Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Pet činjenica o financijama

Ostvarite uštede i popuste – kartice, krediti, shopping u inozemstvu.

"Plastični novac" je postao jedan od najbrže rastućih financijskih proizvoda ikad. Doslovno hit na tržištu za kojim potražnja unatoč velikim financijskim izazovima ne opada. Osim opisa njihove osnovne sličnosti i razlike, pomoći ćemo vam da se bolje snalazite u svijetu kreditnih kartica.

Ali, i objasniti kako da karticom ostvarite uštede, brže i jednostavnije plaćate režije, skupljajte nagradne bodove, koristite pogodnost obročnog plaćanja bez kamata i naknada, ostvarujte popuste i brojne druge pogodnosti.

Odaberite sami: charge, debitna ili kreditna kartica?

PBZ Card nudi vam više od dvadeset American Express kartica namijenjenih različitim grupama korisnika. U portfelju se nalazi i velik broj MasterCard, Maestro, Visa i Visa Electron kartica Privredne banke Zagreb. Ponudu osobnih kartica čine charge, debitne te kreditne kartice s mogućnošću korištenja revolving kredita PBZ-a.

1. Kartica s odgodom plaćanja – Charge kartica

U skupinu charge kartica iz American Express portfelja ulaze osobne i poslovne American Express kartice. Osobne charge kartice su American Express zelena, American Express zlatna, My Way kartica, The Platinum Card i American Express kartica sa srcem. Dok su poslovne American Express charge kartice American Express Business Card, American Express Gold Business Card i Metro American Express Card.

Njihovo zajedničko obilježje je da nemaju unaprijed određeni limit potrošnje te ukupan iznos realiziranih troškova jednom mjesečno dolazi na naplatu. Odlikuju se i karakteristikama kao što su: izbor razdoblja plaćanja računa, mogućnost realizacije potrošačkih kredita Privredne banke Zagreb d.d. odnosno kredita Privredne banke Zagreb za kupnju roba i usluga, pogodnost obročne otplate bez kamata i naknada na odabranim prodajnim mjestima, podizanje gotovine i brojne druge, dok osobne American Express charge kartice imaju i mogućnost sudjelovanja u čak dva nagradna programa: Membership Rewards i My Card.2. Debitnom karticom lakše do gotovine

Debitna kartica (poznata i pod nazivom "bankomat-kartica") je kartica koju banka izdaje vlasniku tekućeg ili deviznog računa kako bi svojim sredstvima mogao raspolagati neovisno o radnom vremenu poslovnice banke. Primjer takvih kartica je PBZ Maestro i PBZ Visa Inspire kartica koje su vezane uz tekući račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb. Što se tiče American Express kartica, tu se nalaze tzv. debit delayed kartice poput American Express debitna zelena i American Express debitna zlatna kartica, koje nisu klasične debitne kartice budući da se kod njih plaćanje mjesečnih računa vrši terećenjem tekućeg računa u banci jedanput mjesečno a ne po samoj transakciji. Inače ove kartice su po načinu korištenja identične charge karticama.

U slučaju odabira te vrste kartice, jedan se primjerak mjesečnog izvatka šalje na kućnu adresu korisnika radi uvida u učinjene troškove tijekom prethodnog razdoblja i radi osiguranja potrebnog iznosa sredstava za podmirenje računa do datuma dospijeća na tekućem računu korisnika. Na dan dospijeća vrši se naplata na tekućem računu. Inače, American Express kartice po svojim pogodnostima i karakteristikama prvenstveno su namijenjene plaćanju na prodajnim mjestima a gdje nude brojne pogodnosti, stoga u ovom portfelju je i veći broj charge kartica, dok klasične debitne nisu niti zastupljene.

