Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Horoskop

Oprah na hrvatski način

Gledala sam neki dan Oprah na temu majčinstva…

Američke mame dijelile su iskustva i, između ostalog, priznavale su stvari za koje nikada nikada ne bi da se zna. Primjerice, kako su zaboravile djeci dati večeru, nisu ih pokupile nakon škole ili vrtića, pustile su dijete da se safta u prljavoj peleni dulje vrijeme i sl.

Zatim je uslijedio dio kako nemaju vremena za sebe i kako se ne tuširaju više svakodnevno, sve u čudu kako im nitko nije rekao da će biti tako. Na kraju su zaključile kako je uzrok tome što im majčinstvo koji put tako teško pada taj što je kompetitivnost da budeš najbolja majka prejaka.

Američko društvo posebno je natjecateljsko i tako odgajaju djecu od malih nogu. Naviknuli smo se gledati američke filmove i serije u kojima se klinci dijele na popularne i nepopularne. Nepopularne uvijek krase neke duhovne vrline, a popularni su privlačni, ali plitki. Na posljetku, oni prvi uvijek uspiju, a drugi postaju luzeri kada nastupi pravi život, česta je moralka tih celuloidnih uradaka. I tako u društvu u kojem svatko može uspjeti, ali i propasti preko noći netom sazrela djeca čim dotaknu punoljetnost sele se miljama daleko od roditeljskoga gnijezda i žive američki san u kućama koje otplaćuju hipotekama u kojima im djecu čuvaju napaljene tinejdžerke.

Na našim prostorima još se vodimo po onoj da je potrebno cijelo pleme za odgoj djeteta. Iako je sve rjeđi slučaj da se pod istim krovom tiskaju i do tri generacije jer se djeca ne odsele s primitkom maturalne svjedodžbe, za kuće i stanove naporno se radi čak i nekoliko generacija, a baka-servis i ostale blagodati starijih mudro se iskorištavaju.

Zbog toga nema nijedne takve emisije domaće proizvodnje. Hrvatskim majkama ne treba Oprah koja, usput, nema djece, da otkriva tajne majčinstva jer one već znaju što ih čeka kada se odluče na taj izazov budući da su djeca svuda oko nas – u plemenu: braća i sestre, rođaci, nećaci s kojima odrastamo. Taj mentalitet plemena vidljiv je i u brojnim nazivima za njegove članove – ujak, ujna, stric, strina, zaova i sl., za razliku od aunt i uncle za braću roditelja te nešto plus „in law“ za priženjene članove, zakonski stečene.

Naravno da se svaka od nas trudi odigrati najbolje što zna zadanu ulogu majke, žene, zaposlenice, prijateljice, stoga razumijem pritisak pod kojim posustaju na početku spomenute majke, no o tome mogu suditi naša djeca, partner i drugi s kojima dijelimo svjetla životne pozornice.

I ja sam prorijedila tuširanje na čisto higijenske zahtjeve, a dnevna oprava mi je postala pidžama koju sam počela birati pažnjom kojom sam donedavno birala asesoar jer kad idem van, dostatne su mi samo traperice i čista majica, a tenisice i dječja torba riješile su sve prijašnje dileme na tom području. Svoju prepoznatljivo kratku frizuru mijenjam puštajući kosu jer smatram da će mi biti lakše ako ne stignem oprati kosu svezati je u rep.

Da, s majčinstvom dolaze i mnoge žrtve, no nagrada je pravi jackpot. Uostalom, kažu da bez nečega za što se vrijedi boriti i živjeti – život ne bi bio vrijedan. Pa bila to djeca, ljubav, umjetnost…

(www.dvojceki.com)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti i preporuke

Eucerin zaštita od sunca za dječju kožu posebno je razvijena kako bi zaštitila nježnu kožu i pružila učinkovitu biološku zaštitu stanica.

Dobar posao

Nažalost, ljude 'teškog' karaktera i negativne odnose pune konflikata ne možemo samo tako eliminirati iz života, posebno ako poteškoće imamo s članovima obitelji, kolegama...

Drama Queen

Vidi li se u mijenjaju pelena, u neprospavanim noćima? Vidi li se u vezanju repića ili slaganju Lego kockica?

Obitelj

Iako su izazovi koje digitalno doba stavlja pred djecu i roditelje ogromni i svakodnevni, prebroditi se mogu jedino zajedno.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.