Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Pisanje sa zrnom soli

Irska književnica Eilis Ni Dhuibhne govori za She.hr.

Na Festivalu europske kratke priče (FEKP-u) iz Irske kao zemlje partnera stiglo je nekoliko vrsnih književnika, među njima i Eilis Ni Dhuibhne.

Autorica je više romana kratkih priča, drama, eseja i knjige za djecu. Stvara ih na dva jezika – engleskom i irskom. Također piše i recenzije knjiga za dnevni list  „The Irish Times“.

U svim školama u Irskoj kao obavezan predmet je učenje irskog jezika, no nažalost nakon što odu iz škola većina mladih Iraca ne njeguju svoj jezik. Većina ga razumije, ali tek manji broj ga dobro govori i čita na njemu.

– Na irskom pretežno pišem o tradiciji i njenom prenošenju s koljena na koljeno te o otuđenju od te tradicije. Zapravo, pišem na irskom jeziku zbog emocionalnih razloga,- rekla je Eilis Ni Dhuibhne.

Od oko milijun koji su se prema posljednjim statistikama izjasnili da znaju govoriti irski jezik, procjenjuje se da ga dobro poznaje tek oko 100 tisuća.

Zanimanje za folklor

Eilis Ni Dhuibhne je u Dublinu studirala englesku književnost i etnologiju.

– Folklor sam počela proučavati jer me zanima irska kultura. „Otkrila“ sam ga studirajući, u engleskoj srednjovjekovnoj književnosti. Shvatila sam tada kako je veliki dio književnosti baziran na usmenoj predaji. Primjerice, zanimao me pjesnik Geoffrey Chaucer, većina njegovih „The Canterbury Tales“ imaju izvor u folklornim pričama. Bogata je ta „usmena literatura“ koja je prethodila pisanoj riječi.

Dječja književnost

Irska autorica napisala je četiri knjige za djecu, a posljednja „The Sparkling Rain“ objavljena je 2004. godine.


– Za djecu sam pisala većinom na engleskom jeziku, a jedan roman za tinejdžere napisala sam na irskom. Možda napišem još koji jer je ovaj bio popularan. Osobno ne vidim granicu između pisanja današnjih djela za tinejdžere i za one malo starije. Jedino je za malu djecu drugačije jer jezik mora biti jednostavniji.

Kreativno pisanje

Književnica Eilis Ni Dhuibhne rođena je u Dublinu, a predavala je kreativno pisanje na Trinity Collegeu. Sada predaje na UCD-u gdje je i sama studirala.

– Prva stvar koju kažem svojim studentima koji kod mene pohađaju kreativno pisanje jest da ću ih pokušati uputiti, no neka budu svjesni kako bi im netko drugi možda dao sasvim drugačiju uputu.  Postoji puno načina da unaprijedite svoje pisanje. Učimo neka pravila, ali treba ih uzeti sa „zrncem soli u glavi“,- objasnila je književnica Ni Dhuibhne
NagradeEilis Ni Dhuibhne dobila je veliki broj književnih nagrada. Među ostalima valja istaknuti nagradu za dramu „Stewart Parker“, tri nagrade „Bisto“ za dječju književnost, „American Association of Irish Studies“ za prozna dijela te nekoliko nagrada za romane na irskom jeziku.

Djela su joj prevedena na desetak jezika.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Glazbena nagrada Top.HR Music Awards kroz četiri je godine postala vrijedno priznanje za rad i trud domaćih i stranih izvođača, a njezina posebna vrijednost...

Dobar posao

U sklopu otvorenja IZLOŽBE HRVATSKOG DIZAJNA 1718, u Muzeju za umjetnost i obrt održana je i svečanost dodjele nagrada i priznanja najboljim dizajnerskim radovima...

Putovanja

Nije svejedno kakvi su domaćini zemlje u koju doputujete.

Putovanja

Dublin je jedna od neobičnijih europskih prijestolnica.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.