Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Patlidžan – plod koji se lagano i brzo priprema

Jesen je sezona patlidžana koji je ukusno i zdravo povrće, a jela napravljena s njim zasitna su, ali lagana.

Patlidžan (lat. Solanum melongena) u narodu je poznat i kao melancan, malancan, modri patlidžan, a potječe iz Indije. Plodovi patlidžana su vrlo hranjivi, a razlikuju se po oblicima i bojama.  Najpoznatija i najraširenija vrsta je duguljasti patlidžan, tamnoljubičaste boje.

Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za liječenje gastritisa, kostobolje, reume, opeklina kože pa čak i raka. U Nigeriji je na glasu kao izvrstan lijek protiv išijasa, mišićnih grčeva i hemoroida, a u mnogim istočnim kulturama vrlo je cijenjen čaj od svježe ili osušene kore patlidžana. Poznata je i primjena obloga od lišća biljke ili mesa ploda u svrhu ublažavanja upala.

Dobrobiti patlidžana:

  • štiti imunološki sustav
  • poboljšava cirkulaciju
  • čuva zdravlje srca i krvnih žila
  • smanjuje stres
  • usporava rast stanica raka
  • štiti od virusa
  • ublažava probavne i želučane tegobe
  • pospješuje mršavljenje i detoksikaciju
  • čuva zdravlje očiju
  • pomaže u kontroli dijabetesa
  • izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i  B9 (folna kiselina).
  • bogato je i mineralima kalijem, kalcijem, fosforom, bakrom i magnezijem.
  • obiluje vlaknima

isolated-219954_1280

Salata od patlidžana

Sastojci:

  • 2 velika patlidžana
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 2 rajčice srednje veličine
  • 1 mladi luk
  • 1 češanj češnjaka (sitno narezan ili nariban)
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 1/4 šalice soka od svježe iscijeđenog limuna
  • 6 listića bosiljka (sitno nasjeckanih)
  • 6 listića metvice (sitno nasjeckanih)
  • 1 žlica svježeg peršina (sitno nasjeckanog)
  • sol, ocat, papar

Priprema:

Cijele patlidžane pecite na roštilju oko 30 minuta, okrećući ih svakih 5 minuta kako bi se ravnomjerno ispekli. Možete koristiti i gril tavu.
Kada su pečeni ostavite ih da se ohlade, a nakon toga odvojite meso patlidžana i usitnite ga.

Pomiješajte sve navedene sastojke osim rajčice i dodajte im usitnjeno meso patlidžana te dobro promiješajte da se sastojci sjedine.

Na kraju dodajte rajčicu narezanu po želji i sve još jednom nježno promiješajte.

Izvor: alternativa-za-vas.com

Foto: Pixabay.com

Više

Gastronomija

Danas biramo nesvakidašnju kombinaciju namirnica: tjestenina, nektarine, tikvice i feta sir.

Gastronomija

Opojni miris dinje je svojevrstan zaštitni znak ljeta, a narančasta boja sočnog ploda ukazuje na obilje karotena, koji nam omogućuje zdravo preplanuli ten.

Gastronomija

Bulgur može biti super zamjena za rižu ili dodatak ljetnoj salati, osobito ako ste u potrazi za namirnicom s manje kalorija i kvalitetnim ugljikohidratima

Gastronomija

Mommy Buzz vlogerica Tina donosi vam recept koji obiluje bojama, zdravim namirnicama i nutrijentima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.