Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Pavlova Mala, proljetna princeza novozagrebačkih klupica

Što napraviti s bjelanjcima? Puslice… A osim puslica? Pavlovu.

Pavlovom su me plašili kao zahtjevnom tortom, pa sam od nje bježala kao vrag od tamjana. A onda sam ovih dana odučila usavršiti pincu, u koju idu žutanjci, pa sam se našla s ovećim brojem ‘ne-znam-što-bih-s-njima’ bjelanjaka.

Što napraviti s bjelanjcima? Puslice… A osim puslica? Pavlovu. Prilika koja se ne propušta. Ako i ne uspije, nitko neće znati…

SASTOJCI

Beze kore

  • 6 bjelanjaka
  • 270 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žličice octa
  • sok limuna

Nadjev

  • 1 l vrhnja za šlag (Lidlov Pilos je fantastičan!)
  • 2 šlag fixa
  • 2 vanili šećera
  • 1 mjerica jagoda slatkih ko’ grijeh (između 500g i 600g)

Umutiti bjelanjke u čvrsti, čvrsti snijeg. Kad mislite da je č vrst, mutite još malo. Postepeno dodati šećer s vanili šećerom. Kad je šećer dobro umućen, njegovi kristalići se neće osjetiti pod prstima. Dodati ocat i sok limuna. Na papiru za pečenje od snijega izraditi krugove jednakog promjera (iscrtajte ih prije na papiru!) i prst visoke. Od 6 većih bjelanjaka meni su izašle tri kore promjera 20 cm i 6 kora promjera 10 cm. Kore staviti sušiti u pećnicu na jedan sat na temperaturu od 140 stupnjeva Celzijusa. Za to vrijeme NE OTVARATI pećnicu. Nakon sušenja ostaviti kore da se ohlade i još malo prosuše na sobnoj temperaturi. Beze kore se mogu napraviti i dan, dva ranije. Pažljivo ih odvojite od papira da ne popucaju.

Umutiti vrhnje za šlag, pred sami kraj dodati šlag fix i vanili šećer. Oprati i očistiti slatke jagodice. Na prvu koru nanijeti umućeni šlag, rasporediti jagode, staviti drugu koru. Na drugu koru nanijeti šlag, rasporediti jagode, staviti treću koru. Na treću koru nanijeti šlag i ukrasiti jagodama. Ta dam , gotovo! Ovo je bila najlakša torta koju sam u životu napravila.

Prije serviranja slatko bijelo vino (mi smo pijuckale Muškat Žuti iz Kutjevačkog vinogorja) i Pavlovu Malu ostaviti u frižideru pola sata do 45 minuta da se fino rashladi.

Guštajte, curke!

Više

Gastronomija

Što s preostalim bjelanjcima

Gastronomija

Prhke, nježne, aromatične uz čokoladni ganache - apsolutno savršene.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.