Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Otvoreno, iskreno i spremno o menopauzi!

Menopauza je sastavni dio života svake žene koja ulazi u svoje pedesete godine.

Drastičan pad ženskih hormona jajnika prepoznaje svaka stanica i tkivo, koji umanjuju i mijenjaju mnoge svoje funkcije. Neke od kliničkih posljedica nedostatka estrogena u tijelu rano su vidljive i naglašene te su univerzalne kod gotovo 80 do 90 % žena. Riječ je o promjenama funkcije mozga, vrućim valovima, nesanici, umoru, lošem raspoloženju, urogenitalnoj atrofiji, napredovanju ateroskleroze i osteoporoze te gubitku elastičnosti i kolagena u vezivnim tkivima.

Menopauza je sastavni dio života svake žene koja ulazi u svoje pedesete godine, no bez obzira na to što je riječ o normalnoj pojavi koja će prije ili kasnije uslijediti, o ovoj temi se vrlo rijetko priča. Žene menopauzu doživljavaju različito te nije nužno da sve imaju iste simptome.

Žene moraju biti svjesne promjena koje ih očekuju kako bi ih lakše prihvatile. Istovremeno, iznimno je važno istaknuti potrebu redovitog kontroliranja zdravlja, ali i odlaska liječniku i traženja pomoći pri bilo kakvim tegobama koje otežavaju ženino svakodnevno funkcioniranje. Menopauza ne smije biti tabu tema, već opće prihvatljivo stanje o kojemu se normalno razgovara, kao i o bilo kojoj drugoj temi.

Povodom 3. Hrvatskog kongresa o menopauzalnoj medicini održan je panel na kojem su Anja Šovagović Despot, Sanja Vejnović, Matija Vuica i Daniela Roguljić Novak uz moderatorsku asistenciju Danijele Trbović otvoreno razgovarale o menopauzi.

Moram reći kako sam se ja vrlo dobro pripremila za novi životni period, još s trideset i pet godina kupila sam knjigu „Mudrost menopauze“, iako su mi se tada svi smijali. Kako se u životu volim o svemu informirati, učinila sam isto i s menopauzom, moram priznati kako mi je to zaista pomoglo. Bez obzira na spremnost, lagala bih kada bih rekla da me nisu iznenadile promijene koje su uslijedile, a vezane su uz iznenadne nalete vrućine, promijene raspoloženja i umor. Posebno je bila zabavna činjenica kako se moj ulazak u menopauzu poklopio s kćerinim ulaskom u pubertet, možete zamisliti tu količinu hormona na jednom mjestu“, ispričala je Sanja Vejnović.

Anja Šovagović Despot je prokomentirala kako su žene u njihovoj obitelji mnogo lakše podnosile menopauzu za razliku od muških članova obitelji koji su tada prolazili kroz krizu srednjih godina. „U mojoj kući je bilo uvijek puno žena – baka, mama, ja – no njihove menopauzalne tegobe nisu stigle doći do izražaja od problema s kojim su se naši muški borili. Kada sam ušla u menopauzu i osjetila prve nalete vrućine pomislila sam da je došlo do globalnog zatopljenja, no u jednom času sam shvatila da je samo meni vruće.“

„Moj ulazak u menopauzu se dogodio uslijed najvećeg poslovnog zamaha, bila sam pod tolikim adrenalinom da nisam niti shvatila što mi se događa, dok u jednom trenu nisam rekla sam sebi – ovako više neće ići. Promijenila sam svoj život iz temelje, preselila sam iz Zagreba u Istru, počela mirnije i zdravije živjeti, više se odmarati. Iako sam po prirodi vrlo vesela osoba, osjetila sam po prvi puta nalete tjeskobe, no shvatila sam da je to normalno i da će brzo proći“, istaknula je Daniela Roguljić Novak.

Za razliku od Sanje, Anje i Daniele, Matija Vuica nije osjećala nikakve posebne promjene. „Atipičan sam slučaj, ne osjećam nikakve posebne promjene. Mogu istaknuti nesanicu kao jednu od promjena, no za mene je to bila zanimljiva pojava, ne bih spavala cijelu noću, a u jutro ne bih bila umorna. Točnije promjene koje su se dogodile, nisu utjecale na kvalitetu mogu života. Sve sam nekako prihvatila pod normalno, mogu reći za sebe da sam zdrava i da se odlično osjećam u svojim godinama.“

Zaključak panela je bio kako svaka žena kroz menopauzu prolazi na drugačiji način, no ono oko čega su se sve sugovornice složile jest kako sada osjećaju jednu životnu mudrost, smirenost, ne trude se više svima svidjeti, odlučnije su u svojim naumima i češće uživaju u stvarima koje ih vesele.

Više

Drama Queen

Sjetimo se ovoga kad sutra budemo komentirale jedna drugu, od šminke, oblačenja pa do sposobnosti ili nesposobnosti na radnome mjestu.

Zanimljivosti

Jedna od sedam (14%) osoba misli da seksualni odnos nije moguć tijekom menopauze.

Savjeti stručnjaka

Menopauza je prirodni proces koji se događa kad žene prestanu imati menstruaciju i više ne mogu začeti prirodnim putem.

Dobar posao

Za zaposlene žene menopauza može negativno utjecati na efikasnost na poslu zbog toga što utječe i na pamćenje i na koncentraciju

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.