Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Tražite drugi posao? Kvalitetna molba i životopisa propusnica su za pristup intervjuu. <br />

Dobar posao

Pisanje molbe za posao

Tražite drugi posao? Kvalitetna molba i životopisa propusnica su za pristup intervjuu.

Prije nego li se bacite na ikakvo pisanje novom poslodavcu, provjerite udovoljavate li postavljenim uvjetima tvrtke kod koje tražite posao.

Molba i životopis prvi su susret poslodavca s vama, stoga informacije koje navodite moraju biti istinite i uočljive. Na njihovoj osnovi poslodavac procjenjuje koga će pozvati na razgovor za posao.

Molba – prvi dojam

Molba ima formu standardnog poslovnog pisma.

1. U gornjem desnom kutu nalaze vaši podaci, a u lijevom, prije uvodnog djela, podaci tvrtke kojoj se javljate. U natječaju na koji se javljate pronaći ćete kontakt kojemu se izravno obraćate pišući molbu.

Ukoliko je riječ o osobi započnite s "Poštovani" g./gđo i točnim imenom i prezimenom, a ako je riječ o službi ili odjelu u nekoj kompaniji samo s "Poštovani".

2. U uvodnom dijelu navedite zašto se javljate određenoj tvrtci. Bit će vam lakše prikupite li o njoj određene informacije. Molbom pokazujete i što tvrtka može očekivati od vas.

Stoga posebnu pozornost posvetite opisu znanja i vještina kojima raspolažete. Izrazite svoje sposobnosti, prednosti i mogući doprinos tvrtki.

3. Molbu završavate s kontaktima i pozdravom "Poštovanje" ili "Srdačan pozdrav".

Molba je profesionalni oblik komunikacije koja ne treba biti duža od jedne stranice. Koriste se potpune rečenice i osoban stil pisanja, a sadrži podatke kojih nema u životopisu.

Životopis – privlačenje pozornosti

1. Započinje s osobnim podacima – ime, prezime, datum i mjesto rođenja, adresa, broj telefona i e-mail. U nastavku mora sadržavati slijed formalne edukacije koju navodite obrnutim kronološkim redom – od najvišeg stupanja obrazovanja na niže.

2. Ukoliko imate završene dodatne edukacije ili pak tečajeve, seminare, provedene projekte za koje smatrate da mogu pridonijeti ostavljanju boljega dojma kod poslodavca potrebno je navesti što ste, gdje i kada završili, učinili…

3. Radno iskustvo poseban je dio dobroga životopisa – mora sadržavati nazive tvrtki u kojima ste radili zajedno s pozicijama na kojima ste bili i kraćim opisima poslova koje ste obavljali u određenom razdoblju. Ukoliko je riječ o većim projektima i poslovima dobro je podatke o radnom iskustvu potkrijepiti i konkretnim rezultatima.

4. Na kraju vašega životopisa navedite ponešto o svojim osobnim preferencijama – vašem načinu provođenja slobodnog vremena i kojim se hobijima bavite. Dobro je navesti nagrade i priznanja te preporuke svojih bivših profesora ili poslodavaca, za koje se prethodno morate dogovoriti na način da oni koji vam preporuku daju budu spremni i na telefonski razgovor s vašim potencijalnim poslodavcem.

Izgled i stil

Držite se urednosti i preglednosti. Životopis pišite na računalu bez previše efekata, više vrsta fontova i slično. Izbjegavajte pretjeranu upotrebu kratica koje mogu uputiti na nemarnost i vodite računa o gramatičkoj ispravnosti.

Nemate li značajnog radnog iskustva, ne pretjerujte s beznačajnim informacijama. Odlučite li uz životopis priložiti svoju sliku, umetnite ju pored osobnih podataka.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Za usporedbu, zastupljenost žena u upravama 350 najznačajnijih društava na Londonskoj burzi prema podacima The Female FTSE Board Report za 2023. je 40% i...

Dobar posao

Novac nije najvažnija stvar u životu, reći će oni koji ga imaju. Kako bi i vama postao nevažna stavka, donosimo vam nekoliko vještina kojima...

Duh i tijelo

Koje su to loše male navike koje možda nesvjesno imate, a zbog kojih vas ljudi ne vole.

Horoskop

Ako ste dugo željeli promijeniti posao ili sanjali o promaknuću, vrijeme je da saznate kakve vam izglede zvijezde zapravo obećavaju.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.