Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Osvježavajuća juha od krastavaca

Jede vam se nešto što će vas zasititi, napuniti energijom, osigurati nutrijente i pri tome vas – rashladiti.

Ponekad u gostima kušamo jela kojih se sjetimo u određen trenutak ili situaciji, a možda i godišnje doba. Osjećaj gladi ljeti može biti pomalo neobičan osjećaj. Jede vam se nešto što će vas zasititi, napuniti energijom, osigurati nutrijente i pri tome vas – rashladiti.

Sastojci za oko 6 porcija:

  • 1-2 krastavca, ovisno o veličini, oguliti (onaj s tankom korom ne treba guliti)
  • 100 ml kiselog vrhnja (pola čašice)
  • 250 ml jogurta (čašica)
  • limunov sok po želji (kod mene je bio skoro cijeli limun ali to je nekima možda prekiselo) par grančica kopra za juhu i malo ostaviti za dekoraciju
  • 0,5 l temeljca od povrća (npr. skuhati 1 luk, peršin i mrkvu) sol, papar
krastavci

Losos u marinadi: 2 tanke kriške dimljenog lososa, narezati na trakice ili kockice (oko 200 g)

  • sok pola limuna
  • maslinovo ulje
  • grančica kopra

Priprema: Losos pomiješati s limunovim sokom, maslinovim uljem i koprom te staviti u hladnjak. Krastavac oguliti i očistiti od koštica. Mali dio narezati na trakice ili napraviti kuglice žlicom za dinju i ostaviti sa strane.

Ostatak krastavca samljeti u blenderu i dodati kiselo vrhnje, jogurt, kopar, sol, papar i ohlađenu juhu te sok od limuna po želji. Kušati i eventualno popraviti okus.

Sa sokom od limuna ne pretjerivati. Možda je čak bolje manje zakiseliti pa poslužiti limun sa strane kako bi si svatko sam začinio.

Juhu dobro ohladiti u hladnjaku ili poslužiti tako da jednostavno u svaki tanjur dodate koju kockicu leda. U svaki tanjur također dodati i komade krastavca te po par komadića lososa i kopra. Juha je prava osvježavajuća i ljetna.

U slast!

Izvor: Marina Kuharica

Written By

Budi fit

Prestanite se prejedati i prigrlite zdravi život.

Putovanja

Važno je da sve dobro isplanirati kako ne biste previše vremena trošili na pripremu hrane, već se posvetili osobi koju ste poveli na piknik.

Budi fit

Gubitak kila najteži je kad ste s motivacijom na nuli.

Gastronomija

Mrkvu možete kuhati, pariti, peći, sušiti, roštiljati, pirjati te pripremati salate. Možete kuhati juhe od mrkve, spremati zimnicu, deserte, piree, umake, sokove...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.