Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
orlando lopac
orlando lopac

Kolumne

Orlando Lopac: Znam li dovoljno da usmjerim i vas?

Vaše je tijelo najsavršeniji stroj na svijetu… brinite o njemu i ono će brinuti o vama

Neki dan na jednom TV programu… Oprah predstavlja „najnoviju“ mediteransku ishranu: jedite bijelu ribu umjesto McDonalds’a, konzumirajte svježe i kuhano povrće umjesto prženih krumpirića, dajte prednost maslinovom ulju pred rafiniranom suncokretovom… i onda u kadar ulazi „liječnik“ koji je to sve objedinio u knjizi, a ista mu je donijela svjetsku popularnost, prevedena je na 500 jezika (između ostalog i na hrvatski) itd. (??..!?)

Dragi ljudi, zar ja živim u nekom svom i drugačijem svijetu? Zar je potrebno da nam „liječnik“ i Oprah iz Amerike kažu da djeci ne dajemo prženo i pohano te da ne jedemo masnu i tešku hranu u 23.00 sata, odnosno neposredno pred spavanje!?!? No dobro, možda pretjerujem, ali iskreno govoreći, ako se samo malo koncentrirate na sebe i svoje znanje i malo se poigrate s proizvodima u kuhinji, doći ćete na svoje.

Pokušajmo na vrlo jednostavan način…

Nakon svakog obroka počnite zapisivati kako se osjećate: teški u želucu, napuhnuti, umorni, razdražljivi ili, pak, lepršavi, lagani, prštavi od energije itd. Na taj način izdvojit ćete one namirnice koje vas (osim okusom) ne vesele i, za početak, počnite smanjivati njihovu konzumaciju.

Dalje, sve ono što već i ptice na grani znaju da nije zdravo, smanjite do granice izdržljivosti – barem na tjedan dana (to je dovoljno vremena da organizam doživi promjenu i da vam da znak kako sada funkcionira). Šećer, kolače, kekse, mliječne čokolade, šlag, pudinge, Nutelle i Linolade zamijenite sušenim listićima jabuka i drugog voća, svježom jabukom, kruškom,  ananasom, breskvom,  voćnim jogurtom…  Sirne i masne umake, zamijenite umacima od rajčice i drugog povrća, lagano prokuhanog i obogaćenog okusima različitih vrsta začina. Pohane i namirnice pržene u dubokom ulju zamijenite svim vrstama mesa s roštilja, kuhanim i pirjanim mesom (teletina, piletina, puretina, junetina, svinjetina – sve je zdravo).

orlando lopacUsput napomena – pohani sir nije zdrav prehrambeni proizvod i ako na gablecu birate između njega, k tome još obogaćenog pomfritom, ili pečene svinjetine, odaberite svinjetinu – zdravija je, kvalitetnijih prehrambenih vrijednosti, a i ukusnija! Različite salame „napucane“ bogatim okusima i industrijske kobase ostavite dok im ne istekne rok trajanja i zamijenite ih domaćom slavonskom šunkom i kulenom, a umjesto nebuloznih  tjestenina pojedite radije jednu krišku raženog, kukuruznog ili ječmenog kruha. Razne „čipseve, Smokije, kikirikije…  zamijenite bademima, bundevinim sjemenkama, suhim šljivama, dok bi gaziranim sokovima i sirupima  zamjenu trebali osigurati vodom i svježe iscjeđenim voćem.

I, kako kažu slavni nam kuhari, “To je to!“ Učinite li samo toliko svome tijelu i nastavite li s laganom tjelovježbom u dinamici od barem 2 x tjedno, shvatit ćete da vam ne treba savjetnik za prehranu, već malo više volje.

Ipak, onog trenutka kada krenete u ozbiljniji trening i konkretizirate ozbiljnije ciljeve, pomoć i mišljenje stručne i iskusne osobe bit će potreban, ali isto tako i puno razumljiviji. Ali o tome kroz naredne tjedne u kojima ćemo se družiti kroz ovu kolumnu zdravlja i životnih poruka. Do tada, dobar tek i u zdravlje!

 

[box style=”0″]

Orlando Lopac, profesor kineziologije, jedan od najpoznatijih promotora zdravog života utemeljenog na ravnoteži tjelesne aktivnosti i kvalitetno izbalansirane prehrane. Osnivač je i vlasnik Orlando Fitness Grupe (OFG) koja je već duže od 20 godina regionalni leader u području fitnessa i rekreacije. Upravljanje vlastitim i drugim fitness centrima, centrima sportske rekreacije, rehabilitacije, fizioterapije i osobnog treninga, permanentna edukacija iz svih segmenata fitnessa, uvoz, prodaja i distribucija opreme za fitness, sportskih rekvizita i prateće opreme u sportskoj rekreacii i vrhunskom sportu, konzalting management, te organizacija stručnih kongresa, konvencija i sajmova temeljna su područja djelovanja OFG, ali i samo dio cjelokupnog spektra servisa i usluga koje grupacija pokriva.

Vizija i jedan od prioritetnih ciljeva Orlanda osobno  i Orlando Fitness Grupe je približiti svijet fitnessa što većem broju sugrađana i osigurati im uključivanje u sportsko rekreacijske aktivnosti prema najvišim standardima suvremenog pristupa tjelovježbi. Istima se želi utjecati na povećanje svijesti građana o važnosti bavljenja sportom i rekreacijom te sa stručne strane objasniti i promovirati sve proizvode i usluge iz područja sporta, rekreacije i prehrane s jasnim ciljem: pridonijeti povećanju ukupne kvalitete života svakog čovjeka.

[/box]

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Budi fit

Kada se govori o mršavljenju, mnogi nisu sigurni što je učinkovitije u gubljenju kilograma – vježbanje ili dijeta?

Savjeti i preporuke

Bez zdravih noktiju nema ni lijepih noktiju. Uzalud vam trud lakiranja ako se nokti listaju, pucaju i nepravilnog su oblika.

Duh i tijelo

Dobra vijest je da se, genetici usprkos, brzina metabolizma može potaknuti konzumiranjem određenih namirnica i tjelovježbom.

Savjeti stručnjaka

Promjene u boji i strukturi noktiju odličan su indikator zdravstvenih problema.

Advertisement