Oscari 2012 – pobjednici s crvenog tepiha

U Hollywoodu je najznačajnija večer u godini ona u kojoj se održava dodjela prestižne nagrade Oscar. Na glamuroznoj dodjeli održanoj jučer u Hollywood & Highland Centru u Los Angelesu, trijumfirao je film Umjetnik s pet osvojenih Oscara. Crno-bijeli nijemi film osvojio je Oscar za najbolji film, redatelj Michel Hazanavicius za režiju, a glumac Jean Dujardin proglašen je najboljim glumcem za glavnu ulogu u ovom filmu.

84. dodjelu Oscara vodio je Billy Crystal, a Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Meryl Streep za ulogu u filmu Čelična Lady. 62-godišnjoj glumici ovo je treći Oscar, a za ovu prestižnu nagradu bila je do sada nominirana 17 puta.

82-godišnji glumac Christopher Plummer osvojio je Oscar za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu Početnici i postao najstariji glumac koji je nagrađen za svoju ulogu. Octavia Spencer osvojila je Oscar za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu Tajni život kućnih pomoćnica.

Woody Allen osvojio je Oscar nakon 25 godina, za originalan scenarij za film Ponoć u Parizu. Film Hugo redatelja Martina Scorsesea osvojio je pet Oscara od 11 nominacija.

Crveni tepih najglamuroznije dodjele filmskih nagrada u svijetu podjednako je važan kao i dobitnici Oscara. Angelina Jolie u crnoj Versaceovoj haljini došla je u pratnji Brada Pitta odjevenog u odijelo modne kuće Tom Ford.

Nominirana za glavnu žensku ulogu u filmu Moj tjedan s Marilyn, glumica Michelle Williams odjenula je crvenu haljinu s potpisom Louis Vuitton.

Rooney Mara, nominirana za glavnu žensku ulogu u filmu Djevojka s tetovažom zmaja, odlučila se za haljinu Givenchy.

Cameron Diaz u haljini Gucci Premiere i Jennifer Lopez u izazovnoj kreaciji Zuhaira Murada pojavile su se u ulozi prezenterica nagrade.

Mlada glumica Emma Stone odjenula je haljinu s potpisom Giambattista Valli, a nosila je nakit kuće Louis Vuitton. Milla Jovovich pojavila se u haljini Elie Saab, s nakitom Jacob & Co i torbicom s potpisom Edie Parker.

Gwyneth Paltrow odlučila se za haljinu Tom Ford koja savršeno ocrtava liniju njezinog tijela te Jimmy Choo cipele.

Natalie Portman odjenula je haljinu Dior Haute Couture i nosila nakit Harry Winston.

Sandra Bullock je odabrala crno-bijelu haljinu Marchesa, a Penelope Cruz odjenula je raskošnu haljinu Giorgia Armanija.

Jessica Chastain je nosila haljinu s potpisom Alexandera McQueena, a Kristen Wiig se odlučila za kreaciju J. Mendel.