Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Osvježavajuća juha od krastavaca

Ljeto u znaku hladnih juha

Ponekad u gostima kušamo jela kojih se sjetimo u određen trenutak ili situaciji, a možda i godišnje doba. Tako sam se ja prisjetila hladne juhe od svježih krastavaca koju smo ljeti običavali jesti kod suprugove bake. Sjećam se da je prvi put, davnih dana, gotovo nisam niti kušala jer mi je bila strana ideja hladne juhe, a da nije gazpacho. I moja je baka radila juhu od krastavaca koju mi djeca nismo htjeli niti probati. Koja velika greška! Ali kad ste u gostima, nije baš pristojno odbijati ponuđenu hranu i tako sam ja kušala i tu juhu od krastavca. Bilo je tako dobro pa sam ponovila kušanje još jednom porcijom i odlučila da je to odlično jelo. Originalni recept tek čekam, a ja sam juhu pripremila po sjećanju (baka mi je rekla što je unutra, ali mjere nisam zapisivala) i obogatila je dimljenim lososom. Muž tvrdi da je skoro kao bakina.

Sastojci za oko 6 porcija:

  • 1-2 krastavca, ovisno o veličini, oguliti (onaj s tankom korom ne treba guliti)
  • 100 ml kiselog vrhnja (pola čašice)
  • 250 ml jogurta (čašica)
  • limunov sok po želji (kod mene je bio skoro cijeli limun ali to je nekima možda prekiselo) par grančica kopra za juhu i malo ostaviti za dekoraciju
  • 0,5 l temeljca od povrća (npr. skuhati 1 luk, peršin i mrkvu) sol, papar

krastavciLosos u marinadi: 2 tanke kriške dimljenog lososa, narezati na trakice ili kockice (oko 200 g)

  • sok pola limuna
  • maslinovo ulje
  • grančica kopra

Priprema: Losos pomiješati s limunovim sokom, maslinovim uljem i koprom te staviti u hladnjak. Krastavac oguliti i očistiti od koštica. Mali dio narezati na trakice ili napraviti kuglice žlicom za dinju i ostaviti sa strane.
Ostatak krastavca samljeti u blenderu i dodati kiselo vrhnje, jogurt, kopar, sol, papar i ohlađenu juhu te sok od limuna po želji. Kušati i eventualno popraviti okus.

Sa sokom od limuna ne pretjerivati. Možda je čak bolje manje zakiseliti pa poslužiti limun sa strane kako bi si svatko sam začinio.

Juhu dobro ohladiti u hladnjaku ili poslužiti tako da jednostavno u svaki tanjur dodate koju kockicu leda.
U svaki tanjur također dodati i komade krastavca te po par komadića lososa i kopra. Juha je prava osvježavajuća i ljetna.

U slast!

Izvor: Marina Kuharica

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Jedan od pionira na gastro sceni metropole, kada je u pitanju kuhinja Dalekog istoka, zasigurno je Evergreen Sushi Bar, koji ove godine slavi sedmi...

Gastronomija

Nema ničeg slađeg nego nakon dobrog izlaska s nekolicinom svojih prijatelja otići nešto pojesti.

Savjeti stručnjaka

Prema nekim istraživanjima, prosječna hrvatska četveročlana obitelj godišnje baci gotovo 300 kilograma hrane!

Gastronomija

Nakon nekoliko, više nego uspješnih projekata u Zagrebu, Mime's u Petrinjskoj te Mime's Trattorie na zagrebačkim Vrbanima, otvoren je izuzetno estetski privlačan restoran u kojemu od danas mogu uživati svi...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.