Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

On je pravi MasterChef

Intervju s Tomislavom Gretićem – vrhunskim kuharom i članom žirija showa Masterchef.

Kuhanje je umjetnost. Kada se umjetnost spoji s natjecanjem dobiva se jedna posebna energija koju možemo pratiti i u kuharskom showu MasterChef. 19 kandidata bori se za prestižnu titulu i pregaču najboljeg chefa pod budnim okom tročlanog žirija – Mate Jankovića, Radovana Marčića i Tomislava Gretića.

U pauzi između radnih obveza i kušanja gastro uradaka natjecatelja MasterChefa razgovarali smo s Gretićem i doznali mnoge zanimljivosti.

1. She.hr: Masterchef se lagano zahuktava. Kakva je atmosfera i kako se vi osjećate?

Gretić: Da, prilično se zahuktava, kuha se naveliko, natjecatelji uče i napreduju, ali i svakog tjedna ostajemo bez jednog kuhara amatera. No, takva je igra! Osobno se osjećam sjajno, lijepo je, a i čast i privilegija prenositi znanja mladim entuzijastima, najboljim kuharima amaterima u zemlji.

2. She.hr: Od kandidata koji su ušli u show i koje upoznajete svaki dan, koliko njih ima potencijala za pravu kuharsku karijeru?

Još je rano za reći, zaista. Vrijeme će pokazati. U trinaest tjedana ne možemo prenijeti baš sva znanja koja se u kuharstvu uče i po desetak i više godina, tako da je malo preambiciozno govoriti da će MasterChef dati profesionalnog kuhara. No, sigurno je da će svi sudionici showa jako puno naučiti i nakon ove avanture moći ostvariti , ukoliko će to i dalje jako željeti, kuharsku karijeru.

3. She.hr:
Koje su odlike dobrog chefa?

Gretić: Neizmjerna koncentracija, predanost, te velika volja za napredovanjem.

4. She.hr: U svom profesionalnom radu i bogatom chefovskom stažu prošli ste sve meridijane i paralele i samim time upoznali brojne kulture. Poljska, Švicarska, Dubai, Egipat. Gdje Vam je bilo najdraže raditi i čega se najradije sjetite?

Gretić: Raditi u Dolder Grand Hotelu bilo je nevjerojatno iskustvo. U to doba Dolder je bio šesti hotel na svijetu. Sve je bilo organizirano do najsitnijeg detalja. Oko 50 kuhara u kuhinji. Sva moguća oprema na raspolaganju. Disneyland za kuhare. Uvjeti rada bili su fantastični. Radilo se puno, ali je svatko imao dva dana slobodno tjedno što je za kuhare utopija.5. She.hr: Zanimljivo je kako ste stigli u Dubai. Ispričajte nam to iskustvo.

Gretić: Avionom! Stigao sam vrlo jednostavno jer sam u to vrijeme radio u zagrebačkom Sheratonu i na našoj oglasnoj ploči bila je obavijest o mogućnosti rada u Sheratonu u Dubaiju. Prijavio sam se bez razmišljanja, nisam se puno premišljao. Možda zbog toga jer nisam imao obitelji pa sam odlučivao sam o svojoj sudbini.

6. She.hr:
Kuhali ste za poznate osobe… Što najčešće jede Tina Turber, Bill Clinton i Rolling Stonesi?

Gretić: Bilo je to davno, no sjećam se da nisu bili komplicirani i jeli su uglavnom jela iz restoranske ponude.7. She.hr: Koliko sebe otkrivamo kuhajući, a koliko onime što naručujemo da nam se skuha?

Gretić: Kuhanjem hrane i naručivanjem otkrivamo svoje prehrambene navike i mislim da u tome nema neke dublje skrivene poruke. Ljudi se ujutro probude i požele nešto skuhati što im se taj trenutak svidi. Ako si vegetarijanac jedeš i razmišljaš o povrću, a ako voliš meso spremaš neko jelo s mesom.

8. She.hr:
Ima li nešto što ne volite kuhati i zašto?

Gretić: Primjerice ne volim jesti karfiol, ali to ne znači da ga ne volim kuhati. Menije u restoranima pišem i sastavljam ja, komentiram ja, tako da stavljam sve ono što mi se sviđa, tako ne dolazim u situaciju da moram kuhati nešto što mi se ne sviđa. Mogu za sebe reći da sam osoba koja voli sve skuhati i teško bih našao namirnicu koju ne bih rado skuhao.

9. She.hr: Što ne znate skuhati, a što najviše volite kuhati?

Gretić: To je malo uvredljivo pitanje za nekog tko profesionalno kuha dvadeset godina. Znam kuhati sa svim namirnicama, no vjerojatno ima dosta jela koja ne znam kuhati jer nijedan kuhar ne zna sve na svijetu, to je ionako posao koji se uči cijeli život. Do prije godinu dana nisam nikada kuhao punjenu papriku, a onda sam skuhao i znao kako se radi. Svaki put kad čovjek nešto skuha pitaju ga kako se to zove, nije uopće potrebno imenovati jela. Najviše volim kuhati indijska i talijanska jela jer su jako začinjena i prepuna parfema. Za goste volim kuhati sve, nemam naročitog favorita.10. She.hr: Zanimljivo je da ste u životu trebali biti kipar. Kako to da je kuhača prevagnula?

Gretić: Zato jer su mi roditelji kada sam završio srednju školu rekli da kipari umiru gladni pa mi se kuhanje činilo kao puno pametnija opcija. Moji roditelji su ekonomske struke pa su racionalno razmišljali. Sada se bavim slikarstvom iz hobija i to najviše u tehnikama olovke i ulja te umjetničkom fotografijom. Nisam se nikada pokajao što sam odustao od svoje mladenačke želje i posvetio se kuharstvu, osim toga kiparstvo i sve druge umjetničke discipline mogu ispunjavati čovjeka, a da nisu njegova profesija.

11. She.hr: 
Koji su vam izazovi u karijeri?

Gretić: Najveći izazovi su mi pun restoran i zadovoljni gosti, ali to nipošto ne znači da bi htio imati svoj restoran. Ovako kao kuhar radim 12 do 14 sati dnevno, a kada si vlasnik u restoranu onda radiš 24 sata.

12. She.hr:
Koga privatno puštate u kuhinju?

Gretić: U mojoj kuhinji mogu biti samo kuhari, pomoćno osoblje i ja, drugog nikoga ne puštam bez obzira radi li se o mojim prijateljima ili roditeljima. Mogu doći jedino u dio gdje su konobari, obično ispred kuhinje.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Mediteranska prehrana jedna je od najpopularnijih, a mogli bismo reći i da je više od same prehrane.

Dobar posao

Kako bi vaš sljedeći razgovor za posao prošao sjajno, savjetujemo vam da se potrudite pokazati da posjedujete sljedeće četiri vještine.

Gastronomija

Recept za jednostavne i ukusne polpete od tikvica.

Dobar posao

Za zaposlene žene menopauza može negativno utjecati na efikasnost na poslu zbog toga što utječe i na pamćenje i na koncentraciju

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.