Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Moj dom

Plati koliko se griješ

Uređaji nazvani razdjelnici efikasno će vam pomoći u smanjivanju računa.

Grijete li se preko gradske toplane u Zagrebu, svi radijatori mogu vam biti zatvoreni, a ipak ćete na kraju mjeseca dobiti račun s iznosom za grijanje kao da se ništa nije promijenilo. I nije, jer da biste imali koristi od isključenja grijanja dok je primjerice vani 20 stupnjeva ili dok vas uopće nema u stanu, trebate iskoristiti jednu od mogućnosti koje se nude u posljednje vrijeme:
– ugraditi razdjelnik topline
– postaviti uređaj koji se zove kalorimetar.

Naime, ne tako davno, krajem prosinca prošle godine, stupio je na snagu Pravilnik o načinu raspodjele i obračuna za isporučenu toplinsku energiju, koji je otvorio vrata individualnom mjerenju potrošnje grijanja putem razdjelnika. Korisnici centralnoga grijanja dobili su mogućnost odabrati žele li i dalje plaćati grijanje sukladno površini svog stana ili prema stvarnoj potrošnji, koju registriraju razdjelnici. Mjerenjem i naplatom prema potrošnji stanari imaju motiv za štednju energije pa su i prosječne uštede iz primjene razdjelnika oko 25-30 posto.

Kalorimetar

Kalorimetre se ne isplati stavljati u stanove koji su u zgradi s više od jedne vertikale. Stavljaju se na radijator i mjere na principu razlike temperature vode koja ulazi u radijator i one koja izlazi iz njega, a da bi sve to točno izmjerili, još mjere i protok vode kroz radijator. Kalorimetri na osnovi svih mjerenja daju vrijednost potrošene energije.

Da biste ugradili kalorimetar, trebate prethodno dobiti suglasnost stanara. Potom se taj dokument dostavlja toplani, s kojom se dogovora način plaćanja i ugradnje. Na svaki radijator montira se po jedan kalorimetar, što na kraju ne mora ispasti baš jeftino.

Kalorimetri su pogodni za zgrade sagrađene nakon 2003. godine jer u njima stanovi imaju individualni obračun troškova.

Razdjelnici topline

Razdjelnici topline ugrađuju se u nove zgrade u Europi, posebno u Njemačkoj. Jeftiniji su od etažnoga grijanja, svaki stan ne mora imati bojler, a time i potencijalnu eksplozivnu napravu. Također se stavljaju se na svaki radijator, a potrošnju mogu očitavati korisnici.

Procedura je da tvrtke koje ugrađuju razdjelnike topline popišu sve radijatore u zgradi i izračunaju njihove prave snage te isprogramiraju razdjelnike. Pri tome se uvažava materijal, odnosno tip radijatora.

Brunata se širi

– Do početka ove ogrjevne sezone nekoliko tisuća građana odlučilo se za uvođenje razdjelnika toplinske energije i naplatu grijanja po stvarnoj potrošnji. Razlog su uštede i do 35 posto. Najveći interes za ugradnju sustava razdiobe pokazali su stanari Slavonskog Broda, ali i ostalih gradova (Zagreb, Sisak, Varaždin) – kažu u danskoj tvrtki Brunata, koja je među vodećim svjetskim proizvođačima razdjelnika toplinske energije, a čije usluge rabi i oko 2000 hrvatskih kućanstava.

Za razdjelnike Futura+ iz Brunate tvrde kako su najprecizniji na tržištu jer za razliku od drugih mjere samo potrošnju koja dolazi iz centralnoga grijanja. Odčitavanje putem sustava BrunataNet omogućuje korisnicima svakodnevni uvid u potrošnju putem interneta, praćenje potrošnje u arhivu, usporedbe, kao i uvjete za štednju grijanja. Razdjelnici i termostatski ventili stoje od 500 do 600 kuna po radijatoru pa se očekuje da se ulaganje vrati već nakon jedne do dvije ogrjevne sezone.

Ugradnju razdjelnika i mjerenje potrošnje podržavaju i distributeri topline. Suglasnost na ugradnju u zgradama izdaje se čim se dogovori više od polovine stanara. Odčitavanje se u pravilu obavlja jednom mjesečno, daljinskim putem i bez ulaska u stanove korisnika.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Budi fit

Ako patite od tvrdih vratnih mišića i bolova u vratu zasigurno će vam sljedeći savjeti pomoći u opuštanju istih.

Dobar posao

Znamo da djeca, ali i odrasli postaju poput osoba s kojima se druže. Pa i kaže se 's kim si, takav si'.

Duh i tijelo

Kod vježbanja je važno pronaći aktivnosti u kojima ćete uživati, a ne da vam one budu teret.

Zanimljivosti

Neke psihološke navike troše previše intelektualnog resursa, tako da nas ostave bez kapaciteta za razmišljanje ili obavljanje zadataka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.