Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Oni točno znaju kako se netko osjeća. Možda ste i vi empata

Većina nas ima barem jednog empata u životu. Neki imaju tu sposobnost, a toga nisu ni svjesni.

Neki imaju prirodnu sposobnost čitanja drugih. Odmah se prilagođavaju tuđim emocijama i točno znaju kako se netko osjeća u određenom trenutku. Pojedinci s ovim darom nazivaju se empatima.

Empati cijelo vrijeme preuzimaju svu energiju. Oni mogu reći kada je netko sretan, tužan, tjeskoban ili razočaran i uhvatiti suptilne interakcije koje im omogućuju da osjete što pojedinci osjećaju prema drugima.

Empati to obično ne mogu isključiti. Stalno osjećaju emocije drugih, a često nisu ni svjesni da to čine. Većina nas ima barem jednog empata u životu. Neki imaju tu sposobnost, a toga nisu ni svjesni. Evo nekoliko znakova da ste vi ili netko vama blizak empati.

Doživljavate neočekivane emocije

Ako ste primjerice bili vani s prijateljima, sudjelovali u divnom razgovoru i sjajno se zabavljali, kada vas je odjednom obuzela tjeskoba – osjećaj poput šoka. Fantastično ste se provodili i niste imali razloga za nervozu – možda ste pokupili tuđu tjeskobu.

Kotkin-De Carvalho opisuje empate kao pojedince koji mogu osjetiti emocije onih oko sebe i apsorbirati te osjećaje u vlastitu psihu.

Empati se često bore s razlikovanjem vlastitih emocija od emocija drugih. Oni osjećaju emocije drugih oko sebe, htjeli to oni ili ne. Mogu čak osjetiti i emocije stranaca. Dakle, sljedeći put kad se pojavi neočekivani osjećaj, pogledajte okolo kako biste utvrdili dijeli li netko tu emociju“, dodaje psihologinja Carolina Estevez.

Imate snažnu želju usrećiti sve

Empati su tužni kada su drugi tužni i sretni kada su drugi sretni. Stoga imaju intenzivnu želju da svi oko njih budu sretni. Pokušaj usrećivanja drugih može se manifestirati na različite načine. Neki rade na tome da se svi osjećaju uključenima u društvena događanja. Drugi kažu ‘da’ stvarima koje ne žele i dopuštaju prijateljima i obitelji da prijeđu njihove granice kako bi izbjegli negativne osjećaje.

Uključujete se u zrcaljenje

Empati često stvaraju efekt zrcala, projicirajući nečije emocije natrag na njih. Istraživanja pokazuju da je efekt zrcala evolucijski odgovor koji nam omogućuje razumijevanje drugih. To se događa jer se zrcalni neuroni u mozgu aktiviraju na isti način bilo da mi sami doživljavamo neku emociju ili vidimo da je netko drugi doživljava.

Empati ovo osjećaju češće od manje osjetljivih pojedinaca. Nažalost, to nije uvijek dobro. Kada postanu ogledalo, prisiljavaju druge da se suoče s kompliciranim osjećajima koje očajnički žele izbjeći. Neočekivani sukob može dovesti do ljutnje i frustracije, koji se pogrešno usmjeravaju prema empatu.

Lako se preopteretite

Ako su vas ikada preplavile vlastite emocije, onda možete zamisliti koliko je teško cijelo vrijeme osjećati emocije svih oko sebe.

Empati brzo postanu preopterećeni u gužvi ili kaotičnim situacijama. Njihova prirodna osjetljivost na emocije i energije oko njih može uzrokovati pretjeranu stimulaciju, uzrokujući da se osjećaju iscrpljeno“, objašnjava psihologinja Taylor Remington.

Prema riječima stručnjaka, mnoge empate pogrešno zamijene s introvertima, iako većina spada u obje kategorije jer im je potrebno vrijeme nasamo kako bi se nosili s vlastitim osjećajima i napunili baterije.

Imate izvrsnu intuiciju

Posljednji znak da biste mogli biti empat je ako imate izuzetnu intuiciju. Audrey Hope, savjetnica za ovisnosti i traume te duhovna stručnjakinja, opisuje to kao posjedovanje unutarnjeg laserskog svjetla na ono što se događa oko vas.

Stručnjaci dodaju da empati vjeruju svojoj intuiciji i često na temelju nje brže prosuđuju. Njihova povećana osjetljivost na tuđe emocije može im pomoći da pokupe suptilne tragove, pomažući njihovoj podsvijesti u donošenju brzih odluka, donosi MSN.

Izvor: 24 sata

Više

She Book Club

Knjiga Nevillea Goddarda „Neka vam bude prema vašoj vjeri“ nudi specifične alate za promjenu naših negativnih uvjerenja i emocionalnih stanja u one pozitivne.

Duh i tijelo

Otkrivamo vam tajnu sretnih ljudi i načine kako obogatiti svoj životni put ovom pozitivnom emocijom.

Drama Queen

Dobro ste pročitali – trebamo osvijestiti...

Duh i tijelo

Suprotno od ljubavi nije mržnja, to je ravnodušnost!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.