Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

Petodnevno istraživanje užitka

Međunarodni "Touch me" festival od 19. do 23. prosinca u zagrebčkom SC.

Kustoska udruga “Kontejner” u suradnji sa Studentskim centrom u Zagrebu, ove je godine pripremila petodnevno istraživanje užitka s fokusom na umjetnost, a na sjecištu tehnologije i znanosti.

– Tema ovogodišnjeg festivala je hedonizam odnosno sreća, a poruka festivala je Osjećaj se bolje!, izjavila je jedna od organizatorica festivala Olga Majcen Linn.

Dvadesetak umjetnika iz Velike Britanije, Austrije, Nizozemske, Amerike, Norveške, Srbije, Japana i Hrvatske sudjeluje na festivalu, a program se sastoji od multimedijalne izložbe, performansa, simpozija te filmskih projekcija.

– Izabrali smo radove koje se bave temom užitka i hedonizma, ali iz dva aspekta jedan je simbiotički gdje se posjetitelji mogu prepustit olfaktivnim, taktilnim i ostalim užitcima. Dok je drugi aspekt kritički, rekla je Majcen Linn.

Od molekularne gastronomije do sreće

Od recepata molekularne gastronomije (tehno-emotivne kuhinje), kulinarskih delicija za vaše nepce, robota koji toče viski, "oxygen bara" gdje ćete u neograničenim količinama moći konzumirati – kisik, slušati glazbu tijelom ne samo ušima do smijanja do suza te još puno toga.

– Smatram da umjetnost mora biti dobra. Trebala bi se i tako osjećati, a ne samo izgledati dobro. Ona treba biti drugačija od ostalih užitaka u životu. Upravo zato ja ovdje predstavljam svoj rad Artgasm kao jedan od dva koja ću predstaviti, izjavio je umjetnik Stahl Stenslie iz Norveške.

Dio će radova na festivalu pokušati razvedriti posjetitelja, ubaciti ga u stanje kratkotrajnog hedonizma i pružiti mu razne vrste senzualnih, seksualnih, gastronomskih užitaka. Neizostavni su također osvrti na fenomene koji nam nude čovjeka-potrošača društveno kontroliranog barometrom sreće i postignuća.

– Vrlo ste sretni što imate udrugu kao što je „Kontejner“ u svom gradu jer nema ovakvih udruga mnogo, čak ni u Americi odakle dolazim. Svi znaju što je slika ili pak skulptura, ali kada počinješ u novom području, pogotovo nedefiniranom području kao što si umjetnost i tehnologija koja se bazira na primjerice senzorima za mene je to uzbudljivo, rekao je Spelletich.

Kal Spelletich se umjetnošću počeo baviti 1980. godine.

  – Vrlo brzo prošao sam kroz različite medije i završio dio u tehnologiji i bilo je čudno, nepoznato, zbunjujuće i nerealno, te je upravo zato postalo zanimljivo i tako sam postao čovjek-umjetnik-izumitelj i mislim da upravo to svi na ovom festivalu i rade i to je ono što Kontejner podržava, ispričao je Spelletich.


Zanimljivi radovi – za žene

– Ukoliko dođete na festival i osjećate se dosta tužno sigurna sam da će vas razveseliti rad britanskog umjetnika Demitriosa Kargotisa. U njegovom radu ćete tonom svog glasa uvjeriti stroj da ste tužni. Ako ste stvarno jako tužni stroj će vam dati jako veliku porciju sladoleda. Sigurna sam da će to svakog razveseliti, izjavila je za She.hr Sunčica Ostoić jedna od organizatorica Touch me festivala.

Neki od radova kritički pristupaju temi raznovrsnih užitaka i raznovrsnih koncepata onoga što smatramo užitkom ili pak onoga što smatramo nekom srećom.

– Rad hrvatske umjetnice Sonje Vuk propituje problem poremećaja u prehrani. Složila je paket s nekoliko predmeta s kojima se možete dovesti vratiti u normalno stanje i funkcionirati u društvu, nakon što vam je bilo loše, rekla je Ostoić.

Još jedan rad koji bi svakako mogao zainteresirati ženski dio publike je „Bog vam pruža užitak“ umjetnika Katarine Petrović i Milana Nenezića iz Beograda.

– Ovaj rad će zasigurno više interesa pobuditi kod ženskog dijela publike. Naime preko interaktivnog senzoričkog odijela pitanje sreće i seksualnosti s pitanjem vjere. To je odijelo koje se obuče i kada napravite određeni pokret odijelo reagira i doživljavate neke podražaje, objasnila je Ostojić.Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Seks

Bilo da ste solo ili imate partnera, ključan aspekt seksualnog zdravlja i sreće je odvojiti vrijeme za istraživanje svog tijela i njegovih želja.

Seks

Priuštite svojem muškarcu najveći orgazam u životu

SheRULES

Arty party u galeriji je interaktivna, iskustvena, prodajna izložba umjetnina; slika, stakla, keramike i dr., ali za razliku od klasične izložbe s malim iznenađenjem.

Seks

Pet načina kako do više užitka!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.