Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Ovisnost o dojenju

Ne želim prestati dojiti svoje dijete.

Poznata glumica Salma Hayek nedavno je za izjavila kako se ne može natjerati da prestane dojiti. Fenomen je objasnila specijalistica pedijatrije mr. sc. Marija Čatipović, inače članica nevladine udruge "Za zdravo i sretno djetinjstvo".

– Dojenje je zdravo iz više razloga. Ono služi djetetu kao imunološka zaštita i ima savršen omjer bjelančevina, masti i šećera koje je potrebno djetetu za razvoj. Majke inače imaju u prvih nekoliko dana malo mlijeka, tako im se barem čini, a zapravo ga imaju taman toliko koliko treba djetetu. Taj prvi podoj nazivamo „prvo cjepivo“, jer je za dijete majčino mlijeko sterilno i jako zdravo. Naravno, jako je važna higijena, pranje ruku prije dojenja te svakodnevno tuširanje kako dijete ne bi dobilo neku zarazu.

Nenadoknadiva prisnost dojenja

Kod dojenja uz zdravstveni tu postoji i emocionalni faktor. Veza koja se stvori za vrijeme dojenja djeteta je nezamjenjiva, jer svatko može nahraniti dijete na flašicu, ali dojiti može samo majka. Ako je majka nervozna i dijete to osjeća, a dojenjem dijete i majka stvaraju još prisniji odnos.

Mlada mama Ana R. (34) imala je problema za vrijeme dojenja svog sina, jer ima uvučene bradavice, ali rekla je kako joj to najljepši osjećaj na svijetu:

– Tolika povezanost sa djetetom ne može se opisati. Ipak, zbog uvučenih bradavica i malo lijenog sina, nas dvoje i nismo baš dugo uživali u tome.

Čapatović je potvrdila kako je dojenje prekrasan osjećaj u što se i sama uvjerila.

– Ugodno je jer majka i dijete ostvaruju poseban kontakt. Međutim, bradavice su jako osjetljivo područje, zna se dogoditi da su prvi tjedan biti bolne, iako ih žene pripremaju za dojenje. Dojena djeca osjećaju jaku privrženost  majci koja ostaje do kraja života,– istaknula je doktorica.

Ne jesti za dvoje

Četrdesetdvogodišnja glumica Hayek priznala je: „Dojenje bolno, ali moram reći i da je ona teorija o tome da žene gube kilograme, dok doje samo mit.“.

– Dojenje potpomaže vraćanje maternice u prvobitan položaj, no smatram da ne možemo decidirano izjaviti kako majka mršavi zbog dojenja. Mislim da se tu više radi o zdravoj prehrani koju majke trebaju prakticirati za vrijeme trudnoće i dojenja. Žene za vrijeme dojenja trebaju malo više kalorija, ali pri tome svakako moraju paziti kakve kalorije unose u svoje organizam, jer ne jedu za dvoje,– kaže pedijatrica Čatipović.

Poznata glumica pozornost je privukla i izvavom kako se osjeća kao alkoholičarka, jer joj nije bitno ništa drugo nego da podoji svoju djevojčicu i ne zna kako da prestane.

Ne uzrujavati majku

Djeca nauče pravilno sisati sa sedam ili osam mjeseci starosti tako da bi bilo optimalno kada sisali do godine dana.

– Kod prestanka dojenja je vrlo važna i uloga oca, jer upravo on se u tom trenutku još više mora uključiti u djetetov život. Zapravo, u trenutku prestanka dojenja teže je majci, nego djetetu. Inače, dok majka doji suprug joj treba biti podrška, trudititi se da se ona što manje uzrujava, jer i dijete osjeća svaku promjenu raspoloženje majke – rekla je Čatipović.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Krojač, prema prethodno kreiranom modelu, izrađuje odjeću i druge proizvode od tekstila, pletiva ili vlaknastih materijala.

Zanimljivosti

Zaklada Nora Šitum u ponedjeljak, 30. svibnja, od 10 do 13 sati u Parku Maksimir organizira humanitarnu dječju utrku pod nazivom 'Zdrav kao lav'.

Zanimljivosti

Što ponijeti? Kakvo će vrijeme biti? Treba sastaviti listu svih stvari, da se nešto ne zaboravi?

Savjeti i preporuke

Eucerin zaštita od sunca za dječju kožu posebno je razvijena kako bi zaštitila nježnu kožu i pružila učinkovitu biološku zaštitu stanica.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.