Ponekad u gostima kušamo jela kojih se sjetimo u određen trenutak ili situaciji, a možda i godišnje doba. Osjećaj gladi ljeti može biti pomalo neobičan osjećaj. Jede vam se nešto što će vas zasititi, napuniti energijom, osigurati nutrijente i pri tome vas – rashladiti.
Sastojci za oko 6 porcija:
- 1-2 krastavca, ovisno o veličini, oguliti (onaj s tankom korom ne treba guliti)
- 100 ml kiselog vrhnja (pola čašice)
- 250 ml jogurta (čašica)
- limunov sok po želji (kod mene je bio skoro cijeli limun ali to je nekima možda prekiselo) par grančica kopra za juhu i malo ostaviti za dekoraciju
- 0,5 l temeljca od povrća (npr. skuhati 1 luk, peršin i mrkvu) sol, papar
Losos u marinadi: 2 tanke kriške dimljenog lososa, narezati na trakice ili kockice (oko 200 g)
- sok pola limuna
- maslinovo ulje
- grančica kopra
Priprema: Losos pomiješati s limunovim sokom, maslinovim uljem i koprom te staviti u hladnjak. Krastavac oguliti i očistiti od koštica. Mali dio narezati na trakice ili napraviti kuglice žlicom za dinju i ostaviti sa strane.
Ostatak krastavca samljeti u blenderu i dodati kiselo vrhnje, jogurt, kopar, sol, papar i ohlađenu juhu te sok od limuna po želji. Kušati i eventualno popraviti okus.
Sa sokom od limuna ne pretjerivati. Možda je čak bolje manje zakiseliti pa poslužiti limun sa strane kako bi si svatko sam začinio.
Juhu dobro ohladiti u hladnjaku ili poslužiti tako da jednostavno u svaki tanjur dodate koju kockicu leda. U svaki tanjur također dodati i komade krastavca te po par komadića lososa i kopra. Juha je prava osvježavajuća i ljetna.
U slast!
Izvor: Marina Kuharica