Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

Plakati na kvadrat

Izložba najboljih plakata u posljednjih 100 godina.

Izložbom pod nazivom “2 x 100 najboljih plakata u MAK-u” bečki će Muzej primijenjene umjetnosti MAK predstaviti različite aspekte grafičkog dizajna. Kao što i samo ime govori, izložba se sastoji od dva dijela: izložbe 100 najboljih plakata nastalih 2008. godine u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj te izložbe 100 najboljih austrijskih plakata svih vremena, pri čemu potonja obuhvaća eksponate iz zbirke samog muzeja, od koji će neki po prvi puta biti predstavljeni publici.

Jedan od najzanimljivijih izložaka je zasigurno plakat austrijskog umjetnika Egona Schielea iz 1913. godine te najavni plakat za 49. izložbu Bečke secesije iz 1918. godine. Pored radova Schielea na izložbi se mogu vidjeti i plakati drugih poznatih austrijskih umjetnika kao što su Gustav Klimt, Oskar Kokoschka, Erica Giovanna Klein i Franz Cizek.Ostali izloženi eksponati tematski obuhvaćaju izložbene plakate nastale u razdoblju između 1889. i 2009. godine koji odišu duhom futurizma i konstruktivizma te gospodarske plakate nastale u međuratno doba tj. između 1919. i 1938. godine.

Kao kontrast povijesnim izlošcima u okviru MAK-ove će izložbe biti predstavljeno i 100 aktualnih plakata iz Njemačke, Austrije i Švicarske koje je internacionalni žiri proglasio najboljim plakatima nastalim u 2008. godini. Od ukupno 1521 priloženih pojedinačnih plakata grafičkih dizajnera, reklamnih agencija i studenata odabrano je najboljih 100, pri čemu 56 plakata potiče iz Njemačke, 39 iz Švicarske, a samo 5 ih je iz Austrije.

Ono što posebno iznenađuje ove godine je visok udio grafičkih i tipografskih rješenja za plakate te smanjeno korištenje fotografije u procesu stvaranja.
Izložba se može pogledati od 24. studenog ove do 10. siječnja iduće godine.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Moj dom

Ovogodišnja vizija Božića iz čarobne radionice JS Ateliera uklapa se u viziju bezvremenske sofisticirane elegancije uz dodatak suvremenih elemenata.

Zanimljivosti

Šalice sa simpatičnim likovima Lunarovih mačaka upotpunjene motivacijskim porukama Sandra Slavnića, bit će dostupne za kupnju u odabranim trgovinama, te narudžbu preko Barcaffe web...

Kultura

Apstraktno slikarstvo koje Ivona Šimunović predstavlja povezano je s osobnim iskustvom i osobnom poviješću, koje je kroz apstraktno slikarstvo vlastito iskustvo učinila metaforom ženskog...

Dizajn

Razgovarali smo s Rodom Whiteom, dugogodišnjim direktorom dizajna tvrtke TP Vision, nositelja globalne licence za Philips TV & Sound proizvode.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.