Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravstveni karton

‘Oralni seks uzrokovao mi je rak’

Michael Douglas priznao kako je dobio karcinom grla

Michael Douglas nedavno je otkrio kako uzrok njegovom raku grla nije pušenje ili ispijanje alkohola, već oralni seks. Ovakva vrsta karcinoma uzrokovana HPV-om u porastu je među muškarcima, potvrdili su svjetski liječnici.

Iako su mnogi sumnjali u izjavu slavnog glumca kako je oralni seks krivac za njegov rak grla, čini se kako je govorio istinu. Stručnjaci za tumore iz American Cancer Society-a potvrdili su kako se svake godine zabilježi oko 12 tisuća novih slučajeva oralnih karcinoma. 2010. godine ta brojka, računajući ženske i muške pacijente, dosegla je čak 12,660 od kojih je oko 75 posto uzrokovano HPV-om.Stoga mogućnost da je Michael Douglas karcinom, koji mu je dijagnosticiran 2010., zaradio oralnim seksom i nije tako nemoguća. Mnogi svjetski stručnjaci smatraju da nismo ni svjesni koliko je rizičan Human papilloma virus.

Ovaj koban virus prenosi se prvenstveno spolnim putem, no lako se može prenijeti i pomoću sline, prstiju ili trljanjem, uglavnom svakim fizičkim kontaktom. Osjetljiviji ga mogu ‘pokupiti’ čak i preko wc školjke.

Većina seksualno aktivnih ljudi, oko 90 posto, izloženi su HPV-u, no u samo 10 posto njih može uzrokovati težu virusnu bolest, povećati šanse za razvoj karcinoma te prijenos virusa svome partneru koji ne moraju nužno sami oboljeti od raka. Studija American Society of Clinical Oncology-a pokazala je kako supružnici pacijenata koji boluju od oralnog karcinoma nisu ništa više ugroženi od ostatka populacije. Stres i pad imuniteta igraju veliku ulogu u aktivaciji ovog virusa te njegovom razvijanju.Postoji više od 40 vrsta HPV-a i nisu svi uzročnici raka. Osim karcinoma grla i usta, neke vrste HPV-a mogu uzrokovati rak vagine, stidnice, anusa, penisa kao i benigne vaginalne bradavice.

Neke HPV infekcije uspiju nestati same od sebe ili pravilnim liječenjem, te se ne može znati koje će se od njih razviti u karcinom. Od infekcije do nastanka karcinomnih stanica mogu proći desetljeća što znači da pacijenti poput Michaela Douglasa mogu biti zaraženi virusom mnogo ranije.Dobro je već poznato da HPV uzrokuje rak grlića maternice, no mnogi muškarci ne razmišljaju da taj isti virus može naštetiti i njima ako se ne počnu pravovremeno liječiti.

Karcinomi grla i usta, koji su se posljednjeg desetljeća pretvorili u pravu epidemiju, kao i ostale bolesti uzrokovane HPV-om mogu se spriječiti cjepivom u ranoj dobi, prije no što djevojčice i dječaci postanu seksualno aktivni.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Savjeti stručnjaka

Možda vas utjecaj pušenja na razvoj kožnih promjena ponuka da zauvijek bacite cigarete.

Horoskop

Način na koji uređujemo vlastita četiri zida zapravo je odraz naše ličnosti, tvrdi Uwe Linke, autor knjige o psihologiji stanovanja (Die Psychologie des Wohnens).

Zdravstveni karton

U Europi trenutačno živi jedna desetina ukupnog svjetskog stanovništva, no jedna četvrtina oboljelih od raka.

Horoskop

Najsretniji znakovi ovaj tjedan su Rak, Djevica i Vaga.

Advertisement