Originalni adventski vjenčići

Bliži nam se opet ono divno, mirisno i unatoč zimi toplo i radosno predbožićno i božićno doba kada me veseli jedna tradicionalna kreativna stvar, a to su adventski vijenci. Proces njihove izrade za mene je čista opuštajuća čarolija i simbol kreacije obilja i svjetla koje tako prizivam u svoj dom. Ideja vodilja su mi pozitivne stvari koje želim prizvati i s kojima želim završiti Staru i započeti Novu godinu.

Zatvaranje jednog i otvaranje novog kruga života, obilja, bogatstva boja, ljepote plodova prirode i njihove mirisne note podsjećaju me na mogućnost da to sve prizovem u svoj život i život svojih bližnjih, stoga mi je važno na stolu imati simbol svega toga u božićno vrijeme kad se najviše oko njega okupljamo.

Čarobni, unikatni, bogati vjenčić uz malo truda možete izraditi i sami.

1. Trebat će vam: silikonski pištolj i ljepilo, zelena cvjećarska žica, škare, kolut, svijeće i podlošci, željeni materijali za ukrašavanje, ukrasne trake za mašne i malo mašte.

2. Počnite od osnovnog koluta koji možete kupiti vrlo povoljno, također i već obučenog u borove grančice i skratiti si izradu, a ako želite, možete ga izraditi i sami od slame, šiblja, kartona, stiropora ili slično. Uz pomoć zelene cvjećarske žice bazni kolut potom oblačimo u borove grančice, mahovinu ili drugo zelenilo po želji (može se koristiti i raznoliko, kombinirajte više vrsta bora, dodajte malo božikovine, bršljana, lovora).

Ne morate previše paziti da bude sasvim uredno, čupavi vjenčići su poželjni i izgledat će kao mala gnjezdašca. Zeleno granje simbol je života koji ne prestaje, a kako je ispleteno u krug govori o vječnosti.

3. Potom učvrstite svijeće na njihove stalčiće i zabodite u vijenac prema željenom rasporedu. Ukoliko vam treba dodatno učvršćenje svijeća pomognite si silikonskim pištoljem s ljepilom u patronama. Obično se tradicionalno i klasično koriste crvene, ljubičaste ili bijele svijeće, no ako ste si odabrali drugu boju kao temu svog vjenčića, poigrajte se i s bojama svijeća.

Svijeće se postupno pale jedna po jedna na svaku nedjelju došašća kao znak približavanja Božića, a prema tradiciji prva svijeća je prorokova, druga betlehemska, treća pastirska, a četvrta je svijeća anđela.

4. Od ukrasnih traka i žice izradite mašnice koje ćete dodati uz svaku svijeću s vanjske strane vjenčića. Potrebne su vam trake dužine cca 20-25cm, ovisno o željenoj veličini mašni. Još jedna ideja – ovakve vam mašnice mogu biti i lijep dodatni ukras uz kuglice za bor pa ih možete napraviti nešto više i ukrasiti bor u istome stilu. Izrada mašnica bit će vam lakša ako kupite ukrasnu traku koja već u sebi ima tanku žicu u rubovima, lakše ćete ih modelirati.

Ako vam se ne sviđaju kupovne ukrasne trake, mašnice možete izraditi i sami iz nekog drugog materijala, možete ih na primjer, isheklati od vune, sašiti od tkanine ili ih reciklirati iz nekog drugog izvora koji vam se sviđa, pustite mašti na volju. Također možete uključiti i kuglice za bor ili druge ukrase.

5. Za daljnje ukrašavanje poslužite se raznoraznim ukrasnim detaljima poput sušenog cvijeća, sušenog voća, češera, kore drveta, pšenice, maka, raznih bobica, kestena, perlica, ili anđelčića. Biti će dovoljna jedna šetnja šumom da vas inspirira ili zavirite u svoj vrt ili među začine u kuhinji.

Možete koristiti klinčiće, kore naranče, grejpa i cimeta, bobice šipka ili borovice i slično. Aplicirajte ih uz pomoć silikonskog pištolja s ljepilom.

Osobno volim baš te elemente iz prirode jer su mirisni i daju taj završni dojam obilja i kontakta s prirodom. Pustite mašti na volju i predajte se tom kreativnom procesu i rezultat će biti divan ako si dopustite kreativnu slobodu. Zadovoljstvo će biti tim veće jer ste izradili nešto novo svojim rukama i stvorili unikat koji će biti topli detalj u vašem domu.

Na kraju, kad je vjenčić gotov, kao mirisno i dodatno šareno osvježenje, volim mu dodati završni element u sredinu, a to je najčešće šipak kao simbol obilja ili naranču čiju koru ispunim klinčićima.

Pozivam vas da iskusite moć kreativne prakse i pokušate sami izraditi najljepši vjenčić koji ste ikada imali, jer upravo takav će vam izgledati ako je izrađen vašim ručicama i maštovitim idejama sprovedenim u djelo koje ćete s ponosom gledati na svom stolu.

Zaista vjerujem u tu iscjeljujuću moć kreativnog rada koji mi u mom životu donosi mnogo darova i učenja za koje nisam ni sanjala da sam sposobna. Stoga, pokušajte i vi! Uključite i djecu, ukućane, prijatelje i napravite svoje malo kreativno druženje u krugu!

A ako ipak ne uspijete pronaći za to vremena ove godine i poželite naručiti čarobni vjenčić izrađen samo za vas sretna sam to podijeliti s vama. Svoj vjenčić možete naručiti putem e-maila: [email protected] ili Facebooka.