Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

Papergirl opet napada

Umjetnička djela u rukama slučajnih prolaznika

Papergirl već neko vrijeme usrećuje ljude diljem svijeta, a prošle godine na naše prostore dovela ju je zaljubljenica u fotografiju Marina Pirš koja je jedva dočekala proljetne dane kako bi s okupljenom ekipom oko ove akcije opet razveselila svoje sugrađane.

Papergirl projekt nastao je negdje 2006. u Berlinu kao odgovor na pooštravanje zakona po kojem se lijepljenje plakata izjednačava sa crtanjem grafita. Organizatorica ovog projekta u Berlinu, Aisha Ronniger, pronašla je način kako umjetnost izvesti na ulice, ali u zakonskim okvirima.

Papergirl akcijom prikupljaju se umjetnička djela afirmiranih i neafirmiranih umjetnika, rolaju se u tuljce te se u stilu ‘paperboya’, raznosača novina u Americi, putem jedne tajne akcije dijele ulicama grada slučajnim prolaznicima.Krajnji cilj ovog projekta je osloboditi umjetnost iz okova galerija i približiti je ljudima koji iz godine u godinu pokazuju sve veći interes. A zanimanje postaje još i veće kada shvate da im u ruke mogu dospjeti djela poznatih umjetnika koja vrijede i do 500 eura.

Ipak ovaj projekt je nekomercijalan, a u njemu mogu sudjelovati svi, pa vam u ruke može dospjeti i nečija ‘škrabotina’ koja vas istom mjerom može razveseliti. Organizatorica je u prvoj akciji Papergirl Zagreb, koja se održala u lipnju i srpnju prošle godine, skupila oko 900 radova od kojih je dosta stiglo iz inozemstva.

Radove za zagrebačku akciju donirao je i poznati umjetnički kolektiv Kishaz iz Budimpešte, koji u svome gradu provode sličnu akciju. Njihov projekt zove se Art for Free i kako u prijevodu sami naziv kaže, dijele besplatne umjetničke radove na nadasve originalan način. Stavljaju ih ispod brisača na vjetrobransko staklo kao što se obično stavljaju reklamni letci.

Prošlogodišnji Papergirl Zagreb podržali su razni kreativci, mnogi mladi akademski slikari i naša poznata fotografkinja Mare Milin, kao i svi oni koji vole darivati svoja djela ljudima koji cijene umjetnost, a ne mogu si je priuštiti.'Zašto ti ne bi komadić nekakve galerije pao u ruke, određenog dana, kad se ne nadaš ničemu i možda si užasno loše raspoložen, neko te na poslu iznervirao i tako ideš cestom i misliš svoje misli i odjedanput pljas na tebe padne tuljac a u tuljcu evo moja fotka.' objasnila je Mare zašto joj je uvijek drago podržati takve akcije.

Nakon prikupljanja, napravljena je izložba radova, zatim su svi radovi zarolani i akcija je počela! Dvadesetak volontera na biciklima usputnim je prolaznicima bacalo tuljce s pravim umjetničkim djelima.

Nakon Papergirl-a u Zagrebu, ova akcija proširila se i po regiji. Tako da su u nenadanim umjetničkim djelima uživali i prolaznici u Novom Sadu te Beogradu.Ove godine pripreme za drugo izdanje te hvale vrijedne akcije u Zagrebu već su počele! Ako želite sudjelovati u akciji predlažemo da počnete škrabati već danas, jer rok prikupljanja artova je do 30. svibnja, 2013. Pravila oko artova nema. Papergirl ne radi selekciju niti uzima artove samo od afirmiranih umjetnika.

Crteži, slike, priče, pjesme pa i predmeti koje je moguće saviti u tuljce, sve dolazi u obzir! Uz rad možete napisati kratku biografiju i zašto ste se odlučili sudjelovati u ovoj akciji ili možete ostati anoniman- svatko po želji. Za sve detalje o tome kako poslati art posjetite Facebook stranicu Papergirl Zagreb.Ohrabrite se i darujte svijetu svoju umjetnost, a oni malo sramežljiviji trk u šetnju gradom jer uskoro možda upravo vama, sasvim nenadano, umjetnost padne ravno u ruke.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Gastronomija

Provjereno dobri recepti i šarolik jelovnik, koji počiva na tradicionalnim specijalitetima, čine formulu kojom se vodi Restoran Kaptol na zagrebačkom Svetom Duhu.

Zanimljivosti

U samom centru grada, u rodnoj kući književnika Augusta Šenoe u kojoj se nalazi dobro poznata gastro oaza imena O'brok restoran i bar, nastaje...

Moj dom

Želite li interijer oplemeniti nečime što odiše vašom kreativnošću shabby chic dizajn je najbolji izbor.

Gastronomija

File lososa u lisnatom tijestu, pečeni krakovi hobotnice, domaća srnetina, file orade s kremastim batatom, teleći medaljoni, dimljena pačja prsa s Ceasar umakom od...

Advertisement