Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Olakšajte posao ženama u menopauzi

Za zaposlene žene menopauza može negativno utjecati na efikasnost na poslu zbog toga što utječe i na pamćenje i na koncentraciju

Zadnja menstruacija ili prestanak menstruacijskih krvarenja označava završetak reprodukcijskog ciklusa žene, koji se uobičajeno javlja između 45. i 55. godine života. Menopauza može nastupiti i ranije, odnosno kasnije, između 40. i 60. godine.

Prema preporukama Europskog društva za menopauzu i andropauzu (EMAS) objavljenima u časopisu Maturitas, poslodavci moraju pokazati više razumijevanja za promjene u fizičkom i mentalnom zdravlju koje prolaze žene tijekom menopauze. Prije svega to se odnosi na osiguravanje radnih uvjeta koji neće pogoršati simptome žena u menopauzi, navodi se u europskim smjernicama koje prenosi britanska agencija Reuters…

Fleksibilnije radno vrijeme

Simptomi poput navala vrućine, primjerice, zahtijevaju nižu temperaturu na radnom mjestu dok simptomi poput nesanice mogu zahtijevati fleksibilnije radno vrijeme ili napore da se umanji stres na poslu za žene u menopauzi.

Za zaposlene žene menopauza može negativno utjecati na efikasnost na poslu zbog toga što utječe i na pamćenje i na koncentraciju. Mnoge žene nisu spremne ili ne mogu zatražiti da im se olakša posao, piše Jack u istraživanju. Istovremeno žene koje su opterećene poslom ili izložene stresu na poslu mogu trpjeti od težih simptoma menopauze, upozoravaju znanstvenici.

fan-349932_1920

Pretopli uredi, slaba ventilacija, skučeni radni prostor, prenapučeni uredi i nedovoljno odmora mogu pridonijeti okolišu koji stvara probleme za žene u menopauzi, pišu znanstvenici.

Potpora

Prema preporukama EMAS-a koje je sastavio tim Amande Griffiths s britanskog sveučilišta Nottingham poslodavce bi se trebalo obrazovati kako da pruže potporu ženama u menopauzi i kako da za njihove simptome pokažu razumijevanje.

Među ostalim mogli bi se osigurati stolni ventilatori, klima uređaji i hladna voda za piće za žene koje pate od valova vrućine ili ponuditi fleksibilno radno vrijeme za žene koje pate od nesanice te poduzeti mjere za smanjivanje stresa koji može pogoršati simptome, predlažu stručnjaci.

Ženama je potrebno osigurati čiste kupaonice i češće stanke za slučaj da pate od teških krvarenja ili imaju urinarnu inkontinenciju tijekom menopauze.

Više

Dobar posao

Kako bi vaš sljedeći razgovor za posao prošao sjajno, savjetujemo vam da se potrudite pokazati da posjedujete sljedeće četiri vještine.

Top menadžerica

Prva konferencija u regiji koja promovira ženske vještine vodstva, The Art of Feminine Leadership, u svom četvrtom izdanju, okupit će vodeće međunarodne i domaće...

Savjeti stručnjaka

MenoAge - novi krvni biomarker starenja na bazi glikana rani je biomarker perimenopauze koji već sada daje optimistične rezultate.

Zdravstveni karton

Međutim, istraživanja su pokazala da stopa začeća u perimenopauzi iako smanjena nije zanemarljiva te je često razlog visokog postotka neželjenih trudnoća i namjernih pobačaja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.