Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Ovaj put ostvarite novogodišnje odluke

10 savjeta kako ispuniti zadane ciljeve.

Pred sam kraj svake godine donosimo (ponovno i iznova ) novogodišnje odluke, ali i razmišljamo koje smo prošlogodišnje uopće ostvarili. Ako smo uopće i imali odluke… Neke općenite ciljeve zadajemo si svaki put i, kako godine prolaze, čini nam se da nema smisla ponovno ih postavljati. Donosimo vam savjete koji će vam pomoći ne samo kod definiranja novogodišnjih odluka već i kod toga da ih ovaj put doista ostvarite.   glasses-213156_1920  
  1. Budite realni – Najveća poteškoća u ostvarenju odluka počinje njihovim postavljanjem. Mnogi si zadaju nerealne i općenite odluke koje ne mogu ostvariti u razdoblju od godinu dana. Jednostavnije je odlučiti da ćete jesti što manje nezdrave hrane nego da uopće više nećete jesti nezdravo.
  2. Ne ciljajte previsoko – Možda vam se čini da je godina dana dovoljno dugo razdoblje za ostvarenje najvažnijih ciljeva u vašem životu. Ako si zadate prezahtjevan zadatak, bit ćete još više razočarani što ga niste ostvarili. Bolje je krenuti malim koracima. Odlučite da ćete smršaviti 5, a ne 15 kilograma.
  3. Ne pretjerujte s količinom – Ako svake godine napišete poduži popis odluka, a nijednu od njih ne ostvarite, zadajte si samo jednu. Nećete je zaboraviti, a ako vam je važna, potrudit ćete se da je i ostvarite. Ako se trudite raditi više stvari odjednom, moguće je da odustanete od svih.
  4. Postavite si konkretan cilj – Lako je odlučiti i napisati na papir da ćete se više baviti sportom ili smršaviti, ali u praksi možete izgubiti volju jer niste definirali što točno želite. Odredite što želite vježbati i koliko često, ili koliko kilograma i u kojem vremenskom razdoblju želite izgubiti. Bit će vam lakše pratiti svoj napredak.
  5. Skicirajte plan – Ako ste odlučili da ćete provoditi više vremena s partnerom ili obnoviti bliskost s roditeljima od kojih ste se udaljili, isplanirajte unaprijed vrijeme s njima. Odredite što vam je važno i način na koji ćete to ostvariti.
  6.  Spriječite prošlogodišnje pogreške – Kad prođe godina u kojoj su vam propale gotovo sve prošlogodišnje odluke, lako možete izgubiti motivaciju. Najlakše je reći da treba učiti iz prošlosti, ali to je zaista tako. Razmislite kakva vam je bila prošlogodišnja strategija i u čemu ste pogriješili. Promjenom pristupa lakše ćete uspjeti ostvariti cilj.
  7. Nemojte odustati – Ne možete preko noći ostvariti sve što želite. Dajte si vremena i ako naiđete na poteškoće, nemojte odustati. Sjetite se da je promjena proces.
  8. Pratite svoj napredak– Kratkoročne ciljeve je lakše ostvariti. Pratite svaki uspjeh koji ste postigli jer će vas lakše motivirati. Iako vam se čini malen, on je put do postizanja viših i većih ciljeva.
  9. Nagradite se – Krajnji cilj nije jedino što zaslužuje nagradu. Proslavite svaki svoj uspjeh nečim što vas usrećuje. Ali to ne znači da smijete pojesti cijelu vrećicu čipsa ili kutiju čokoladnih keksi ako je vaša odluka bila jesti zdravije ili smršaviti.
  10. Recite bliskim ljudima – Nemojte svoje odluke držati u tajnosti. Podijelite ih s bliskim ljudima, obitelji i prijateljima. Potrebna vam je njihova podrška i pomoć, a vjerojatno će vam se i netko pridružiti u ostvarivanju nekih odluka. Uz potporu prijatelja lakše je pridržavati se odluke.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Suncokreti na oblacima

Bojim se uopće i pomisliti kako je sve manje pravih prijateljstava ili ih možda čak gotovo više i nema.

Suncokreti na oblacima

Zvuči odlično, iako realizacija često poprilično šteka, ne kod svih, ali kod većine.

Savjeti i preporuke

Budući da se slavi Nova godina, nemojte previše razmišljati hoće li nešto biti previše jer za Novu nikada nije previše.

Trendovi

Nova godina je savršena prilika da odjenete sve one šljokičaste haljine, glamurozne kombinacije ili svečana odijela i uparite ih s visokim potpeticama, večernjom šminkom...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.