Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Ples i čitanje dobri su za zdravlje

Znali smo da u njima uživamo, ali polako se dokazuje da su slobodne aktivnosti, kao što je ples ili čitanje, dobri i za naše fizičko zdravlje.

Znali smo da u njima uživamo, ali polako se dokazuje da su slobodne aktivnosti, kao što je ples ili čitanje, dobri i za naše fizičko zdravlje.

Već je poznato da čitanjem ‘vježbamo’ mozak, širimo vokabular, poboljšavamo pamćenje i koncentraciju te jačamo kreativnost. Plesanje je pak zabavan način održavanja dobre forme te vježbanja motoričkih sposobnosti. Stoga ne čudi da je škotsko istraživanje pokazalo kako aktivnosti poput plesanja, čitanja ili odlaska u kazalište imaju pozitivan utjecaj na zdravlje.

Ustanovljeno je da je bez obzira na druge čimbenike poput godina, prihoda, obrazovanja, sudjelovanje u kulturnim aktivnostima imalo pozitivan utjecaj na zdravlje, životno zadovoljstvo i dobrobit.

ples i citanjeIstraživanje koje je provedeno u škotskim domaćinstvima putem ankete, pokazalo je da kod osoba koje su u protekloj godini često plesale, 62 posto veća vjerojatnost da će napisati da su dobra zdravlja.

Kod onih koji čitaju ta je vjerojatnost 33 posto veća, kod onih koji posjećuju kazalište 25 posto, a muzeje 20 posto veća. Anketa je provedena u više od 14 tisuća kućanstava.

Bavljenje glazbom i pjevanjem pokazalo se korisnim kada je posrijedi poboljšanje pažnje i pamćenja među osobama koje pate od demencije, stoji u objavi regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Do takvih se zaključaka došlo na temelju istraživanja više od 900 publikacija o koristima što ih umjetnost ima na pojedinca od djetinjstva preko odrasle dobi do starosti.

I slušanje omiljene glazbe ili bavljenje ručnim radovima može biti korisno te pridonijeti poboljšanju općega zdravstvenog stanja. To se odnosi na ublažavanje “nuspojava liječenja raka, poput umora, nedostatka apetita, kratkoće daha i mučnine”.

(She.hr/ Hina)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Duh i tijelo

Eterična ulja, te ugodne supstance koje se mogu fino raspršiti, udahnuti ili nanijeti na kožu, jednostavan su, ali vrlo učinkovit, način borbe protiv zimskog...

Savjeti stručnjaka

Svi koji imaju neke bolesti bi se prije uzimanja CBD ulja TREBALI konzultirati sa svojim liječnikom te tako spriječiti moguće nuspojave.

Budi fit

Trčanje je idealan kardio trening, koji ojačava mišiće i djeluje na poboljšanje općeg fizičkog stanja i psihičkog stanja.

Zdravstveni karton

Očima bilježimo sve slike koje kasnije pretvaramo u uspomene.

Advertisement