Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Osmijeh na licu trudnice

Vedro raspoloženje u trudnoći važno je za pravilan razvoj fetusa.

Poznato je kako poslijeporođajna depresija negativno utječe na razvoj djeteta. Nova britanska studija pokazuje kako su djeca majki koje su bile lošeg raspoloženja tijekom trudnoće, također u rizičnom položaju.

Žene tijekom trudnoće često imaju različite dvojbe i strepnje. Javlja se strah od majčinstva, poroda, odgovornosti, dovodi se u pitanje odnos s partnerom i slično. Sve sumnje koje se tada javljaju, mogu biti uzrok stresa i depresije.

Molim, bez stresa

Stres u trudnoći može negativno utjecati na tijek trudnoće i uzrokovati mnoge komplikacije, a dokazano je kako žene koje su kroz dulje razdoblje trudnoće bile depresivne, rađaju djecu sklonu depresivnim stanjima.

Znanstvenik iz centra za zdravlje djece i adolescenata sveučilišta u Bristolu Toity Deave izjavio je za Reuters Health kako majčina depresija tijekom trudnoće ima negativan utjecaj na kognitivni razvoj djeteta.

Studije koje su opisali Deave i njegovi kolege u međunarodnom časopisu za ginekologiju BJOG, pokazuju da je ukupno 1565 ili 14 posto žena bilo depresivno tijekom trudnoće, ali ne i nakon poroda.

Raspoloženje utječe na fetus

Standardni testovi pokazali su kako je devet posto djece kasnilo u razvoju u dobi od 18 mjeseci. Zaostajanje se odnosilo na djetetov psihički, kognitivni, bihevioralni. emocionalni i socijalni razvoj.

Studija dokazuje kako je raspoloženje za vrijeme trudnoće vrlo važno i kako bilo kakva dugotrajna depresija može utjecati na povećani rizik zaostajanja u razvoju tijekom djetinjstva, navodi spomenuti tim znanstvenika.

Žene koje za vrijeme trudnoće imaju osjećaj lošijeg raspoloženja ili bilo koji oblik depresije, koji nije uobičajen, trebale bi odmah posjetiti liječnika kako bi na vrijeme definirale što im se događa i odmah utjecale na novonastalo raspoloženje.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Kad pomislimo na sezonsku depresiju, niža emocionalna stanja obično povezujemo s hladnim, sivim vremenom.

Duh i tijelo

Pripremili smo za vas 10 jednostavnih savjeta kojima i sami možete znatno popraviti vaše stanje

Savjeti stručnjaka

U društvu u kojem milijuni ljudi imaju želju postati roditelji, razumijevanje i rješavanje problema neplodnosti postalo je ključno.

Savjeti stručnjaka

Važnost IVF liječenja je neprocjenjiva ako znamo da je učestalost neplodnosti u neprestanom porastu; danas je 15 do 17 % parova neplodno, a predviđa...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.