Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Osvježavajuća juha od krastavaca

Ljeto u znaku hladnih juha

Ponekad u gostima kušamo jela kojih se sjetimo u određen trenutak ili situaciji, a možda i godišnje doba. Tako sam se ja prisjetila hladne juhe od svježih krastavaca koju smo ljeti običavali jesti kod suprugove bake. Sjećam se da je prvi put, davnih dana, gotovo nisam niti kušala jer mi je bila strana ideja hladne juhe, a da nije gazpacho. I moja je baka radila juhu od krastavaca koju mi djeca nismo htjeli niti probati. Koja velika greška! Ali kad ste u gostima, nije baš pristojno odbijati ponuđenu hranu i tako sam ja kušala i tu juhu od krastavca. Bilo je tako dobro pa sam ponovila kušanje još jednom porcijom i odlučila da je to odlično jelo. Originalni recept tek čekam, a ja sam juhu pripremila po sjećanju (baka mi je rekla što je unutra, ali mjere nisam zapisivala) i obogatila je dimljenim lososom. Muž tvrdi da je skoro kao bakina.

Sastojci za oko 6 porcija:

  • 1-2 krastavca, ovisno o veličini, oguliti (onaj s tankom korom ne treba guliti)
  • 100 ml kiselog vrhnja (pola čašice)
  • 250 ml jogurta (čašica)
  • limunov sok po želji (kod mene je bio skoro cijeli limun ali to je nekima možda prekiselo) par grančica kopra za juhu i malo ostaviti za dekoraciju
  • 0,5 l temeljca od povrća (npr. skuhati 1 luk, peršin i mrkvu) sol, papar

krastavciLosos u marinadi: 2 tanke kriške dimljenog lososa, narezati na trakice ili kockice (oko 200 g)

  • sok pola limuna
  • maslinovo ulje
  • grančica kopra

Priprema: Losos pomiješati s limunovim sokom, maslinovim uljem i koprom te staviti u hladnjak. Krastavac oguliti i očistiti od koštica. Mali dio narezati na trakice ili napraviti kuglice žlicom za dinju i ostaviti sa strane.
Ostatak krastavca samljeti u blenderu i dodati kiselo vrhnje, jogurt, kopar, sol, papar i ohlađenu juhu te sok od limuna po želji. Kušati i eventualno popraviti okus.

Sa sokom od limuna ne pretjerivati. Možda je čak bolje manje zakiseliti pa poslužiti limun sa strane kako bi si svatko sam začinio.

Juhu dobro ohladiti u hladnjaku ili poslužiti tako da jednostavno u svaki tanjur dodate koju kockicu leda.
U svaki tanjur također dodati i komade krastavca te po par komadića lososa i kopra. Juha je prava osvježavajuća i ljetna.

U slast!

Izvor: Marina Kuharica

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

bioBox su pomno osmišljeni paketi koji sadrže kombinaciju organskih i visokokvalitetnih proizvoda, a dostupni su eksluzivno u bio&bio web shopu.

Gastronomija

Pripremanje hrane je umjetnost. Skladno spajanje na prvi pogled nespojivih okusa i korištenje kvalitetnih namirnica, rezultiraju tanjurom u koji se vrlo lako zaljubiti. Upravo...

Duh i tijelo

Ako mislite da hrana ne utječe na mentalno zdravlje i mozak, razmislite ponovno.

Zanimljivosti

Predivna priča o Amorovoj žlici započela je 2020. godine kada je predsjednik Udruge UNUO Vedran Habel došao na ideju o ovom projektu s kojim...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.