Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Video box 1

Ovisni o smartphoneu?

Sve je veći broj ljudi, posebice mladih, koji su ovisni o svom smartphoneu.

Ako shvatite da ste sve rastreseniji zbog svog pametnog telefona, da vam je jako teško od njega se odvojiti ili bez ikakvog posebnog razloga svako malo provjeravate SMS-ove, pozive i društvene mreže tada biste se trebali zapitati je li vam možda potrebna psihološka pomoć. Kako je krenulo, ne bi nas čudilo da nekima zatreba i liječnička pomoć. Video koji smo upravo pogledali nas je nasmijao, ali  kad su se strasti stišale i ozbiljno zabrinuo.

Ako spadate u osobe čija djeca ili unuci provode vrijeme s vama ne gledajući svaki tren u mobitel, tablet ili laptop, spadate u izuzetno rijetke sretnike: najveći dio djece i mladih ne mogu izdržati duže od nekoliko minuta bez te ”neophodne” stvarčice! Djeca zbog tehnolgije gube i dva sata sna svaku večer, pokazuje istraživanje.

Kog vraga mi to radimo!?

Sve je veći broj ljudi, posebice mladih, koji su ovisni o svom smartphoneu do te mjere da se zgražaju pri pomisli da ostanu bez svog mobilnog telefona na neko vrijeme, pri čemu se kod spomenutog scenarija javlja ozbiljna nelagoda.

Istraživanje koje je proveo institut Nielsen pokazuje da su tim fenomenom najviše zahvaćeni korisnici pametnih telefona u Singapuru, Južnoj Koreji, Kini i Tajvanu. Najviše tih mobitela po glavi stanovnika posjeduju žitelji Singapura i Hong Konga, dva puta više od Amerikanaca. Čak 87 posto od 5,4 milijuna stanovnika Singapura posjeduje pametne telefone, dok je u SAD-u taj broj 65 posto.

Azijci također prednjače i po količini vremena koje provode pretražujući svoj smartphone, a toliko su u tome neumjereni da je sve više mentalno oboljelih među ovisnicama o mobitelu. Stoga se psihijatri u spomenutim zemljama zalažu da se ta ovisnost prepozna kao ozbiljna psihološka bolest.

Posebice su mladi ljudi, pojašnjava liječnik Adrien Wang, skloni razviti ekstremnu ovisnost i navodi slučaj 18-godišnjaka koji se nije ni prao ni brijao, jedva da je jeo te je jako smršavio i izgledao je vrlo oronuo, poput beskućnika.

Ekstremni ovisnici, dodaje Wang, sve češće završavaju na antidepresivima. Ovisnost je toliko uhvatila maha da je u Singapuru pokrenut projekt već u osnovnim školama pod nazivom “kibernetička dobrobit”, kako bi se učenicima i roditeljima ukazalo na opasnost prevelike upotrebe pametnih mobitela.

Pročitajte još

Zanimljivosti

U drugom tromjesečju 2020. upotreba mobilnih aplikacija porasla je za 40% u odnosu na 2019. godinu.

Drama Queen

I zato me briga. Zato me zanima što im se događa u glavi.

Duh i tijelo

Znamo da je moguće biti ovisan o određenoj supstanci ili ponašanju, ali da li je moguće biti ovisan i o emocijama?

Odnosi

Ovisnost o zaljubljenosti je poput ovisnosti o opojnim tvarima, kada osoba žudi za sljedećom dozom, ali ovoga puta ljubavi i seksa.

Advertisement