Otvoreno o ljubavi, seksu i vezama

Što učiniti kada ste nezadovoljni seksom u braku, provode li se plavuše doista bolje od crnki i ima li života u braku – o tim i mnogim drugim škakljivim temama otvoreno su razgovarale Sonja Šarunić, Milana Vlaović i Iva Šulentić na predstavljanju knjige "Bijeg" nizozemske književne zvijezde Heleen van Royen. Promocija knjige, koju je objavila izdavačka kuća Znanje, održana je u zagrebačkom baru Bling u Cascade centru.

Roman Bijeg priča je o tridesetšestogodišnjoj Juliji koja kreće u avanturu samospoznaje. Na prvi pogled ništa joj nedostaje, ali stvarnost je drukčija. Njezin je brak bez strasti, guši je obiteljski život i kućanske obaveze. Donosi radikalnu odluku. Jednoga dana napušta muža i djecu i odlazi prema suncu. Juliji pravi društvo duh njezinog mrtvog brata Jimmyija, s kojim je neposredno pred njegovu smrt sklopila tajni savez. Jimmy pomaže sestri na putu i bodri je, dok Julija, odvojena od muža i djece, pokušava da ostvari svoje erotske snove…

Roman je preveden na 11 jezika, a ubrzo nakon objavljivanja našao se na vrhu svjetskih književnih top-lista. "Uspjeh romana leži u činjenici da autorica na iskren i humorističan način piše o temama bliskima suvremenoj ženi, poput emancipacije, samoostvarenja i potrebe da se živi izvan nametnutih društvenih pravila", istaknuo je prilikom promocije Tomislav Zagoda, urednik knjige.

Knjiga je pobudila zanimanje javnosti zbog otvorenog bavljenja ženskom seksualnošću i preljubom, a koji su i dan danas tabu teme u mnogim društvima. "Ova knjiga je dirnula žene u živac. Možeš imati naizgled savršen život, poput junakinje ove knjige, i opet biti nesretan. U životu nema garancije nizašto, pa ni za sreću. Sreću nam neće nitko pokloniti, za nju se moramo boriti i to je poanta ove knjige", rekla je Milana Vlaović.

"Uvijek postoje trenuci kada možda ne volite svoje muževe. I o tome treba otvoreno razgovarati. Dok smo mladi i zaljubljeni sve nam se čini jednostavno i lako je voljeti nekoga dok vas tuče Amorova strelica. Brak je ulaganje i trijumf kompromisa", rekla je Sonja Šarunić.

Iva Šulentić o svemu je progovorila iz perspektive mlade i neudane žene: "Svjedoci smo propadanja brakova i brojnih razvoda. Nazovite me romantičnom, no ja bez obzira na sve želim vjerovati da brak može biti sretan. Možda je tajna mog vjerovanja u tome što još nisam izrekla sudbonosno DA", kroz smijeh je ispričala Iva te dodala: "Uvjerena sam da će ova knjiga pronaći put do čitateljica. Knjigu isto tako mogu preporučiti i muškarcima budući da nema niti riječi o shoppingu i cipelama kao što je to slučaj u klasičnom chick lit-u.“

Heleen van Royen rođena je 1965. godine u Amsterdamu. Prati ju glas književnice koja hrabro pomiče granice književnog svijeta – u svojim knjigama progovara o temama o kojima se obično šuti a načinom na koji predstavlja svoje knjige ruši ustaljene predodžbe o književnicama. Ona je prva književnica koja se našla na naslovnici Playboya. Njezin prvi roman Sretna domaćica (2000.) postao je europski bestseler, prema knjizi je snimljen film, a tekst je adaptiran i za uspješnu kazališnu predstavu. Godine 2003. objavila je roman Boginja lova, koji je proglašen najprodavanijim romanom godine u Nizozemskoj.