Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Olakšajte teške razgovore

U potrazi za rješenjem pokušajte primijeniti pet koraka za vođenje uspješnih razgovora u teškim i nepredvidivim okolnostima.

Pravilnom i konstruktivnom komunikacijom možemo se poštedjeti mnogih nevolja i muka te pridonijeti svome uspjehu. Često si postavljamo pitanje trebamo li izbjeći takve razgovore ili se dobro naoružati i biti spremni za napad. Ili pak potpuno ih ignorirati. Nijedna od te tri opcije neće vam pomoći da ostvarite željeni cilj.

Pet koraka prema rješenju

U potrazi za rješenjem pokušajte primijeniti pet koraka za vođenje uspješnih razgovora u teškim i nepredvidivim okolnostima: 1. korak – upozorite Upozorite na vrijeme sugovornika ili osobu na neprimjereno ponašanje ili komunikaciju. Upozorenjem ćete izbjeći faktor iznenađenja. Predložite teškom sugovorniku da se sastanete nasamo kako biste raspravili o nesporazumu/problemu. Iznesite jasno svoje mišljenje o nastaloj situaciji. Ne zahtijevajte odmah odgovor, dopustite sugovorniku da razmisli o tome. Predložite novi sastanak kako biste bistre i hladne glave mogli raspraviti. 2. korak – izradite plan razgovara Isplanirajte što ćete reći ili odgovoriti. Zlatno pravilo – sjednite i zapišite misli na papir. Prve udarce neka primi papir, tako ćete ublažiti reakciju, a i sebe ohladiti. Dobro razmislite što ćete reći jer zasigurno ne želite još više zakomplicirati situaciju. Kao što smo već rekli, nikada na prvu loptu. 3. korak – pripremite se za nastavak Jedan razgovor neće riješiti problem već postoji mogućnost da ćete još o njemu razgovarati. Nema garancije da se teški razgovori neće ponoviti. Budite spremni da se u tu priču mogu uključiti kolege kako bi se problem što učinkovitije riješio. Predvidite to već u drugom koraku. 4. korak – predvidite džokera Osjetite li da nećete moći sami izaći na kraj sa sugovornikom, osigurajte si džokera – osobu koja vam može pomoći. Odaberite osobu u koju imate povjerenja, koja je hladne glave. To će vam omogućiti da se razgovor vodi na pristojnoj razini i osigurati vam da će se zbog nazočnosti druge osobe sugovornik ponašati pristojnije. 5. korak – provjerite ispravnost svoje pretpostavke Ne zamarajte se o motivaciji i razlozima ponašanja sugovornika i ne brzajte sa zaključcima. Smirenost i razboritost vaše su najjače oružje. Ne procjenjujte tko je u pravu, uštedjet ćete vrijeme i živce. Budite koncentrirani i zainteresirani da riješite problem. Čarobna formula uspjeha:

odvojite činjenice od pretpostavki

+

odvojite sadržaj od osobnosti

=

ključ razumijevanja

=

ključ uspjeha

Pravilnom primjenom tih pet koraka uspješno ćete izaći na kraj s teškim razgovorima i biti zadovoljni uspjehom.

Otvorite vrata suradnje

Za bolju suradnju valja razmisliti i o nekoj od sljedećih mogućnosti:
 • Vrata suradnje moguće je brzo otvoriti dobrotom, poniznošću i ljubaznošću.
 • Osobna tumačenja pojedinaca ili okolnosti mogu dovesti do donošenja odluka koje se više temelje na stavovima nego na činjenicama. Važno je doći do činjenica.
 • Učite iz svake situacije u kojoj se nađete, bez obzira na to koliko vam ispočetka izgleda teško.
 • Riječima i time koliko se pridržavate oblikujete svoj uspjeh.
 • Vrata uspjeha otvaraju se iznutra.
 • U svemu što činite služite se pozitivnim riječima i pozitivnim mislima.
 • Prije nego što nešto kažete, uvijek dobro promislite! Zbog toga nikada nećete požaliti.
 • Neka vam cilj bude najviši mogući odnosi sa sobom i drugima.
 • Suzdržite se ogovaranja. Izgovarajte samo riječi istine.
 • Budite uvijek svjesni svojih riječi. Jednom izgovorene riječi nije moguće povući.
 • Bijesne riječi i postupci ne mogu biti korisni jer pokreću lanac negativnih reakcija koje najčešće rezultiraju teškim razgovorima.
Dobro je uvijek imati na umu misao Olivera Wendella Holmesa mlađeg:

Riječ nije kristal, proziran i nepromjenjiv, riječ je o koži žive misli koja se može razlikovati u boji i sadržaju, ovisno o okolnostima i trenutku kad je upotrijebljena.”

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Naše uši su vrlo različite i postoji teorija da je nekoga moguće identificirati po njima, gotovo kao po otiscima prstiju.

Seks

7 savjeta za održavanje strasti u ljubavnoj vezi.

Top menadžerica

Kada pojedinci imaju jasne osobne granice, mogu definirati vlastite potrebe, vrijednosti i sklonosti te donositi odluke koje su u skladu s njima.

Duh i tijelo

Jeste li se ikad pitali zašto se ljudi ponašaju čudno kad su pored vas? Kao da vam žele nešto reći, ali riječi nikako da...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.