Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Predstavljamo

Planinarenje za borbu protiv ginekološkog raka

U Hrvatskoj od ginekološkog raka svake godine oboli 1600, a umre 600 žena.

U organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Planinarskog kluba Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo i Gradskog društva Crvenoga križa u nedjelju, 24. travnja, u Gračanima će se održati 3. hrvatski Globe-athon, s početkom u 8:00 sati. Riječ je o međunarodnom pokretu koji je započeo 2009. godine u Washingtonu kao utrka u trajanju od 72 sata s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije raka spolnog sustava žena. Globe-athon u sadašnjem obliku održava se od 2013. godine u svijetu, a od 2014. godine u Hrvatskoj, i to u 80 zemalja i više od 130 gradova diljem svijeta.

U Hrvatskoj od ginekološkog raka svake godine oboli 1600, a umre 600 žena. Na svjetskoj razini brojke pokazuju kako od 5,1 milijuna žena koje obole od raka čak 19 % njih umire od ginekološkog raka. Poražavajuće brojke dodatan su razlog za organizaciju što većeg broja kampanja za podizanje svijesti o važnosti redovitih kontrola, aktivnom načinu životu i općenito preventivnom ponašanju koje u budućnosti može umanjiti broj oboljelih.

Svi zainteresirani građani mogu se priključiti planinarskoj šetnji i sudjelovati u 3. hrvatskom Globe-athonu koji će započeti u Gračanima (ispred Osnovne škole) i nastaviti Liječničkom planinarskom stazom prema Domu Crvenog križa.

„Šetnja planinom najbolji je lijek ne samo za tijelo, već i za dušu, a jako mi je drago da će nam se i ove godine pridružiti naš proslavljeni alpinist Stipe Božić“, naglasio je predsjednik Planinarskog kluba HLZ dr. Berislav Banek.

U sklopu 3. hrvatskog Globe-athona, u organizaciji aktivista Crvenog križa, na završetku pohoda koji će biti kod Doma Crvenog križa na Medvednici, svim sudionicima pohoda će se mjeriti krvni tlak, zasićenost kisika u krvi i šećer u krvi.

„Ovom javnozdravstvenom kampanjom želimo promovirati zdrav način života, podići razinu svijesti žena o potrebi odlaska na redovite ginekološke preglede, a mjerenjem tlaka i šećera u krvi otkrivamo ne samo 2 važna pokazatelja zdravstvenog stanja osobe, već i rizične čimbenike u nastanku raka trupa maternice,“ Izjavio je prof. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Točan raspored planinarenja:

8.15 h – sastanak svih polaznika ispred prodavaonice Spar (bivša Diona) kod škole u Gračanima (treća tramvajska stanica tramvaja br. 15)

8.30 h – početak pohoda: Gračani – Bedenikov gaj – Pustodol – bivši sanatorij na Brestovcu – Dom Crvenog križa, gdje je i završetak pohoda (stazom br. 55 do Brestovca, dalje stazom br. 52 i lijevo šumskom cestom do skretanja (staza br. 1.) za Tomislavov dom. Nastavlja se nemarkiranom šumskom cestom do Ženskog sedla i stazom br. 26 do Doma Crvenog križa).

Vrijeme  hoda – oko 3 sata

Daljinar od doma Crvenog Križa: Vrh Sljeme 30 min;  Pl. dom Grafičar 20 min;  Gračani 2.5 h, Šestine 2.5 h. Povratak je moguć i autobusom ZET-a koji polazi kraj Tomislavova doma ili kraj Planinarskog doma Grafičar.

Više

Zanimljivosti

Od 27. rujna do 2. listopada netaknuti dijelovi Nacionalne šume San Bernardino postali su središte događanja na kojem je sudjelovalo više od 260 sudionika...

Putovanja

Jesen je omiljeno godišnje doba mnogih putnika koji ju vole provoditi u prirodi, a jedna od najpopularnijih aktivnosti je planinarenje ili trail trčanje -...

Putovanja

Planinarenje je odlična vrsta rekreacije. Istraživanja pokazuju kako nudi brojne fizičke i mentalne benefite za naše tijelo i um.

Zanimljivosti

Svi oni koji žele iskusiti nešto novo, testirati vlastite granice i osvijestiti što nam priroda daje, a pritom ujedno uživati na planini, od 28....

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.