3. Revolving kartice – fleksibilno plaćanje računa

U odnosu na ostale kartice iz portfelja, American Express kreditne kartice, odnosno revolving kartice razlikuju se po tome što je potrošnja u skladu s odobrenim revolving kreditom na koji se plaća revolving kamata. Revolving kartice u ponudi PBZ Carda su American Express kreditna kartica, Blue iz American Expressa, Konzum American Express kreditna kartica i Croatia Airlines American Express kreditna kartica. Plaćanje računa je fleksibilno, odnosno vaša je obaveza mjesečno platiti minimalno 5% (minimalno 130 kuna) od ukupno iskorištenog salda kredita, što vam omogućuje da učinjene troškove otplaćujete na način koji najviše odgovara vašim financijskim prilikama.Revolving kredit ili u doslovnom prijevodu "kredit koji se stalno obnavlja", vrlo je sličan dopuštenom prekoračenju na tekućem računu građana jer svaki novi trošak umanjuje preostali iznos odobrenog kredita, a svaka uplata otvara prostor novim kupnjama. Iako su te kartice prvenstveno namijenjene kreditiranju korisnika, moguće je učinjene troškove u cijelosti uplaćivati do datuma dospijeća navedenog na svakom izvatku. U tom se slučaju neće obračunavati revolving kamata koja, zavisno od iznosa odobrenog kredita, varira između 9,98 % i 11,98 % godišnje.

4. Sigurnost

Jedna od vrijednosti koju danas svi priželjkujemo, bez obzira o kakvom proizvodu ili usluzi se radilo, je sigurnost. Tako American Express kartice nude sigurnu kupnju bilo da se radi o plaćanju na klasičnim ili internetskim prodajnim mjestima, na kojima je sigurnost kupnje dodatno zajamčena i Online jamstvom sigurne kupnje koje nude ove kartice. U slučaju gubitka ili krađe kartice nova, zamjenska kartica bit će izrađena u pravilu u roku od 24 sata.

Osim toga, korisnici većine osobnih i poslovnih American Express kartica osigurani su 24 sata dnevno od posljedica nesretnog slučaja s uključenjem slučaja smrti neovisno o uzroku, isključivo za pokriće troškova po kartici, po posebnim uvjetima kod Croatia osiguranja d.d. Ovo se osiguranje odnosi i na osnovne i na dodatne korisnike, a pokriće vrijedi po korisniku American Express kartice, odnosno za osobe koje imaju više kartica obračun se vrši po kartici s višim pokrićem.

Korisnici pojedinih American Express kartica kao što su The Platinum Card, The Gold Card, American Express Gold Business Card i druge osigurane su osobe prema uvjetima kolektivnog putnog osiguranja za korisnike American Express kartica u zrakoplovnom prijevozu po posebnim uvjetima kod Generali osiguranja d.d. a osigurani slučajevi obuhvaćeni ovom policom kolektivnog putnog osiguranja su: slučaj trajnog gubitka prtljage u zrakoplovnom prijevozu – međunarodni promet, slučaj kašnjenja prtljage u zrakoplovnom prijevozu –međunarodni promet, slučaj kašnjenja leta – međunarodni promet te slučaj zdravstvenog osiguranja osoba za vrijeme puta i boravka u inozemstvu (nužna medicinska pomoć).

5. Ostvarite uštede, popuste i dobar shopping u SAD-u

Želite kupiti neki proizvod na online trgovini u SAD-u, ali ne možete jer online trgovina ne vrši dostavu u Republiku Hrvatsku? GlobalShop je internetski portal za kupnju koji korisnicima American Express kartica u Hrvatskoj omogućuje kupnju u više od 1,7 milijuna vodećih američkih online trgovina, kataloga i internetskih stranica i to iz udobnosti vlastitog doma, uz potpunu sigurnost te brzu i jednostavnu dostavu.Osim same kupnje, na stranici GlobalShopa korisnici American Express kartica mogu koristiti i sve prednosti online shopping portala, poput online kupnje, praćenja statusa svoje pošiljke, uspoređivanja cijena odabranih artikala te online podrške korisnicima.

Jednostavno i praktično plaćanje režija

Ukoliko vam plaćanje režija svaki mjesec nepotrebno oduzima puno vremena koje možete provesti na ljepši način, možete ih platiti i kreditnim karticama, gdje su vam ponuđeni i trajni nalozi. American Express, primjerice, u suradnji sa Zagrebačkim holdingom nudi uplate bez naknade.

Ostvarite popuste i darove, skupljate nagradne bodove

Membership Rewards program – nagrađuje vjernost korisnika

Velik je broj programa lojalnosti kojima se tvrtke natječu za naklonost korisnika. No, u vašem odabiru uvijek postoji samo jedan program nagrađivanja vjernosti, Membership Rewards program!

