Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Odmor na brežuljcima Toscane

Siena, grad u brežuljkastoj talijanskoj Toskani idealno je mjesto za odmor u svako doba godine.

Gradska zdanja gotovo u pravilu krasi vučica s Romulom i Remom, jer legenda kaže da je jedan od njih osnovao Sienu.

Grad je inače poznat kao središte mnogobrojnih svečanosti i festivala koji se održavaju na prekrasnim gradskim trgovima ispred gotičke katedrale Duomo iz 12. stoljeća i dvorca Palazzo Publicco. Cijelo središte grada s brojnim krivudavim uličicama pod zaštitom je UNESCO-a.

Na središnjem gradskom trgu Piazzo del Campo svake godine od 2. srpnja do 16. kolovoza održava se konjska utrka Palio. Krajem srpnja počinje i Jazz festival koji traje do sredine kolovoza. Rujan je u znaku filmskog festivala.

Pristojan smještaj za 80 eura

Iako mladima ne nudi ludi noćni život, gradski oci trude se pružiti više noćne zabave i plesa. Od restorana, lokalne specijalitete nudi Cane e Gatto (Via Pagliaresi 6). Tu se mogu naručiti pici i ribollite, odnosno špagete i juhe s povrćem. Cijenom je prihvatljiv i restoran Pizzeria di Nonno Mede (Camporegio 21) gdje osim pizza imaju i veliki izbor tjestenina po cijeni od 15 eura.

Hotela je u gradu nažalost malo pa je stoga potrebno rezervirati sobu šest tjedana prije. Jedini hotel s pet zvjezdica je Grand Hotel Continental (via Banchi di Sopra 85) koji je zapravo srednjevjekovna palača u samom središtu grada. Noćenje stoji 400 eura. Pristojan smještaj, za puno manje novca, 80 eura po osobi nudi Piccolo Hotel Etruria (via Delle Donzelle 3).

Posjet vinskom podrumu

Osim uživanja u arhitekturi i prelijepim krajolicima Toskane, rijetko koji turist propustit će priliku posjetiti neki od bezbrojnih vinskih podruma i u njemu kupiti tradicionalni suvenir – bocu vina chianti.

Dobra hrana je imperativ pa tako očekujte izvrsnu ponudu tartufa, sira, salame, domaće tjestenine i konzerviranih umaka od rajčice, a sve to možete ponijeti i kući.

Koncerti klasične glazbe svaku večer

Vožnju taksijem do grada treba svakako izbjegavati, jer su cijene neumjerene, a automobilima ionako nije dopušten ulazak u staru gradsku jezgru. Gradski autobusi su manje od dva eura i dovoljno su udobni i sigurni za putovanje od autobusne ili željezničke postaje.

Bolji restorani traže rezervacije pa ugledate li nešto zgodno preko dana dok ste u šetnji, slobodno uđite i zatražite stol za navečer.
Skoro svaku večer u gradu se na različitim lokacijama održava koncert klasične ili komorne glazbe, a doživljaj je nezaboravan kako zbog atmosfere, tako i zbog akustike.

Zanimljive informacije o gradu mogu se pronaći na www.terrasiena.it, www.sienajazz.it, www.sienafilmfestival.it

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

U ovom konzumerističkom društvu odmor se i dalje nameće kao nešto što se mora pokazati da si bio, imao i sproveo. A da li...

Putovanja

Vole je planinari, biciklisti, ljubitelji aktivnog odmora i netaknute prirode, ova zelena oaza u srcu Slavonije jedna je od pet gora Požeško-slavonske županije i...

Putovanja

Od mirnih zaseoka pastelnih boja u Indiji do redova kuća duginih boja u Argentini, putnici mogu uroniti u slikovita odredišta koja su pravi užitak...

Zanimljivosti

Zašto je baš zima najbolje doba u godini za istinsko uživanje na Jadranu?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.