Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Pobjegne vam malo mokraće kad se smijete?

58% žena pati od stresne inkontinencije, što znači da pate od urinarne inkontinencije kada se smiju, kašlju, kišu ili podižu teške predmete.

Vježbe za zdjelično dno, odnosno Kegelove vježbe, ovih su dana popularna tema. No, iako su mnoge žene čule za njih, potrebno je više informacija kako bi se u potpunosti razumjelo što je zdjelično dno i koji je njegov utjecaj na intimno zdravlje. Kao brend čiji je cilj educirati i osnažiti žene te rušiti tabue o ženskom tijelu, INTIMINA donosi vodič za vježbe zdjeličnog dna uz pomoć fizioterapeutkinje Rachel Gelman.

U nedavnom istraživanju koje je obuhvatilo 5083 žene u dobi od 18 do 45 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u, Francuskoj, Španjolskoj i Italiji, Intimina je otkrila da 58% žena pati od stresne inkontinencije, što znači da pate od urinarne inkontinencije kada se smiju, kašlju, kišu ili podižu teške predmete. Njih 43% je reklo da je doživjelo bolan seks. No, većina ih ne zna da je to simptom disfunkcije zdjeličnog dna koji se može izliječiti.

Izvođenje Kegelovih vježbi

Jedan od načina liječenja su Kegelove vježbe koje, ako se pravilno izvode, mogu pomoći u jačanju mišića zdjeličnog dna. S pametnim uređajima poput nedavno predstavljenog punjivog KegelSmart 2, žene mogu jednostavno izvoditi Kegelove vježbe bez previše razmišljanja.

KegelSmart bilježi snagu zdjelice i automatski postavlja razinu vježbanja. Radi se o jednostavnom vođenom programu vibracija koji traje 5 minuta, a može ojačati mišiće zdjeličnog dna. Klinička ispitivanja KegelSmart uređaja pokazala su da se prosječna snaga zdjeličnog dna udvostručila nakon 12 tjedana. Također, 90% žena prijavilo je poboljšanu kontrolu mjehura, a 94% žena prijavilo je poboljšani tonus vagine.

Fizioterapeutkinja zdjeličnog dna Rachel Gelman potvrđuje da je potrebno puno edukacije o mišićima zdjeličnog dna: “Većina ljudi ne zna za te mišiće sve dok nešto ne “krene krivo” i dok ne osjete prve simptome. Zato provodim puno vremena educirajući ljude o važnosti i funkcionalnosti zdjeličnog dna”, te dodaje: “Moji pacijenti često dolaze s inkontinencijom, boli u zdjelici, zatvorom, hitnosti/učestalosti mokrenja, boli tijekom seksa ili simptoma seksualne disfunkcije.”

Postavljanje ispravne dijagnoze

Svačije je tijelo drugačije, pa se ženama uvijek savjetuje da se o svojim simptomima i mogućnostima liječenja posavjetuju s terapeutom zdjeličnog dna.

Rachel Gelman objašnjava zašto je to važno: “Mnogi pacijenti s kojima radim, a koji osjećaju bol tijekom spolnog odnosa, imaju zategnute ili zgrčene mišiće. Kada su mišići zategnuti ili pretjerano aktivni, također može biti znak nedostatka snage ili slabosti. Ako su mišići napeti, oni su na granici svog raspona pokreta, što znači da se ne mogu dalje kontrahirati, a to može dovesti do curenja mjehura. Uvijek preporučujem ljudima da obave fizikalni pregled kako bi procijenili stanje i koliko su dobro njihovi mišići koordinirani. Snaga je samo jedna od komponenti aktivacije zdjeličnog dna. Naš zadatak je provjerimo izdržljivost i koordinaciju tih mišića.”

Korištenje uređaja kao oblik terapije

Prema istraživanju, stimulacija vibracijama može poboljšati snagu mišića zdjeličnog dna i pomoći u liječenju stanja kao što su vulvodinija i urinarna inkontinencija. Rachel Gelman komentira: “Uvijek preporučujem fizikalni pregled prije nego započnete bilo kakve vježbe za zdjelično dno. Uređaji poput KegelSmarta mogu biti od pomoći onima koji nemaju pristup pružatelju usluga u svom području, osobito ako znaju da su njihovi mišići zdjeličnog dna u zgrčenom stanju. Seksualne igračke i masturbacija također su dobre opcije za pomoć kod disfunkcije zdjeličnog dna.”

Bez obzira na simptome koje osjećate, važno je potražiti savjet liječnika o disfunkciji zdjeličnog dna i mogućnostima liječenja. Većina žena osjeća nelagodu zdjeličnog dna, a postoji lijek. Dakle, ne treba vas biti sram razgovarati o mokrenju dok kišete ili se smijete. Ove disfunkcije ne bi trebale nikoga spriječiti da živi zdrav i ispunjen život.

Vježbanje uz KegelSmart 2 pomaže ženama u:

  • Pripremi za zdravu trudnoću;
  • Povratku vaginalne napetosti nakon poroda;
  • Intenzivizaciji senzacija tijekom intimnog odnosa;
  • Poboljšanju zdravlje i utjecaja na simptome stresne inkontinencije, prolapsa zdjeličnih organa, suhoće vagine, seksualne disfunkcije.

MPC: 99.95 €

Više

Duh i tijelo

Kada ste posljednji put na kompliment odgovorile jednostavnim: “Hvala”?

Savjeti stručnjaka

Umjesto uzimanja antibiotika, pojava virusa i prehlada može se smanjiti na prirodan način, svakodnevnim uzimanjem dodataka prehrani.

Zdravstveni karton

Zbog neupitne djelotvornosti gavez je u narodu uvijek bio veoma omiljena biljka, a kasnije je djelovanje i znanstveno dokazano.

Seks

Prosječan čovjek vjerojatno bi za sebe rekao da o seksu zna dovoljno, ako ne i podosta.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.