Taj program nagrađuje vjernost korisnika većine American Express kartica i na hrvatskom tržištu prisutan je 12 godina. Membership Rewards program nagrađuje vjernost korisnika American Express kartica, pretvarajući svaku potrošenu i uredno plaćenu kunu u bodove, u omjeru 1 kuna = 1 bod. Sakupljani bodovi ne zastarijevaju, a korisnik njime može otkupiti dar sa znakom American Expressa, donirati u humanitarne svrhe ili iskoristiti kod odabranih partnera.Osim toga, nagradne Membership Rewards bodove korisnik može iskoristiti odmah na odabranom prodajnom mjestom, plaćajući izabrane proizvode i usluge Membership Rewards karticom, odnosno prikupljenim bodovima. Ova kartica je prihvaćena na više od 1.100 prodajnih mjesta, a njihov popis te sve pogodnosti korištenja Membership Rewards kartice i programa potražite na www.membershiprewards.hr.

My Card program – American Express kartica s čipom

Osim Memberhips Rewards programa korisnici American Express kartice sudjeluju i u My Card programu, drugom programu lojalnosti. Ovdje se nagrađuje vjernost korisnika American Express kartica s čipom jer čip na kartici bilježi učestalost i iznose kupnje na određenom prodajnom mjestu, na temelju kojih korisnik ostvaruje pravo na darove i popuste.

Sve što je potrebno jest da korisnik na određenom prodajnom mjestu svaki put plati istom karticom i prati poruke na slipu, a zatim uživa u ostvarenim pogodnostima. My Card program se odlikuje svojom jednostavnošću sudjelovanja i pogodnostima koje se ostvaruju odmah, na samom mjestu kupnje.

Posebne pogodnosti, popusti, darovi i još puno, puno toga

Uz standardnu mogućnost obročnog plaćanja bez kamata i naknada kod odabranih prodajnih mjesta, korisnici pojedinih American Express kartica imaju i mogućnost korištenja posebnih programa ušteda. Ovi programi uključuju posebne pogodnosti poput popusta, darova i slično kod pojedinih poslovnih partnera. Tako su posebni programi kreirani za korisnike American Express The Platinum Card (Svijet prestiža); korisnike American Express Student Card (Student) te korisnike American Express kartice za obrtnike (Obrtnik).

Ostvarujte popuste u raznim trgovinama

Kreditnim i debitnim karticama bankarskih kuća kupac može ostvariti pravo na kupnju na obroke. American Express kartice nude najjednostavniji i najpovoljniji način plaćanja: bez kamata, naknada i dodatnih troškova. Korisnik kupuje odmah, a plaća u ratama bez kamata i naknada. Ovu pogodnost nude i PBZ Maestro te PBZ Visa Inspire kartice i to, uključujući America Express kartice, na ukupno više od 54.000 prodajnih mjesta diljem Hrvatske!Stoga, zaboravite na komplicirane izračune kamata i prepustite se ovom najjednostavnijem i najpovoljnijem načinu plaćanja! Popis prodajnih mjesta na kojima je dostupan ovaj način plaćanja potražite na: www.americanexpress.hr i pbzcard.hr.

Najpovoljniji uvjeti za kupnju avio karata

Svijet je malen – kad su zrakoplovne karte povoljne, a najbolje uvjete plaćanja nude vam PBZ Card Jumbo Travel Services i American Express. Povoljne cijene i vrhunski uvjeti plaćanja ono su zbog čega mnogi koji putuju uvijek odabiru Jumbo Travel Services. Bilo da organizirate privatno ili poslovno putovanje, odaberite zrakoplovnu kartu za neku od brojnih svjetskih destinacija i kupite je na način koji vam najviše odgovara!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Dobar posao

Koliko puta vam se dogodilo da ste govorili nešto važno klijentu, zaposleniku, poslovnim partnerima, kolegama uvjereni da su vas razumjeli, a na kraju se...

Financije

Donosimo šest važnih Feng shui savjeta koji će vam osigurati veći priliv novca u vaš dom.

Dobar posao

Novac nije najvažnija stvar u životu, reći će oni koji ga imaju. Kako bi i vama postao nevažna stavka, donosimo vam nekoliko vještina kojima...

Suncokreti na oblacima

Jedna od postavki s kojima sam odrasla i s kojima mi je još od ranog djetinjstva „ispran mozak“ je to da novac kvari ljude,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.