Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Kultura

Pazite! Pet zanimljivosti o petku 13.

Evo pet zanimljivih činjenica bez kojih ni strah od petka 13. nije kompletan.

Podrijetlo vjerovanja u nesreću povezanu s tim danom nije razjašnjeno. Cijela stvar možda potječe još iz biblijskih vremena jer je 13. gost na Posljednjoj večeri izdao Isusa. U Srednjem vijeku već su i petak i 13. smatrani nesretnima. Evo pet zanimljivih činjenica bez kojih ni strah od petka 13. nije kompletan.
  1. Strah od petka 13. jedan je od najpopularnijih mitova u znanosti i ima stručni naziv paraskavedekatriafobije ili frigatriskaidekafobija. Sama triskaidekafobija strah je od broja 13.
  2. Mnoge bolnice nemaju sobu s brojem 13, neki neboderi ni taj kat, a ni aerodromi nisu imuni pa katkad izostave Izlaz 13.
  3. Američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt nije putovao 13. u mjesecu, niti je ikad ugostio trinaestero ljudi za stolom. Napoleon i američki predsjednik Herbert Hoover također su imali nenormalan strah od trinaestice, bili su triskaidekafobi.
  4. Mark Twain jednom je bio predviđen kao 13. gost na nekoj zabavi i prijatelj mu je rekao da ne ide. “Istina, bila je to nesreća”, rekao mu je Twain poslije. “Bilo je hrane samo za dvanaestero”. U Parizu restorani s praznovjernom upravom često angažiraju profesionalnog 14. gosta.
  5. Broju 13 škodi pozicija iza 12, kažu numerolozi koji dvanaesticu smatraju kompletnim brojem jer je u godini 12 mjeseci, u zodijaku 12 znakova, na Olimpu 12 bogova, Heraklo je odradio 12 zadaća, Izrael je imao 12 plemena, Isus 12 apostola, 12 dana nakon Božića došla su Sveta tri kralja, a u tucetu je 12 jaja.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

U davna vremena, dani u tjednu su dobili imena prema planetima.

Duh i tijelo

Strah je jedna od četiri osnovne emocije. Kažemo da su četiri osnovne emocije radost, žalost, srdžba i strah, jer se i filogenetski i ontogenetski...

Duh i tijelo

Strah ionako vlada u ljudima, od kad znamo za sebe.

Drama Queen

Što je to život? Jeste li na pravom ili pogrešnom životnom putu, tko su vam suputnici?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.