Oprostiti prevaru: DA ili NE

U slučaju oprosta prevare bez problema možemo upotrijebiti onu: "nikad ne reci nikad". Naime, iako u dosta slučajeva znamo savjetovati prijateljice što napraviti u toj situaciji, ako se sami nađemo ispred raskrižja gdje jedan put vodi ka oprostu onom tko vas je povrijedio, a drugi u samostalan život i možda dug oporavak – nekoliko je smjernica koji će vam možda pomoći, a možda i ne – jer iako klišeizirano, ponekad samo vrijeme liječi rane.

Za početak je najbolje biti iskren prema sebi i partneru. Guranje pod tepih osjećaje i probleme samo zato kako bi vam život nastavio istu poznatu društveno opravdanu putanju nije najbolje rješenje. Izbacite svoje osjećaje na vidjelo, zapitajte se možete li vi živjeti s oprostom ili pak s tim da niste oprostili voljenom čovjeku.

Također, njemu morate otvoriti dušu i ranjeno srce. Glumeći opasnu osvetnicu ili povrijeđenu ženu bez da ste konkretizirali svoje misli nećete puno postići. Bilo kroz suze, smijeh ili viku – recite mu istinu. Nakon iskrenosti na vama je da odlučite želite li mu oprostiti prevaru ili ne. Iako postoji nekoliko vrsta varanja poput emotivnog, seksualnog ili pak online prevare, finalna odluka je samo na vama.

Donosimo vam nekoliko smjernica o kojima je potrebno razmisliti prije odluke.

1. Odluke utječu na djecu

Ako su u vašem odnosu upletena djeca, razmislite kako će to utjecati na njihov život. Iako ponekad rastava bolje utječe na klince nego loš brak, ipak – uključite i njihove osjećaje u vlastite odluke.2. Vi niste krivi

Oprostite sebi. Iako je najbolje situaciju sagledati realno, nemojte misliti kako je vaša krivnja to što vas je netko prevario. Svi pod određenim pritiskom ili pak kad u odnosu ne cvjetaju ruže možemo zaboraviti na obveze, ali to ne opravdava djelo.

3. Što vas čini sretnijima?

Razmislite o tom hoćete li biti sretniji s njim u braku znajući da vas je prevario te da će to možda ponovno učiniti ili sami bez čovjeka kojeg trenutno volite krenuti u novi samostalni život.

4. Život s oprostom

Ako primjerice smatrate kako možda i možete oprostiti prevaru, ali nikada zaboraviti te kako će vas ona mučiti u daljnjem odnosu, znajte kako je vaša emotivna budućnost na klimavim nogama.

5. Vaša osveta

Nakon što vas je netko prevario, razmislite o tom želite li osvetu. Ako primjerice ostanete u braku ili vezi, a mislite kako je sada vama dopušteno varanje, to nije temelj za kvalitetan odnos.

6. Ako ne možete oprostiti – odustanite

Ako ne možete oprostiti, nemojte ostati u odnosu samo zbog nekih trećih razloga. Život će vam bez oprosta postati pakao.

7. Ako možete oprostiti – zaboravite

Ako ne možete zamisliti život bez onog kojeg volite i imate snage oprostiti mu, zaboravite ono što se dogodilo te pokušajte dalje ići bez ogromne vreće sumnji.