„Olujna sestra” je epska priča o potrazi za roditeljima

Britanska spisateljica Lucinda Riley autorica je serijala ‘Sedam sestara’ koji se sastoji od sedam romana i priča dirljivu obiteljsku priču o sedam posvojenih sestara (da, broj 7 je bitan u ovoj priči). Svaki je roman posvećen jednoj sestri, a radnje knjiga počinju u isto vrijeme – smrću njihova oca Pa Salta. Misteriozni milijarder je ključni lik u svih sedam romana, a viđen je, i karakterno opisan, samo kroz oči i poimanje svake pojedine kćeri, odnosno sestre. Stoga se kroz serijal provlači i intrigantno pitanje – tko je Pa Salt i koja je njegova ideja iza okupljanja ovih divnih žena iz različitih dijelova svijeta pod jednim krovom.

Trenutačno su na hrvatski jezik prevedena prva dva romana – naredna dva izaći će već ove godine!  –a Lucinda radi na završetku, odnosno šestom i sedmom romanu koji bi trebao povezati cijeli serijal te dati odgovore na sva pitanja koja se nameću čitajući ovo zanimljivo štivo.

Sestre D’Aplièse predstavljaju Maja, Ally, Star, CeCe, Tiggy, Elektra i Meropa (ona koja nedostaje). Prva knjiga ‘Sedam sestara’ priča je o najstarijoj Maji, a drugi nastavak, ‘Olujna sestra’, govori nam o Ally. Priče su pisane zasebno pa nije potrebno kronološki čitati romane, iako neće odmoći.

Kako je već spomenuto, smrt Pa Salta okuplja posvojene sestre u rodnom dvorcu Atlantidi na Ženevskom jezeru u Švicarskoj i tu počinje radnja. Pa Salt je imao poseban odnos sa svakom svojom kćerkom te im u nasljeđe ostavlja tragove o njihovu pravom podrijetlu. Shrvane boli, sestre na prvu nisu oduševljene tom ostavštinom, no svaka na svoj način ubrzo krene tražiti samu sebe.

Ally je uspješna profesionalna jedriličarka s višegodišnjim iskustvom na svjetskim regatama, jedna od rijetkih žena među tradicionalno muškim jedriličarskim ekipama. Iako nesklona bilo kakvim odnosima izuzev profesionalnih, Ally tijekom jedne utrke upoznaje Thea i događa im se ljubav na prvi pogled. Theo se pokazuje pravom utjehom dok ona tuguje za ocem te joj pomaže i u otkrivanju njezina podrijetla. Nažalost, ubrzo stvari krenu tragičnim tokom te Ally odustaje od jedriličarstva i zaklinje se da više nikada neće kročiti na brod. Prisjeća se i očeve poruke  ‘U trenucima slabosti pronaći ćeš svoju najveću snagu’ i zaista se okrene otkrivanju sebe i pronalasku svojih korijena…

Ovaj višeslojan roman nas odlično uvlači u priču, a sa svim likovima upoznajemo se na samom početku. Prvo čitamo priču o Ally, Pa Saltu i Theu, a zatim se integrira priča smještena u Norveškoj u prošlom stoljeću, o mladoj Anni i Jensu pa se ponovno vraćamo na Ally i tako naizmjence do kraja romana gdje nas čeka odličan rasplet. Čitatelj se, vođen brojnim tajnama, više osjeća kao u nekom dobrom krimiću, bez obzira na to što se zapravo radi o lijepoj obiteljskoj priči.

Serijal svoju intrigu povlači iz grčke mitologije o Plejadama i njenih sedam sjajnih zvijezda, odnosno sedam grčkih junakinja koje predstavljaju sedam sestara. Uz povijesnu mitologiju, Lucinda nastoji naglasiti feminizam današnjice, stavljajući svoje junakinje karakterom i pričom daleko iznad njihovih muškaraca, i predstavljajući ih hrabrima, znatiželjnima i ustrajnima.

Emotivna priča o obitelji, životu, ljubavi i boli svakako je vrijedna vaše pažnje te preporučamo uživljavanje u svaki nastavak. ‘Olujna sestra’ je Ally, odnosno Alkiona, rođeni i izučeni vođa, jedna od najsjajnijih zvijezda Plejada – provjerite kako se snašla u svojoj ulozi. (Egmont, 129,00 kn)