Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Ovulacija i plodni dani – kako ih predvidjeti?

Naučite osluškivati svoje tijelo

Iako je ova tema stalna okupacije ženskog mozga, njezino ponovno otvaranje uvijek je dobrodošlo. Ovulacija je središnji dio menstruacijskog ciklusa za vrijeme kojeg dolazi do otpuštanja zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu u kojem se događa njezina oplodnja, nakon čega ista putuje prema maternici.

Kako biste mogli predvidjeti plodne dane važno je poznavanje temeljnih načela menstruacijskog ciklusa kao i način funkcioniranja vlastitog tijela. Tako u većine žena normalni menstruacijski ciklus traje od 28 do 32 dana, ali neke mogu imati kraći ili dulji ciklus.

Prilikom računanja plodnih dana važno je znati da spermiji u ženskom spolnom sustavu mogu preživjeti čak i do šest dana, što znači da u slučaju spolnog odnosa i nekoliko dana prije ovulacije jajna stanica može biti oplođena spermijima koji ‘čekaju u zasjedi’.

Vrijeme ovulacije

U prosjeku se ovulacija događa 14 dana prije prvog dana sljedećeg menstruacijskog krvarenja. To može varirati od 10 do 16 dana, ovisno o duljini druge faze menstruacijskog ciklusa (tzv. luteinska ili sekrecijska faza). No imajte na umu da žensko tijelo nije stroj i ne postoji idealna matematička formula kojom se može točno odrediti vrijeme ovulacije.

menstruacijski kalendarSignali koji upućuju na ovulaciju

Ako su vaši ciklusi nepravilni važno je naučiti prepoznati signale koje vam tijelo šalje, ali i koristiti klasične metode predviđanja plodnih dana.

1. Vodite menstruacijski kalendar kroz nekoliko mjeseci kako biste dobili točan uvid u svoj ciklus.

2. Osluškujte svoje tijelo koje ovulaciju često najavljuje grčevima u donjem dijelu trbuha ili pak oskudnim krvarenjem. Kao vodič vam može poslužiti i rast libida za koji je zaslužan porast testosterone za čak 30 posto, kao i pretjerana osjetljivost dojki koja se javlja kao priprema tijela na potencijalnu trudnoću.

3. Kao dobar način predviđanja ovulacije koristi se i mjerenje bazalne tjelesne temperature koja će neposredno porasti za pola °C čim se dogodi ovulacija. Imajte na umu da je bazalnu tjelesnu temperaturu potrebno bilježiti tijekom nekoliko mjeseci kako bi što preciznije odredili vrijeme ovulacije.

trudnoca tekst4. Promjene u poziciji i izgledu vrata maternice jedan su od važnih znakova nadolazeće ovulacije. U početku menstruacijskog ciklusa vrat maternice je tvrd i zatvoren. Približavanjem ovulacije vrat maternice postaje mekši i otvoreniji, što omogućava prolaz spermija ka njihovom cilju. Također, za vrijeme plodnih dana cervikalna sluz je obilna, viskozna i rastezljiva.

5. Iako do sada navedene metode imaju nezamjenjivu ulogu u predviđanju ovulacije, u današnje su vrijeme dostupne različite vrste testova za određivanje ovulacije. Naime, tijekom ovulacije se aktivira hormon LH (luteinizirajući hormon), a na temelju koncentracije tog hormona u ženinu tijelu se može utvrditi kad je došlo do ovulacije. Tijekom svake ovulacije koncentracija hormona LH raste, da bi između 24 i 48 sati prije ovulacije dostigla maksimum. Uz pomoć ovulacijskih testova žena sasvim lako može izmjeriti koncentraciju hormona LH u mokraći. Tomu služe testne trakice koje se stavljaju u urin, a zatim se gurnu u poseban držač predviđen za njih, a rezultat se može očitati već nakon tri minute.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Beauty report

Odlična maskara je neizostavni dio svakog make-up looka, naročito tijekom ljeta kada nam je potrebno da bude otporna i moćna.

Trendovi

Prihvatljiv, rastezljiv i lagan grudnjak koji je - zahvaljujući svojim karakteristikama prilagodljivosti - savršen i za tinejdžere.

Beauty report

Nanošenje dnevnog make up-a trebalo bi biti nešto najlakše i najjednostavnije (i najbrže, pogotovo ujutro za spavalice!).

Duh i tijelo

Jelena vodi javni dnevnik o PCOS - sindromu policističnih jajnika koji ima 1 od 10 žena.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.