Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Osmosatno radno vrijeme pogubno za ljudski organizam

Rezultati brojnih istraživanja, provedenih prethodnih godina, pokazali su da je osmosatno radno vrijeme pogubno za ljudski organizam.

Rezultati brojnih istraživanja, provedenih prethodnih godina, pokazali su da je osmosatno radno vrijeme pogubno za ljudski organizam, javlja agencija Anadolija. Također, različite studije su pokazale da dužina trajanja radnog vremena nema nikakve veze s tim koliko su uposlenici efikasni i produktivni.

Mnogi stručnjaci tvrde i kako je osmosatno radno vrijeme definitivno zastarjeli koncept u današnjim društvenim uvjetima. Istraživač ciklusa sna Nathaniel Kleitman otkrio je koncept “osnovni ciklus odmaranja”, tvrdeći da ljudska tijela funkcioniraju na devedesetominutnom razdoblju tijekom noći između dubokog i laganog sna. Prema rezultatima njegovih studija, isto to se događa i tijekom dana zbog čega je ljudima potrebno više pauza kako bi bili produktivni.

Profesor Travis Bradberry je predložio model prema kojem je idealan odnos rada i odmora 52 minuta rada i 17 minuta odmora. Istraživanje koje je proveo je pokazalo da su uposlenici koji su na ovaj način održavali spomenuti balans imali zavidan nivo fokusiranosti na posao i radne obaveze.

Švedski primjer

Istraživanje o skraćenom radnom vremenu je provedeno u staračkom domu u Svartedalens u Švedskoj. U istraživanje su bile uključene medicinske sestre, zaposlenice staračkog doma koje su šest mjeseci radile samo 6 sati na dan za što su dobile jednaku plaću kao da rade puno radno vrijeme.

Prvi izvještaji su potvrdili da su medicinske sestre bile sretnije, imale su više energije i bile su mnogo produktivnije.

I dok istraživači napominju kako je 6-mjesečno istraživanje prekratko da bi se dali relevantni rezultati, ovo pilot istraživanje pokazuje da se smanjenjem radnih sati povećava radna efikasnost.

No, postoji i negativna strana istraživanja. Da bi istraživanje bilo provedeno, trebalo je zaposliti dodatni kadar. Tako je u dom za starije i nemoćne u Švedskoj stiglo 14 novih djelatnika radi popunjavanja satnice za koje je trebalo osigurati plaće.

Međutim, čim su se vratili na stari sustav, medicinske sestre su se žalile na povećani umor i iscrpljenost.

 

Više

Dobar posao

Body doubling zapravo označava virtualni rad s nekim drugim.

Savjeti stručnjaka

Nesanica zaista može izluditi – čini nas umornima i nervoznima, opstruira u izvršavanju svakodnevnih životnih zadataka, smanjuje produktivnost i iscrpljuje.

Dobar posao

Premium program Outonomi započinje 31. ožujka kick off retreatom u San Canzianu u Istri, a nakon toga slijedi 2,5-mjesečni online program.

Seks

Ovaj nimalo zabavan poremećaj sna znan kao seksomnija ili seks tijekom spavanja poseban je tip parasomnije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.