Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Pet neočekivanih znakova kojima tijelo otkriva da nešto nije u redu

Pretjerano znojenje, vrtoglavica ili nagli gubitak kilograma ponekad mogu značiti da je vrijeme za brzi posjet liječniku jer u pitanju mogu biti simptomi koji upozoravaju i na ozbiljno ili kronično stanje.

Pretjerano znojenje, vrtoglavica ili nagli gubitak kilograma ponekad mogu značiti da je vrijeme za brzi posjet liječniku jer u pitanju mogu biti simptomi koji upozoravaju i na ozbiljno ili kronično stanje.

Jaka bol u prsima ne mora odmah značiti infarkt isto kao što svaka bol u želucu ne mora otkrivati rak, ali ponekad neki nama jako poznati simptomi, zbog kojih nećemo dizati paniku, mogu ustvari biti prvi znak neke ozbiljne bolesti koja zahtijeva liječenje. Na što trebate obratiti pažnju, otkrivaju stručnjaci.

Vrtoglavica

Iako se može javiti i ako ste brzo ustali ili zaboravili piti vode, ponekad je taj jak osjećaj da se svijet vrti oko vas simptom da nešto nije kako treba s mozgom, probavom ili srednjim uhom.  “Brojni zdravstveni problemi mogu uzrokovati vrtoglavicu, pa i anksioznost. Tu su i visoki krvni tlak, anemija, virusna infekcija srednjeg uha…, a potrebno je o njima razgovarati s liječnikom”, navodi dr. Sharat Honatti te dodaje kako može biti i posljedica niske razine šećera u krvi, dijabetesa ili kardiovaskularne bolesti. Posebno je važno posjetiti liječnika ako je prate mučnina i povraćanje.

Previše se znojite

Vrućine će sigurno potaknuti stvaranje znoja, ali i menopauza, pretjerano vježbanje, pretilost, stres… Ponekad se ipak može raditi o nečem ozbiljnijem, pa može biti simptom problema sa štitnjačom, dijabetesom ili bolestima srca. Iako se znojenjem kontrolira tjelesna temperatura, dr. Adam Friedman navodi da ako je ono pet puta intenzivnije od onoga što nam je potrebno za taj proces, obično ga povezujemo s nekim zdravstvenim problemom.

Stalno vam je hladno

Možda se niste dobro obrisali nakon tuširanja pa vam je hladno, ali ako taj osjećaj hladnoće ne prolazi i nema veze s onim što radite, može otkrivati brojne zdravstvene probleme, što uključuje anemiju, lošu cirkulaciju ili manjak masnog tkiva, navode stručnjaci poliklinike Cleveland. Nedostatak šećera u krvi može isto biti uzrok, ali i niske razine željeza u krvi ili određenog vitamina.

Gubite kilograme bez razloga

Nagli gubitak kilograma češće je simptom nečeg ozbiljnijeg od činjenice da ste preskočili par obroka. Ponekad u pitanju može biti simptom raka želuca, problema sa štitnjačom, depresije, lijekova, celijakije, poremećaja u prehrani ili demencije, navode stručnjaci s klinike Cleveland. Kako biste ustanovili što je u pitanju, posjetite liječnika.

Na koži imate mrlje

Neobični madeži li mrlje na koži mogu ili ne moraju biti simptom raka kože. Ako je izraslina okrugla, simetrična i ne mijenja se, vjerojatno je sve dobro, ali ako se radi o novom madežu koji je asimetričan i nema jasne rubove, može biti simptom melanoma, opasnog raka kože, upozoravaju stručnjaci. Svaku novu i neobičnu promjenu na koži pokažite svom liječniku.

Izvor: https://www.eatthis.com/warning-signs-your-body-is-trying-to-tell-you-about-your-health/

Ne propustite

Zanimljivosti

Zaklada Nora Šitum, u subotu 25. svibnja, od 17 do 20 sati u Parku Maksimir organizira treću po redu dječju utrku pod geslom „Zdrav...

Drama Queen

Metode pomognute oplodnje rezultirale su rađanjem oko 10 milijuna djece diljem svijeta. U Hrvatskoj je to negdje oko 5 % od ukupno rođene djece

Duh i tijelo

Učenje iz vlastitih grešaka je privilegija koju bismo svi trebali prihvatiti i iskoristiti, umjesto da se skrivamo iza lažnih opravdanja ili krivimo druge za...

Zanimljivosti

Nova istraživanja sugeriraju da mlade djevojke koje ranije ulaze u pubertet možda izvlače kraći kraj – posebno kada je u pitanju njihovo mentalno zdravlje.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.