlešić bi se trebala češće družiti s frizerom. Nositi frizure koje može i sama održavati. Ponekad previše laka u kosi pa djeluje bodljikavo.


*  *  *Uskoro nastavak: Mala škola poslovnog odijevanja

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Obitelj

Posvajanje je kod nas teška tema, ne isključivo zbog same naravi situacije, već i zbog način na koji se ona (ne)rješava

Događanja

Sve učestaliji seksistički 'ispadi' političara

Obitelj

U listopadu prva edukativna konferencija o posvajanju djece.

Fashion report

Ukrašene printom pištolja hulahopke kao oružje u zavođenju.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.