Pobjednici i gubitnici Zlatnog globusa

Velika 3D senzacija 'Avatar' počeo je prikupljati nagrade te je na sinoćnjoj 67. dodjeli Zlatnih globusa osvojio nagradu za najbolji film, a James Cameron je ispred nosa Quenettenu Tarantinu odnio nagradu za najboljeg redatelja.

– 'Avatar' nas poziva da konačno shvatimo da smo svi povezani međusobno i sa Zemljom. Ako moramo otići pet i pol svjetlosnih godina u svemir da bi to spoznali na drugom, izmišljenom planetu, onda je to upravo ona magija kina, čudo zbog kojeg smo svi danas ovdje, rekao je Cameron na ceremoniji.

Najbolju žensku ulogu prema mišljenju kritike ostvarila je Sandra Bullock za film 'The Blind Side', istinitu priču o životu igrača američkog nogometa Michaela Ohera. Bullock je ovom ulogom definitivno povratila naklonost kritike bi publike. Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Jeff Bridges za 'Crazy Heart' kojem bi uloga country glazbenika mogla osigurati i Oscara.

Iako je Tarantino na Globusima proglašen jednim od najvećih gubitnika jer 'Nemilosrdni gadovi' nisu postigli očekivani uspjeh, Christoph Waltz osvojio je Globus za ulogu Hansa Lande. Globus za sporednu žensku ulogu pripao je Mo'nique, koja je u filmu 'Precious' odigrala ulogu nasilne i nemarne majke koja ne mari što je njena 16-godišnja kći već drugi put trudna s vlastitim ocem.

'Sherlock Holmes' i 'Mamurluk' kao iznenađenja

Pored favoriziranog filma 'Julia i Julia', nagradu za najbolju komediju osvojio je ljetni kino hit 'Mamurluk'. Ipak film o najdražoj američkoj kuharici nije ostao kratkih rukava jer je nagrada za najbolju glumicu u komediji i mjuziklu otišla Meryl Streep.

– Htjela bih samo reći da sam tijekom svoje karijere imala priliku glumiti toliko nevjerojatnih žena, da su i meine počeli smatrati jednom od njih. Jasno mi je da sam samo lađa koja publici prenosi živote i priče različitih osoba, rekla je Meryl Streep u svom govoru.

Na iznenađenje prisutnih, a i samog Roberta Downey Jr.-a , on je osvojio nagradu za najbolju mušku rolu u kategoriji komedija i mjuzikl.

U kategoriji najboljeg stranog i najboljeg animiranog filma pobijedila je 'Bijela vrpca'  Michaela Hanekea te je na taj način još jednom je potvrdila epitet europskog filma godine, dok je nagrada za animaciju opet otišla u ruke genijalcima iz Pixara za 'Nebesa'. Ovaj izvrsni animirani film dobio je nagradu i za najbolju originalnu glazbu, a vrlo interesantan je bio rasplet u kategoriji najbolje pjesme. Bilo je očekivano da barem ta nagrada nikako ne može izbjeći mjuziklu 'Devet'. Međutim, u omotnici je pisalo 'Up in the Air'. Iako je mjuzikl sa zvjezdanom postavom bio nominiran u svim jačim kategorijama pokazao se kao potpuni promašaj te nije osvojio niti jedan Zlatni globus.

Gužva na malim ekranima

Na području malih ekrana vodila se veća bitka jer je bilo puno kvalitetnijih ostvarenja što se već duže vrijeme nije dogodilo u kinematografiji gdje se već unaprijed zna tko bi mogao trijumfirati. Tako su u kategoriji najbolje dramske serije pobjedu odnijeli fantastični serijal 'Momci s Madisona', iako iako iznenađenje ne bi bilo ni da je Globus otišao u ruke producentima 'True Blooda', 'Dextera' ili 'Big Lovea'. Ipak Dexterovci su otišli s 'globusima' za vitrinu jer je Michael C. Hall nagrađen je za glavnu, a John Lithgow za sporednu ulogu.

Najboljom serijom u komediji drame ili mjuzikla proglašen je 'Glee', trenutno najveći televizijski hit u Americi, iako je u ovoj kategoriji bilo još super ostvarenja poput serija 'Televizijska posla' i 'The Office'.

Aleca Baldwina kritičari su još jednom nagradili za ulogu koju ostvaruje u seriji "Televizijska posla" dok je na sveopće iznenađenje nagrada za najbolju glumicu dramske serije pripala Julianne Margulies, najdugotrajnijoj medicinskoj sestri u 'Hitnoj službi', a Zlatnmog globusa je dobila za sjajno odigranu ulogu žene političara koja mora na sebe preuzeti brigu za obitelj nakon što njen suprug završi u zatvoru zbog seksualnog i korupcijskog skandala u seriji 'The Good Wife'

Globusi su tradicionalno nešto opuštenija varijanta Oscara, iako su ponekad u glumačkim krugovima cjenjeniji kao objektivniji. Ipak s veseljem čekamo i glamuroznu večer dodjele Oscara.