Ako najmilijima želite pripremiti doručak iz snova onda im svakako ispecite bagels – okrugla peciva s rupom u sredini. Osim po obliku, bagelsi su specifični jer se prvo kuhaju pa peku.
Peciva koja su osvojila svijet nastala su u Poljskoj. Izvorno židovsko pecivo ubrzo je postalo omiljeni američki doručak, a sve veća popularnost u Europi vraća bagel natrag na kontinent s kojeg je potekao. I dobro da ga vraća, jer nas s pirovim brašnom i hrpooom sjemenki oduševljava.
U ovim se pecivima uglavnom uživa za doručak te se idealno slažu sa sirnim namazom.
Zbog svog oblika, bagels peciva bit će odličan odabir za šarolike sendviče sa sezonskim povrćem. Ono što ih definitivno čini posebnim su i različite vrste posipa. Tako će klasični bagel biti posipan mješavinom maka i sezama, lanom, pa čak i lukom i češnjakom u granulama.
Priprema
- Pomiješati sastojke za tijesto, miksati najmanje 10 minuta
- Tijesto pokriti u posudi, pa ostaviti u pećnici zagrijanoj na 50 stupnjeva da se diže 30-40 minuta
- Tijesto premijesiti, podijeliti na 8 jednakih dijelova
- Svaki dio rukama oblikovati u kuglu, pa prstima izdubiti rupu u sredini
- Uzavriti vodu u većem loncu pa svaki bagels prokuhati 1 minutu sa svake strane
- Potom bagelse premazati jajem (ili mlijekom), posuti sjemenkama i peći 20-25 minuta na 220 stupnjeva.
Izvor Tvornica Zdrave hrane