Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Knjige i glazba

Osveta bivšima šteti djetetu

Knjiga "Otrov razvoda" za roditelje koje nakon razvoda dijete počinje mrziti.

Zahvaljujući Asenki Kramer, profesorici engleskog jezika i predsjednici udruge „Dijete – razvod“ hrvatska je napokon dobila prilagođeno izdanje knjige „Otrov razvoda“ američkog stručnjaka Richarda A. Warshaka.

Tu bibliju za razvedene roditelje objavio je Algoritam, a 50 su primjeraka knjige poklonili Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi kako bi pomogli edukaciji socijalnih radnika.

Knjiga neće pomoći zločestim roditeljima

– Ovo nije knjiga preobraćenja, već može pomoći roditeljima koji bi željeli pomoći svojoj djeci ako im drugi roditelj u um i srce sipa otrov razvoda. Ili ako to sami čine ali zapravo ne žele djeci nauditi i čim shvate da čine zlo, prestat će. No knjiga neće pomoći kad je riječ o zločestim roditeljima. Njih treba riješiti pravni sustav sankcijama, baš kao i u svim drugim područjima ljudskog ponašanja, kazuje nam prevoditeljica ove uspješnice.

Najgore što se djetetu u konfliktima roditelja može dogoditi je da izgube život. Prema pisanju tiska u Velikoj Britaniji u posljednje dvije godine je tako umrlo desetoro djece.

Sljedeće najgore što se djetetu razvedenih roditelja može izgubiti je potpuni gubitak jednog roditelja, zato što je pred djetetom toliko ocrnjen da ga ono više nema ni za što pozitivno – kao što su ljubav, podrška, razumijevanje, zajednički doživljaj – već samo za mržnju i strah koje inducira drugi roditelj, najčešće onaj s kojim dijete živi, a u nas su to u preko 90 posto slučajeva majke, navodi profesorica Kramer i pita:

– Nije li čudno da sudovi RH smatraju da je svega deset posto očeva sposobno skrbiti o djeci, i da je tih deset posto većinom onih situacija gdje je majka teška ovisnica ili je ozbiljno ugrozila živote djece. Kako uopće očekujemo ikakav napredak kad nam je 90 posto od polovice sveukupne populacije tako neodgovorno i nesposobno?

Predsjednica udruge Dijete – razvod vrlo je kritična i prema mogućnostima zaštite takve djece i roditelja u sustavu. Prema njenom mišljenju nedovoljna je educiranost u sustavu sudstva i socijalne skrbi, a „kako predstavljaju presjek našeg društva pate od raznih predrasuda, a poneki i od korupcije, neki obavljaju savjesno svoj posao u interesu djeteta, a neki samo otaljavaju.“

Kad se ljubav pretvori u mržnju

Knjiga roditeljima, koji su cilj otrova razvoda, savjetuje da s djetetom razgovaraju otvoreno, držeći se činjenica. Nikako ne smiju zanemarivati trovanje djeteta koje poduzima drugi roditelj i nikako za takvo ponašanje bivšeg partnera ne treba tražiti opravdanje.

Pri svemu, ne smije se osvećivati bivšem,  jer time bi se još više štetilo djetetu.

– Ova knjiga govori o roditeljima koji su za trajanja braka imali s djetetom odnos pun ljubavi a onda ih nakon razvoda dijete počinje mrziti i uopće ne želi vidjeti. To nije prirodno. Jasno je da je tu na djelu otrov razvoda, koji se stvara od sljedećih sastojaka: ocrnjivanje, blaćenje i ispiranje mozga od strane roditelja s kojim dijete živi, zaključuje profesorica Kramer.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Prvi grad za djecu, MiniPolis, rezultat je intenzivne suradnje s dječjim psiholozima i odgajateljima, a grad je potpuno siguran i prilagođen dječjem uzrastu.

Duh i tijelo

Perovići su užurbanost i buku grada zamijenili životom u prirodi i uživaju u svakom trenu. I znate što – voljeli bismo biti na njihovom...

Savjeti stručnjaka

Omega-3 masne kiseline su važne za razvoj djeteta i mnogi se slažu da ih je sigurno koristiti.

Zanimljivosti

Igračke imaju mnogo dublje značenje. Djeci daju sposobnost stvaranja posebnih emocija i odnosa kroz koje će graditi druge odnose u budućnosti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.