Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/people">People photo created by Dragana_Gordic - www.freepik.com</a>

Brinimo jedna o drugoj

Pasivna agresija: Šutnja, durenje, prikrivena ljutnja…

Pasivno agresivna ponašanja su destruktivna, toksična, dovode do problema u odnosima, ali su ujedno i  uspješna izazivanju bijesa osobe kojoj je pasivna agresija namijenjena.

Pasivna agresija često je korišten termin koji ljudi upotrebljavaju u različitim prilikama. Međutim, mnogi ga i dalje u svakodnevnom životu uspješnije znaju prepoznati nego riječima opisati. Prema nekim autorima, pasivna agresija je namjeran i maskiran način izražavanja skrivenih osjećaja ljutnje.

Pasivno agresivna ponašanja su destruktivna, toksična, dovode do problema u odnosima, ali su ujedno i  uspješna izazivanju bijesa osobe kojoj je pasivna agresija namijenjena.

Neke od osobina pasivno agresivnih ljudi

1. Ljuti ste, ali to ne pokazujete

Ovo je navika koja nikome neće pomoći. “Poricanje ljutnje je klasično pasivno agresivno ponašanje“, napominje magazin Psychology Today.

2. Durite se

Još jedna strategija pasivno agresivnih osoba je povlačenje pred konfliktom tako da se „duri“. Kako je ovakvo ponašanje proizašlo zbog vjerovanja osobe da će izraz ljutnje samo pogoršati stvar, ona često koristi fraze poput one da je sve u redu, kako bi izbjegla direktnu komunikaciju.

3. Odugovlačite i oklijevate

Odgađanje obveza, zadataka i nepouzdanost su također simptomi pasivno agresivnog ponašanja. Dok nas većina ponekad odugovlači s ispunjavanjem obaveza, ove će osobe odugovlačenje koristiti kao način da izbjegne zadavanje novih zadataka kako ih ne bi morao direktno odbiti.

 

Pasivno agresivne osobe imaju nevjerojatnu moć da ostanu mirne dok drugi, iscrpljeni ovim ponašanjem, reagiraju ljutnjom. Ponekad ih to posebno zabavlja.

 

4. Šaljete dvosmislene poruke

Komentari pasivno agresivne osobe ponekad znaju zaboljeti kao nož u leđa, ali na njih je teško odgovoriti. Zašto? Zato što oni to znaju reći na neizravan način da ćete ispasti hiper senzibilna osoba ako se uvrijedite.

5. Vrijeđate ljude

Biti pasivno agresivan znači nekoga na vrlo suptilan način uvrijediti kako bi se osjećali bolje, komentira Jodi Aman, psihoterapeut iz New Yorka te dodaje „ Ova se radnja često odvija nesvjesno, posebno kad se netko osjeća loše, a oni žele biti u centru pažnje. Zato je dobro biti svjestan ovih činjenica, ako se želite promijeniti ili ako se u nečijem društvu posebno loše osjećate.“

6. Tretmani šutnjom

Ovakvo ponašanje je tipično za pasivno agresivnu osobu – one žele da se zna za njihovu ljutnju, ali odabiru da o tome ne žele razgovarati.

7. Niste izravni

Interesantan pristup pasivno agresivne osobe je taj da će svima reći da imaju problem s nekom osobom, ali nikad njoj direktno.

Zašto takvo ponašanje?

Osobe se koriste pasivno agresivnim obrascima iz mnogih razloga. Neki su od malena bili poučavani kako iskazivanje ljutnje nije prihvatljivo stoga ove mehanizme koriste za filtriranje nakupljenih osjećaja ljutnje. Neki se boje otvorene konfrontacije, neki idu linijom manjeg otpora, ne znaju kako asertivno izraziti svoje neslaganje (izjednačavaju neslaganje i sukobljavanje). Neki naprosto žele izbjeći neželjeni zadatak pa se pritom služe pasivnom agresijom.

 

Izvori: ordinacija.vecernji.hr, adiva.hr

Ne propustite

Život u dvoje

Ispeci pa reci!

Drama Queen

"Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati", reče Ivo Andrić. Došla nam ta vremena.

Obitelj

Bijesno je stigao do mene, uhvatio me za uho i kosu i počeo vući urlajući: „Prokleto kopile, đubre jedno, marš kući. Što ti radiš...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.