Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Olakšajte teške razgovore

U potrazi za rješenjem pokušajte primijeniti pet koraka za vođenje uspješnih razgovora u teškim i nepredvidivim okolnostima.

Pravilnom i konstruktivnom komunikacijom možemo se poštedjeti mnogih nevolja i muka te pridonijeti svome uspjehu. Često si postavljamo pitanje trebamo li izbjeći takve razgovore ili se dobro naoružati i biti spremni za napad. Ili pak potpuno ih ignorirati. Nijedna od te tri opcije neće vam pomoći da ostvarite željeni cilj.

Pet koraka prema rješenju

U potrazi za rješenjem pokušajte primijeniti pet koraka za vođenje uspješnih razgovora u teškim i nepredvidivim okolnostima: 1. korak – upozorite Upozorite na vrijeme sugovornika ili osobu na neprimjereno ponašanje ili komunikaciju. Upozorenjem ćete izbjeći faktor iznenađenja. Predložite teškom sugovorniku da se sastanete nasamo kako biste raspravili o nesporazumu/problemu. Iznesite jasno svoje mišljenje o nastaloj situaciji. Ne zahtijevajte odmah odgovor, dopustite sugovorniku da razmisli o tome. Predložite novi sastanak kako biste bistre i hladne glave mogli raspraviti. 2. korak – izradite plan razgovara Isplanirajte što ćete reći ili odgovoriti. Zlatno pravilo – sjednite i zapišite misli na papir. Prve udarce neka primi papir, tako ćete ublažiti reakciju, a i sebe ohladiti. Dobro razmislite što ćete reći jer zasigurno ne želite još više zakomplicirati situaciju. Kao što smo već rekli, nikada na prvu loptu. 3. korak – pripremite se za nastavak Jedan razgovor neće riješiti problem već postoji mogućnost da ćete još o njemu razgovarati. Nema garancije da se teški razgovori neće ponoviti. Budite spremni da se u tu priču mogu uključiti kolege kako bi se problem što učinkovitije riješio. Predvidite to već u drugom koraku. 4. korak – predvidite džokera Osjetite li da nećete moći sami izaći na kraj sa sugovornikom, osigurajte si džokera – osobu koja vam može pomoći. Odaberite osobu u koju imate povjerenja, koja je hladne glave. To će vam omogućiti da se razgovor vodi na pristojnoj razini i osigurati vam da će se zbog nazočnosti druge osobe sugovornik ponašati pristojnije. 5. korak – provjerite ispravnost svoje pretpostavke Ne zamarajte se o motivaciji i razlozima ponašanja sugovornika i ne brzajte sa zaključcima. Smirenost i razboritost vaše su najjače oružje. Ne procjenjujte tko je u pravu, uštedjet ćete vrijeme i živce. Budite koncentrirani i zainteresirani da riješite problem. Čarobna formula uspjeha:

odvojite činjenice od pretpostavki

+

odvojite sadržaj od osobnosti

=

ključ razumijevanja

=

ključ uspjeha

Pravilnom primjenom tih pet koraka uspješno ćete izaći na kraj s teškim razgovorima i biti zadovoljni uspjehom.

Otvorite vrata suradnje

Za bolju suradnju valja razmisliti i o nekoj od sljedećih mogućnosti:
 • Vrata suradnje moguće je brzo otvoriti dobrotom, poniznošću i ljubaznošću.
 • Osobna tumačenja pojedinaca ili okolnosti mogu dovesti do donošenja odluka koje se više temelje na stavovima nego na činjenicama. Važno je doći do činjenica.
 • Učite iz svake situacije u kojoj se nađete, bez obzira na to koliko vam ispočetka izgleda teško.
 • Riječima i time koliko se pridržavate oblikujete svoj uspjeh.
 • Vrata uspjeha otvaraju se iznutra.
 • U svemu što činite služite se pozitivnim riječima i pozitivnim mislima.
 • Prije nego što nešto kažete, uvijek dobro promislite! Zbog toga nikada nećete požaliti.
 • Neka vam cilj bude najviši mogući odnosi sa sobom i drugima.
 • Suzdržite se ogovaranja. Izgovarajte samo riječi istine.
 • Budite uvijek svjesni svojih riječi. Jednom izgovorene riječi nije moguće povući.
 • Bijesne riječi i postupci ne mogu biti korisni jer pokreću lanac negativnih reakcija koje najčešće rezultiraju teškim razgovorima.
Dobro je uvijek imati na umu misao Olivera Wendella Holmesa mlađeg:

Riječ nije kristal, proziran i nepromjenjiv, riječ je o koži žive misli koja se može razlikovati u boji i sadržaju, ovisno o okolnostima i trenutku kad je upotrijebljena.”

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Neki od strahova su vrlo rašireni, primjerice onaj od pauka, no neki su vrlo rijetki, u najmanju ruku čudni pa i smiješni. 

Savjeti stručnjaka

Ne znamo koliko će vam se svidjeti, ali očito svi imamo malih problema.

Duh i tijelo

Ostati ili otići? Kupiti ili uštedjeti? Oprostiti ili zaboraviti? Krenuti dalje ili ne?

Duh i tijelo

Ne možete razgovarati, a da nikad ne napravite nikakvu pogrešku. To je moguće jedino ako stalno šutite!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.