Oštri predmeti

Knjiga ‘Oštri predmeti’ Gillian Flynn impresivan je psihološki triler čije su najveće vrline stil i sjajni likovi.

Suvremena američka književnica i televizijska kritičarka Gillian Flynn rođena je 1971. u Kansas Cityju. Studirala je novinarstvo i engleski jezik na Sveučilištu u Kansasu te magistrirala novinarstvo na Sveučilištu Northwestern u Chicagu. Prema vlastitim izjavama, poetički je bliska autorima kao što su Joyce Carol Oates, Dennis Lehane, Joy Williams, Lorrie Moore, Martin Amis i Jane Austen, a na njezino su pisanje u mnogočemu utjecale i Agatha Christie te Dorothy Sayers.

Debitirala je 2006. romanom ‘Oštri predmeti’, psihološkim trilerom čija je glavna junakinja Camille Preaker, novinarka minornoga čikaškog dnevnog lista, koja dobiva zadatak istražiti okrutno ubojstvo dviju djevojčica u svom rodnom gradu znakovita imena Wind Gap u Saveznoj Državi Missouri. No okrutnost nije samo odlika ubojstava koja Camille istražuje, jer u djetinjstvu je bila sklona samoranjavanju.

U toj studiji o ženskoj zloći, temi kojom je autorica zaokupljena još od najranijeg djetinjstva zbog fascinacije negativnim junakinjama, poput primjerice onih u bajkama braće Grimm, nema pozitivnih ženskih likova, a nasilje je dojmljivo opisano kao složen ciklički psihološki mehanizam koji dijelom proizlazi i iz mentaliteta malih američkih provincijskih gradova. Ta stilski veoma dorađena i nimalo suhoparna proza pripada prije svega realističkoj poetici, koja u svojim najdelikatnijim pasažima poprima i obilježja poetskog realizma te otkriva ambicioznu i veoma načitanu mladu književnicu.

ostri predmeti gillian flynn

Radnja romana:

Nakon boravka u psihijatrijskoj ustanovi novinarka niskotiražnog dnevnika Camille Preaker dobiva zadatak da istraži okrutna ubojstva dviju djevojčica u svome rodnome mjestu Wind Gapu. Povratak u provinciju teško joj pada, ne samo zato što lokalna policija od nje pokušava sakriti detalje istrage već i zbog ponovnog susreta s majkom, koja se preudala i grčevito održava privid sretne obitelji.

Dok otkriva istinu o ubojstvima, Camille se sve više poistovjećuje s umorenim djevojčicama, a ako želi preživjeti privremeni povratak u rodni gradić, mora se suočiti s onim što joj se dogodilo prije mnogo godina.

OSVOJITE KNJIGU

Poklanjamo vam roman ‘Oštri predmeti’ autorice Gillian Flynn.

Ukoliko želite osvojiti ovu knjigu, pošaljite nam mail s točnim odgovorom na [email protected] s naslovom OSTRI te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, korisničko ime na She.hr-u, broj mobitela i svoju punu adresu.

Kako se zove protagonistica romana ‘Oštri predmeti’?

Vaše prijave primamo do 28. studenog 2013., nakon čega ćemo objaviti ime dobitnika.

Dobitnica je Silvija Salečić! Čestitamo!